Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rakenna itse ulkoportaat

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Voit rakentaa itse helposti ja nopeasti puiset ulkoportaat, jos terassin ja talon väliltä puuttuu pari askelmaa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
50 euroa
Helpot portaat noin 50 eurolla

Johdanto

Pienet portaat talosta terassille voivat maksaa helposti satoja euroja. Voit yrittää etsiä kaupoista sopivia valmisosia, mutta ne eivät luultavasti sovi täydellisesti talon ja terassin väliin.

Voit välttyä sovitusongelmilta ja säästää reilusti rahaa rakentamalla ulkoportaat itse.

Hienojen ulkoportaiden rakennusmateriaalit maksavat vain noin 50 euroa. Portaiden rakentamiseen kuluu vain pari tuntia, ja työt voit tehdä sisällä verstaassa.

Aloita suunnitelmasta

Yksinkertaiset ulkoportaat koostuvat kolmenlaisista osista: askellaudoista, reisilankuista (portaan reunat) ja niskoista (syvyyssuuntaiset lankut askellautojen alla)..

Työt pitää valmistella huolellisesti ja suunnitelmat piirtää tarkasti. Kun suunnitelmat ovat kunnossa, portaiden rakentaminen sujuu leikiten.

Tee piirustukset suhteessa 1:1. Tarvitset piirtämiseen ison tasaisen alustan kuten pöydän ja paljon paperia. Teippaa paperit yhteen, piirrä portaiden kallistuskulma, askelmien paikat ja syvyys, ja käytä paperia sahaussapluunana.

Kun portaat ovat valmiit, ne pitää kiinnittää seinään. Pohjaa ei tarvitse kiinnittää, vaan sen voi tukea parin betonilaatan päälle.

Näin rakennat itse ulkoportaat

Artikkelissa “Helpot portaat noin 50 eurolla” on täydelliset ohjeet portaiden rakentamiseen. Kerromme, mitä materiaaleja rakentamiseen tarvitaan ja miten vältät rumien kulmarautojen käyttämisen portaiden kiinnittämisessä seinään.

Voit opetella myös käyttäään portaiden rakennuskaavaa, joka varmistaa, että askelmista tulee sopivan syvyiset, oikean korkuiset ja miellyttävät kävellä.

Ohjeet

Ennen kuin aloitat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ennakkovalmistelut ovat tärkeitä. Teemme työtä varten 1:1 -piirroksen, jonka mukaan kappaleet voidaan sahata ja askelmat asentaa. Käytä isoa tasaista levyä, esimerkiksi pöytää tai vaneri-leyvä, ja useita paperiarkkeja, jotka teip-paat yhteen suuremmaksi arkiksi.

Piirrokseen merkitään portaiden kal-tevuus ja askelmien tarkat paikat ja koot sekä reisilankut. Kun siirrät piirroksen mitat ja kulmat portaiden sivuihin (reisilankkuihin), osat on helppo sahata niin, että ne varmasti sopivat ja ovat täysin yhdemukaiset askelmien molemmilla sivuilla.

1

Aseta levylle tai pöydälle iso paperiarkki tai useampi yhteen liimattu pienempi paperi. Aseta alustaksi tarpeeksi iso ja tasainen levy, joka kestää sen, että sen päällä leikataan.

2

Piirrä reisilankut ja perusta pape-rille. Tässä yläosa tulee olemaan 80 cm maan pinnalta. Sijoita askelmat 20 cm:n korkeusvälein, jolloin nousuksi tulee 20 cm, kuten tässä. Merkinnät on helppo tehdä pitkällä suorakulmaviivottimella.

3

Piirrä askelmat. Jokainen askelma valmistetaan kolmesta 45 x 95 mm:n laudasta 6 mm:n raoin (yhteensä 30 cm). Piirrä ylin seinää vasten tuleva askelma, ja sen jälkeen seuraava askelma 25 cm:n ja alin 50 cm:n päähän seinästä.

4

Piirrä portaiden sivut (reisilankut). Reisilankkujen mitta on 30 cm, sillä ne tehdään samaan tapaan kuin askelmat. Säilytä 2 cm:n etäisyys askelman etureunaan. Tällä ei ole käytännön merkitystä, mutta se näyttää siistiltä.

5

Leikkaa piirros irti. Jotta voisit siirtää piirroksen portaisiin, piirros on leikattava irti. Leikkaa pitkää viivainta tai suoraa lautaa pitkin, niin voit asettaa piirroksen suoraan reisilankkujen päälle, ennen kuin sahaat ne.

Portaat ja sivut

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Sekä portaat että reisilankut (sivut) koo-taan kolmesta laudasta, joiden väliin jää 6 mm:n rako. Ne säilytetään 6 mm:n muttereiden avulla. Raot estävät veden kerääntymisen lautojen väliin.

Laudat kytketään toisiinsa 6 x 150 mm ruostumattomilla ruuveilla, jotka kiinnitetään portaiden takapuolelta ja reisilankkujen alapuolelta, kolme ruuvia jokaiseen lautaan. Rakoja ylläpidetään 8 mm:n muttereilla, joiden läpi ruuvit kiinnitetään. Mutterit jätetään irralleen, sillä niiden tehtävänä on säilyttää raot.

Lomita ruuveja, jotta ne eivät osu toisiinsa, kun kokoat osia.

1

Ruuvaa askelmalaudat yhteen. Pitkät ruuvit menevät laudan läpi ja puoliksi seuraavaan lautaan. Huomaa etäisyyttä ylläpitävät mutterit, jotka on sijoitettu ruuveihin.

2

Kokoa reisilankut samaan tapaan kuin askelmat. Lomita ruuveja, jotta ne eivät osu toisiinsa, ja sijoita ne etäälle reu-nas ta, jotta et sahaa niihin hetken kuluttua.

3

Aseta piirroksesi reisilankun päälle niin, että se myötäilee tarkasti lankun sivuja. Nyt voit merkitä mistä ja millaisessa kulmassa sahaat lankkujen ylä- ja alaosat. Siirrä merkinnät toiseen reisilankkuun.

4

Merkitse askelmien paikat reisi-lankkuihin. Tämä on helppo tehdä iskemallä pienet naulat askelmien alapuo-len kulmiin. Poista paperi varovasti ja toista sama toisessa reisilankussa. Muista kääntää paperia, jotta asettelusta tulee peilikuva.

5

Sahaa reisilankkujen ylä- ja alareunat. Reisilankun yläosa lepää seinää vasten, alaosa maanpinnalla. Sahaa tarvittaessa myös alaosan etupuoli pystysuoraksi. Näin et kompastu siihen.

Kokoaminen

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Ennen kuin voi koota reisilankut ja askelmat, ruuvaa reisilankkuihin vankat listat (rimat), joille askelmat sijoitetaan. Voit joko ostaa 45 x 45 mm painekylläs-tettyä puuta, tai työstää ne itse 45 x 95 mm:n laudasta halkaisemalla sen pituussuunnassa.

Kun listat ovat paikallaan, ruuvaa askelmat kiinni reisilankkuihin tekemiesi merkintöjen mukaan. Tämän jäl-keen voit kantaa portaat ulos ja asentaa ne paikoilleen.

1

Kiinnitä listat reisilankkuihin. Askelmat lepäävät paksujen listojen päällä, jotka voit tehdä itse. Sahaa listojen etureuna 45°:n jiiriin, ennen kuin kiinnität ne reisilankkuihin merkintöjesi mukaan.

2

Kiinnitä askelmat alapuolelta 5 x 80 mm ruuveilla. Esiporaa ensin kuitenkin 5 mm poralla, jotta listat eivät halkea, kun ruuvaat niitä.

3

Nämä pienet portaat koottiin valmiiksi verstaalla. Jos portaista halutaan isokokoiset, ne kannattaa koota vasta asennuspaikalla.

Asennus

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kiinnitä portaat talosi seinään nk. naula-tulpilla ja vahvista kiinnitystä liimamassalla (esim. Sikaflex 11FC) rumien kulmarautojen sijaan.

Portaiden alareuna lepää betonilaa-talla. Maasta nousevaa kosteutta vas-taan käytettävän bitumihuopakaista-leen sijaan voit käyttää Sikaflex-massaa. Se kiinnittää ja pitää kosteuden poissa.

1

Reisilankkujen pohja lepää betonilaatoilla, jotka on asennettu 10 cm:n hiekkapedille. Sivele liimamassaa (Sikaflex) reisilankun alapintaan, ennen kuin asetat portaat laatoille.

2

Poraa reisilankkuihin ja seinään reikä naulatulppia varten, yksi kum-mallekin sivulle. Pursota vana Sikaflexia tai muuta liimamassaa reisilankun pintaan, ennen kuin kiinnität sen naulatulpilla.

Materiaalit

45 x 95 mm painekyllästettyä lautaa:
• 9 askelman lautaa á 120 cm
• 6 reisilankun lautaa á 120 cm

45 x 45 mm painekyllästettyä lautaa (halkaistavissa 45 x 95 mm:n laudasta)
• 6 lautaa á 30 cm

Lisäksi:
30 kpl 6 x 150 mm ruostum. ruuveja
• 5 x 80 mm ruostum. ruuveja
• 8 mm ruostum. muttereita
• 2 naulatulppaa á 10 x 135 mm
• Sikaflex 11FC
• 2 betonilaattaa

Vie aikaa

1 päivä

Hinta

Alkaen noin 50 €

Vaikeusaste

Ole huolellinen, kun piirrät portaat paperille, niin selviät muista työvaiheista leikiten.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Rakenna itse ulkoportaat
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tietoturvatapahtuma Bonnier Publicationsissa
Valitettavasti olemme havainneet, että joku on tunkeutunut luvattomasti yhteen järjestelmistämme. Tämän seurauksena muutamien käyttäjien kirjautumistiedot on mahdollisesti voitu jakaa. Parhaan tietomme mukaan näin ei ole, mutta varotoimenpiteenä olemme päättäneet nollata näiden käyttäjien salasanat järjestelmässämme.

Mitä sinun tulee tehdä?
Jos et voi enää kirjautua sisään tavallisella käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi, luo uusi salasana napsauttamalla ”Unohdin salasanani”.

Mitä olemme jo tehneet? Luvattomasta tunkeutumisesta on ilmoitettu Tanskan tietosuojavirastolle. Olemme ryhtyneet kaikkiin varotoimiin, ja teemme kovasti töitä yhteistyössä turvallisuusasiantuntijoiden kanssa estääksemme vastaavan tilanteen toistumisen.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä meihin osoitteessa [email protected].

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin