Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea

Pienet portaat talosta terassille voivat maksaa helposti satoja euroja. Voit yrittää etsiä kaupoista sopivia valmisosia, mutta ne eivät luultavasti sovi täydellisesti talon ja terassin väliin.

Voit välttyä sovitusongelmilta ja säästää reilusti rahaa rakentamalla ulkoportaat itse.

Hienojen ulkoportaiden rakennusmateriaalit maksavat vain noin 50 euroa. Portaiden rakentamiseen kuluu vain pari tuntia, ja työt voit tehdä sisällä verstaassa.

Aloita suunnitelmasta

Yksinkertaiset ulkoportaat koostuvat kolmenlaisista osista: askellaudoista, reisilankuista (portaan reunat) ja niskoista (syvyyssuuntaiset lankut askellautojen alla)..

Työt pitää valmistella huolellisesti ja suunnitelmat piirtää tarkasti. Kun suunnitelmat ovat kunnossa, portaiden rakentaminen sujuu leikiten.

Tee piirustukset suhteessa 1:1. Tarvitset piirtämiseen ison tasaisen alustan kuten pöydän ja paljon paperia. Teippaa paperit yhteen, piirrä portaiden kallistuskulma, askelmien paikat ja syvyys, ja käytä paperia sahaussapluunana.

Kun portaat ovat valmiit, ne pitää kiinnittää seinään. Pohjaa ei tarvitse kiinnittää, vaan sen voi tukea parin betonilaatan päälle.

Näin rakennat itse ulkoportaat

Artikkelissa “Helpot portaat noin 50 eurolla” on täydelliset ohjeet portaiden rakentamiseen. Kerromme, mitä materiaaleja rakentamiseen tarvitaan ja miten vältät rumien kulmarautojen käyttämisen portaiden kiinnittämisessä seinään.

Voit opetella myös käyttäään portaiden rakennuskaavaa, joka varmistaa, että askelmista tulee sopivan syvyiset, oikean korkuiset ja miellyttävät kävellä.