Toimi näin, kun porras narisee

Nirsk, narsk, nirsk. Jossakin vaiheessa portaiden narina alkaa käydä liiaksi hermoille. Voit toki edelleen hypätä narisevan askelman yli ylös tai alas mennessäsi – tai lopettaa ärsyttävän narinan kertaheitolla. Ratkaisuja on tarjolla sekä avo- että umpiportaisiin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
4 tuntia
Hinta
10 euroa

Johdanto

Askelmat narisevat, koska...

Kun portaat ovat uudet, ne pitävät harvoin ääntä. Mutta puu on elävä materiaali, myös sil-loin, kun se on sahattu laudoiksi. Puu elää: laaje-nee lämmössä ja supistuu kylmässä. Kun talon asukkaat kulkevat portaissa vuosikausia, portaat antavat periksi ja asettuvat aloilleen. Tällöin alkaa narina. Usein syynä on se, että askelma ja reisilankku hinkkaavat toisiaan vasten.

Ensimmäiseksi on siis korjattava tämä liitoskohta. Se on helpoin korjata avoportaista, mutta pienellä kekseliäisyydellä onnistut poistamaan narinan myös umpiportaista.

Vie aikaa

10-30 minuuttia/askelma

Hinta

Muutamia euroja.

Vaikeusaste

Korjaus on melko yksin-kertainen. Se on helpoin toteuttaa avoportaissa.

Ohjeet

01
Avoportaat 3 Vaihe

1

Iske askelman ja reisilankun väliin kiila. Sivele kiilaan hieman liimaa ja iske se paikoilleen puupalalla. Jos kiilalle ei löydy tilaa, siirry työvaiheeseen 3.

Käytä puuvasaraa, niin et vaurioita päällä olevaa askelmaa.

2

Poista kiilasta ylimääräinen osa taltalla, kun liima on kuivunut. Aseta kiilat koko askelman leveydelle, jos vain mahdollista.

3

Hätäratkaisu. Ruuvaa pätkä höylättyä 28 x 28 mm:n listaa tiukasti askelman ja reisilankun liitoskohtaan. Esteettisesti kiilat ovat toki paras valinta, jos niille vain on tilaa.

02
Umpiportaat 2 Vaihe

Umpiportaat ovat avoportaita astetta haastavammat, jo sen vuoksi, että ne ovat umpinaiset ja hankalammin työstet-tävissä. Portaiden korjaukset tehdään näkyvälle pinnalle. Esittelemme tavallisimman menetelmän, jossa askelman ja reisilankun väli täytetään PU-liimalla.

Joskus umpiportaissakin voidaan käyttää kiiloja, mutta askelmien yläpin-nassa. Avoportaiden nariseva ääni voi syntyä myös askelmien ja nousujen lii-toksista. Kokeile kuitenkin ensin askel-man ja reisilankun välistä ratkaisua. Jos siitä ei ole apua, voit joutua ruuvaamaan kolme ruuvia pystysuunnassa askelman etureunan ja nousun läpi.

1

Poraa askelman läpi reikä askelman ja reisilankun väliin saakka. Poraa kolme viistoa reikää askelman läpi niin, että pora yltää reisilankun ja askelman väliseen tilaan. 3-4 mm:n poranterä on sopiva.

2

Kostuta poratut reiät pienellä ruiskulla ennen liimausta. Laita ruiskuun tämän jälkeen liimaa ja täytä kaikki reiät. Liimaa voi tarvittaessa ohentaa hieman vedellä.

Kun liima on kovettunut, poista ylipursunut liima taltalla.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat