Portaikon nuorennusleikkaus 5 päivässä

Vanhanaikaisista, lakatuista portaista lähti pois viisikymmentä käyttövuotta, kun hioimme ne ja suljimme askelvälit. Kunnostus on helppoa, ja työhön tarvitaan vain muutama hyvä laite.

Vaikeusaste
Vie aikaa
5 päivää
Hinta
80 euroa

Johdanto

Kullanruskeat kuviolliset laatat, kellastunut ponttikatto, lasikuitutapetti ja varsinkin avoportaat lakattuine askelmineen ja puupienoineen iskevät vasten kasvoja, kun tähän taloon astuu sisään. 50 vuotta on kuitenkin vain pintaa, ja viidessä päivässä muutamme portaat eteisen valopilkuksi niin, että ne näyttävät kuin vasta asennetuilta.

LUE MYÖS: Portaiden kestävä maalaaminen

Portaikon uusi ilme

Lattian, seinien ja katon ilmeen raikastaminen vaatii ehkä jonkin verran tyylitajua, mutta portaiden uudistamiseen tarvitaan lisäksi mielikuvitusta. Poistamme eteisen pienaseinän sekä käynnin kellariin. Suljemme porrasnousut valkoisilla levyillä ja hiomme ja käsittelemme askelmat lipeällä ja öljyllä alakerran lattioiden tyyliin. Urakka on valmis viidessä päivässä, koska käytämme joka tehtävään juuri sitä varten räätälöityjä laitteita.

Ilman niitä urakkaan olisi varattava 2–3 viikkoa enemmän aikaa!

Tervetuloa uudelle vuosituhannelle. Valkoiset seinät, katot, reisilankut ja nousut - ja vaaleaksi öljytyt askelmat, joille on mukava astua.

Ohjeet

01
Nousut katetaan 5 Vaihe

Aloitamme kattamalla portaiden nousut eli sulkemalla askelmien väliset raot.

Näissä portaisssa, kuten useimmisssa avoportaissa, on jokaisen askelman alapuolelle kiinnitetty lista, joka estää pienempiä lapsia putoamasta askelmien välistä. Nyt listat poistetaan.

Nousuihin asennettavat levyt ruuva-taan kiinni askelmien takareunaan ala-reunan linjaan. Yläreunassa käytetään listaa, joka kiinnitetään nousuun ja as-kelman alapintaan. Liitokset varmiste-taan liimalla ja ruuvien ja kaikkien kulmien saumat tasoitetaan. Käytämme nousuihin 10 mm:n lastulevyä, mutta myös MDF- tai vanerilevy käy hyvin.

1

Poista vanha lista askelman alta. Sen tehtävänä on varmistaa, että pienet lapset eivät putoa avoportaiden askelmien välistä tai jää väleihin kiinni.

2

Sahaa nousujen levyt ja asennus-listat. Nousut mitoitetaan tarkasti oikeaan pituuteen yksi kerrallaan. Korkeus on sama, eikä sen tarvitse olla niin tarkka, kunhan levy yltää hyvin alemman askelman taakse. Asennuslistat mitoitetaan yksitellen.

3

Kiinnitä nousut askelmien taakse, kun olet levittänyt liimaa kaikkiin kiinnityspintoihin. Liiman käyttö on tärkeää, sillä se vähentää askelmien mahdollista narinaa tulevina vuosina.

4

Kiinnitä asennuslista askelmaan päältäpäin - ja sitten nousuun. Tarkis-ta, että nousu on pystysuorassa. Käytä liimaa.

VINKKI: Säästät paljon aikaa kaatamalla kuppiin annoksen puusepänliimaa, jolloin voit levittää liimaa siveltimellä.

5

Tasoita ruuvien kannat pikasilotteella. Käy läpi myös sivujen reisilankkujen kolhut. Silote kovettuu ja sitä voi hioa, toisin kuin saumamassaa, jota käytetään myöhemmin saumoihin.

02
Hio askelmat 5 Vaihe

Nyt askelmat hiotaan puhtaaseen puu-hun asti. Vaalennamme niitä lipeällä ja suojaamme öljyllä, joten kaikki lakka on ensin saatava pois.

Lakka pakkautuu helposti sitkeäksi massaksi hiomapaperiin, joten vuok-raamme maalijyrsimen ensimmäistä työvaihetta varten. Jyrsin kaapii lakan ja sen vuokraus on jokaisen euron arvoista.

Työtä jatketaan karkealla hiomapape-rilla, jolla saadaan loput lakat ja epäta-saisuudet pois. Hiontaurat poistetaan hieman hienommalla paperilla, ja sitten vielä hienommalla paperilla jne. Työstä selviää nopeasti, kunhan ei siirry hie-nompaan karkeuteen liian aikaisin.

1

Poista lakka maalijyrsimellä. Jyrsi jokainen askelma huolellisesti, kunnes pääset laitteella puhtaaseen puupintaan asti.

2

Poista lakka kulmista kärkihioma­ koneen karkealla hiomapaperilla, karkeus 40 tai vielä karkeampi. Karkealla paperilla saa tasoitettua myös reunoille mahdollisesti syntyneet korkeuserot.

3

Tasoita isommat pinnat epäkesko­ hiomakoneella. Aloita taas karkeu del­ la 40. Kun kaikki lakka on poistettu ja ko hou­ mat tasoitettu, hio yhä hienom malla kar keu ­ della molemmilla hiomako neil la, kun nes hiot pinnasta silkinsileän karkeudella 120 (tai yli).

4

Askelmien etureunat halutaan usein uusia, kuten tässä teemme ylimmän askelman kohdalla. Selviämme tehtävästä 8 x 43 mm:n höylälistalla, jonka sahaamme oikeaan pituuteen.

5

Kiinnitä lista naulaimella, kun olet sivellyt sen takapintaan liimaa. Naulaimen hakaset on nopea ampua puuhun ja niiden pienet kannat jäävät lähes huomaamattomiksi.

03
öljyä askelmat 3 Vaihe

1

Sivele vastahiottuihin askelmiin puulipeää. Nykyaikaista puulipeää voi ostaa maaliliikkeistä. Tarkista, onko lipeä tarkoitettu lehti­ vai havupuulle. Seuraa ohjeita ajan ja lipeämäärän suhteen ja muista suojata silmiäsi ja ihoasi hapolta.

2

Hio kuiva, valkoinen pinta kahdeksan tunnin kuluttua hiomaverkolla tai hiomapaperilla (karkeus 120). Imuroi pöly pois huolellisesti.

3

Levitä öljy siveltimellä ja työstä se hyvin pintaan hiomaverkolla tai hienolla märkähiomapapeilla. Kiillota askel­ mat puhtaalla liinalla 20 minuutin kuluttua. Portaita voi kulkea vuorokauden kuluttua, mutta öljytty pinta on hauras 4-5 vrk.

04
Maalaa nousut 6 Vaihe

1

Tiivistä kaikki saumat akryyli-sauma massalla, kun voit jälleen kulkea portaissa. Akryylisaumamassa, jota sanotaan myös maalaussaumaksi, on elastista ja maalattavissa, jolloin portaiden maalaus-jäljestä tulee paljon kauniimpi.

2

Silota saumat. Viistopintoihin pääsee parhaiten käsiksi kostutetulla sormella, muissa tapauksessa on parasta käyttää silikonipalaa, jolla saumojen profiilista saa täysin yhdenmukaiset.

3

Valmistele nousut ja reisilankut maalausta varten. Suojaamme pintoja askelmien reunoihin kiinnitettävällä laadukkaalla maalarinteipillä, jotta maali ei valu teipin alle. Reisilankkujen lakkapinta hiotaan kevyesti hienolla hiomapaperilla.

4

Pohjusta reisilankut ja nousut. Laadukas pohjamaali peittää paremmin kuin pintamaali, mutta pinnasta ei tule läheskään yhtä lujaa. Voit sivellä pinnat toistami seen pohjamaalilla, jotta saat niistä täysin valkoiset, ennen kuin pintamaalaat.

5

Maalaa reisilankut ja nousut pintamaalilla. Valitse laadukas, täyskiiltävä maali, jotta se kestää kenkien jättämiä kolhuja ja on helposti pestävissä. Sivele ohut kerros ja pintamaalaa portaat 2-3 kertaan.

6

Poista suojateipit ja maalaa mahdolliset pikkuvauriot piiloon.

VINKKI: Teippi voi helposti vetää maalia hieman reunasta irti, mutta kun viillät teipin reunalinjat terävällä veitsellä, saat siistin ja kauniin maalirajan.

Materiaalit

• 10 mm:n lastulevyä nousuihin
• 25 x 25 mm:n höylättyä mäntyä asennuslistoihin
• 8 x 43 mm:n höylälistaa askelmien reunoihin (tarvittaessa)

Lisäksi:
• Puuruuveja (4 x 35 mm), puusepänliimaa, akryylisaumamassaa, pikasilotetta, pohjamaalia, kiiltävää maalia (sisäkäyttö), maalarinteippiä, puulipeää ja -öljyä

Erikoistyökalut

• Maalijyrsin
• Epäkesko- ja kulmahiomakone
• Upotussaha + ohjainkisko
• Naulain

Vie aikaa

Noin 20 tuntia jaettuna 4-5 päivälle kuivumisajoista johtuen - mikäli käyttää hyviä hiomatyökaluja.

Hinta

Noin 80 € + laitevuokrat

Vaikeusaste

Tehtävä ei ole vaikea, mutta se vaatii tarkkuutta ja hiomatyöt kärsivällisyyttä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat