Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Portaiden kestävä maalaaminen

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jos portaat on aika maalata, kerromme salaisuuden, jolla portaista tulee jälleen hyvän näköiset. Venelakka on täydellinen ratkaisu!

Portaiden maalaaminen

Johdanto

Lakkaa portaat kunnolla

Jos sisäportaasi ovat pahasti kuluneet, lue tämä juttu. Sekä yläkerran että kellarin portaat altistuvat joka päivä satojen askelten kulutukselle. Sen vuoksi portaat pitää maalata kertaalleen maalilla, joka kestää. Siihen tarkoitukseen venelakka on kaikkein parasta. Samaa ainetta käytetään veneen sisäpuolisten puuosien maalaamiseen, joten se kestää kovaa harjaamista.

Valmistele portaat ennen maalaamista

Portaita ei voi maalata saman tien ensimmäisellä käteen osuvalla venelakkapurkilla, vaan portaat pitää valmistella huolellisesti maalauskuntoon, jotta lakka tarttuu kunnolla kiinni. Hio vanha lakka tai maali karheaksi. Portaiden yläpinnat joutuvat kestämään kaikkein kovinta kulutusta, joten ne kannattaa käydä läpi huolellisesti ennen maalaamista.

Portaiden maalaaminen

Pelkkä lakka ei riitä portaiden maalaamiseen, vaan portaat pitää käsitellä aluksi tartuntapohjusteella. Käytä suojavarusteita, sillä maali on liuotinpohjaista. Pelkkä pölysuoja ei riitä, vaan suojaimen pitää suojata kaasuilta.

Anna maalin kuivua

Hae tärkeimmät tavarat yläkerrasta tai kellarista, ennen kuin aloitat maalaamisen, sillä jokaisen maalikerroksen pitää kuivua kaksi vuorokautta. Viimeisen kerroksen jälkeen maalin kannattaa antaa kuivua kokonaisen viikon.

Eteinen oli aikaisemmin pimeä ja ikävän näköinen.

Värin vaihto tekee ihmeitä! Seinäkin sai samalla vaalean väri-kerroksen. Yhteisvai-kutelma on avara ja viihtyisä eteinen, joka tuntuu kutsuvan vieraat tervetulleiksi.

Ohjeet

Askelmat hiottiin reunahiomakoneella

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Reunahiomakoneita on kahdenlaisia. Toisissa laikka sijaitsee suoraan mootto-rin alla. Tälläinen kone on hyvä lattian hiomiseen. Portaisiin soveltuu pitkällä ja matalalla hiomapäällä varustettu malli, jolla ylettyy ja mahtuu askelmien alle.

Pitkänomaisen hiomapään ongelma-na on takareunan pyörät, joille ei saa tu-kea portaita hiottaessa. Ilman tukea ko-netta ei voi kuitenkaan käyttää.

Ongelman ratkaisee parista levystä ja listasta tehty tukilevy.Tukilevy kiinnite-tään samalle tasolle kuin hiottava askel-ma. Tällöin hiomakoneen pyörät voivat liikkua esteettä tukilevyllä askelmaa hiottaessa.

Tukilevyn avulla hiominen sujui itse asiassa niin kätevästi, että portaiden kaikkien askelmien hiominen kesti vain pari tuntia.

1

Pese kaikki pinnat pesusoodalla, joka pesee hyvin pois rasvatahrat. Maaliliiikeistä saatavat maalipesuaineet ovat myös hyviä. Hio kaikki nurkat ja kulmat tarkasti.

2

Kiinnitä levy ruuvipuristimilla askel-maan. Korota rakennetta tarvittaessa pane-malla alalistojen alle kartonkia tai kovalevy-suikaleita, että levy ja askelma ovat tasan.

3

Tukilevyn ansiosta hiomakonetta on helppo ohjata pyörien liikkuessa levyllä. Hio kaikki portaan askelmat puhtaaseen puuhun asti.

4

Hio kaikki nurkat sekä etu- ja takasivut taso- tai kärkihiomakoneella. Hio käsijoh-teet hiomapaperilla. Imuroi ja pyyhi portaat kauttaaltaan puhtaalla, pehmeällä rievulla.

Uretaanimaali kuivuu noin viikossa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Maalin pitää saada kuivua rauhassa. Se-kä pohja- että pintamaalin annetaan kuivua pari päivää ennen uutta käsitte-lyä.Viimeisen maalikerroksen annetaan kuivua vähintään viikon ajan. Vasta sen jälkeen portaat voidaan ottaa käyttöön.

Pohjamaali ja pintamaali ohennetaan tarvittaessa niiden omilla ohenteilla (tai lakkabesiinillä). Esimmäistä sivelyä var-ten ohennetta lisätään noin 10 %. Ohen- nusohje on aina maaliastiassa. Noudata sitä, älä jotakin muuta neuvoa.

Soikeat siveltimet ovat käteviä, sillä ne sopivat niin kapeiden käsijohteiden kuin askelmien maalaamiseen.

Huolehdi riittävästä tuuletuksesta ja käytä aktiivihiilisuotimella varustettua hengityssuojainta, jos käytät liotinohen-teisia maaleja, sillä niistä haihtuu liuo-tinhöyryä, voimakkaimmin maalatessa.

1

Maalaa portaat ohennetulla pohjamaalilla ja anna kuivua noin kaksi vuorokautta. Aloita yläpäästä, jottet juuttuisi yläkertaan kuivumisen ajaksi!

2

Kittaa naamut, kolot ja epätasaisuudet laakkakitillä tai akrylaattitasoitteella, kun pohjamaali on kuivunut. Hio portaat vielä kevyesti kitin tai tasoitteen kuivuttua.

3

Anna pohjamalin kuivua vähintään kaksi päivää ennen maalausta. Hio kevyesti kaksi päivää maalauksen jälkeen ja levitä toinen maalikerros. Kolmaskin kerros voi olla tarpeen.

Materiaalit

• alkydipohjamaalia, mallityöhön tarvittiin noin 2,5 litraa
• uretaanimaalia, mallityöhön tarvittiin noin 2,5 litraa
• pesusoodaa
• hyvälaatuisia siveltimiä
• hiomapaperia
• maalin ohennetta
• puuta tukilevyn tekoon
• 40 mm yleisruuveja kiinnityksiin

Hinta

noin 200 euroa, sisältää reunahiomakoneen vuokran.

Piirustus

Yksinkertainen, korvaamaton tukilevy

Tukilevyn voi tehdä mistä tahansa puuma-teriaalista tehdystä levystä. Levyjen (A) ja (B) pitää olla vähintään 15 mm paksuja. Listat (C) ja (D) ovat 21 x 45 mm höylättyä listaa. Kiinnitykseen käytimme 40 mm yleisruuveja. Sahaa sivulevyt (B) niin, että mitta Y on 5 mm lyhyempi kuin etäisyys askelman yläpinnasta seuraavan yläpin- taan. Ruuvaa sivut levyn (A) alle. Levyn pi-tää olla kooltaan noin 50 x 50 cm. Kiinnitä listat (C) sivulevyjen alareunaan ja listat (D) etäisyydelle X yläpuolelta laskettuna. X on askelman paksuus miinus 2 mm.

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kärkihiomakonetta

Tällä videolla esitellään kärkihiomakoneen käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Hiomakoneen kapea kärki mahtuu kapeisiin nurkkiin ja ahtaisiin paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa. Konetta voi käyttää myös isojen pintojen hiomiseen.

VINKIT: Pidä irtokarvat pois maalista

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

VINKIT: Älä puhdista maalausvälineitä turhaan

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Portaiden kestävä maalaaminen
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin