Lakkaa portaat kunnolla

Jos sisäportaasi ovat pahasti kuluneet, lue tämä juttu. Sekä yläkerran että kellarin portaat altistuvat joka päivä satojen askelten kulutukselle. Sen vuoksi portaat pitää maalata kertaalleen maalilla, joka kestää. Siihen tarkoitukseen venelakka on kaikkein parasta. Samaa ainetta käytetään veneen sisäpuolisten puuosien maalaamiseen, joten se kestää kovaa harjaamista.

Valmistele portaat ennen maalaamista

Portaita ei voi maalata saman tien ensimmäisellä käteen osuvalla venelakkapurkilla, vaan portaat pitää valmistella huolellisesti maalauskuntoon, jotta lakka tarttuu kunnolla kiinni. Hio vanha lakka tai maali karheaksi. Portaiden yläpinnat joutuvat kestämään kaikkein kovinta kulutusta, joten ne kannattaa käydä läpi huolellisesti ennen maalaamista.

Portaiden maalaaminen

Pelkkä lakka ei riitä portaiden maalaamiseen, vaan portaat pitää käsitellä aluksi tartuntapohjusteella. Käytä suojavarusteita, sillä maali on liuotinpohjaista. Pelkkä pölysuoja ei riitä, vaan suojaimen pitää suojata kaasuilta.

Anna maalin kuivua

Hae tärkeimmät tavarat yläkerrasta tai kellarista, ennen kuin aloitat maalaamisen, sillä jokaisen maalikerroksen pitää kuivua kaksi vuorokautta. Viimeisen kerroksen jälkeen maalin kannattaa antaa kuivua kokonaisen viikon.

Artikkelissa “Vaalea maali kirkasti ilmettä” kerrotaan kaikki portaiden valmistelusta niiden kestävään maalaamiseen.