Rakenna itse upeat leijuvat portaat

Kantavatko portaat ihmisen painon, jos askelmat tuetaan vain toisesta päästä? Nämä portaat kantavat. Askelmat näyttävät leijuvan ilmassa, vaikka ne tuettu lujasti seinään ja lattiaan. Leijuvien portaiden salaisuus on piilossa askelmien ja seinän sisällä.

Rakenna itse upeat leijuvat portaat

Järeä teräspalkki ja siihen kiinnitetyt metalliaskelmat tekevät portaista tukevat mutta kevyen näköiset.

Hinta ratkaisi lopulta sen, että Nils päätti rakentaa talonsa uudet sisäportaat itse. Verkossa myytävien valmisportaiden hinnat alkoivat noin 2 000 eurosta. Nils laski, että itse tehdyt portaat tulevat varmasti halvemmaksi. Rahaa kului lopulta noin tuhat euroa.

Portaista tuli todella tyylikkäät, ja ne näyttävät leijuvan ilmassa. Portaita katsellessa on melkein pakko kysyä, kestävätkö ne ihmisen painon. Kyllä kestävät.

Portaiden äärimmäisen tukeva rakenne on piilossa seinän ja askelmien sisällä. Samalla rakenne on niin yksinkertainen, että kokenut rakentaja pystyy tekemään samanlaiset portaat tämän jutun ohjeiden avulla. Nils kertoo mielellään, miten rakensi portaat ja mitä seinän ja askelmien sisällä on.

Leijuvat portaat ovat hyvä esimerkki siitä, että haaveista voi tulla totta, jos ne päättää toteuttaa itse. Lopputulos näyttää juuri niin hyvältä kuin oli tarkoituskin, ja samalla säästyi selvää rahaa.

Portaiden ulkoreunaan asennetaan lopuksi tyylikkäät lasikaiteet.

LUE MYÖS: Laske portaiden mitat oikein porraskaavallal

Nils päätti rakentaa portaat itse

Tämä 70-luvulla rakennettu omakotitalo ei enää vastannut nyky-vaatimuksia. Talon uusi omistaja Nils ja hänen puolisonsa päättivät remontoida asunnon kokonaan.

Pari purki osan yläkerran lat-tiasta, jotta olohuoneeseen pääsee aiempaa enemmän valoa.

Vanhat kierreportaat saivat tehdä tilaa leijuville portaille, joista kerrotaan lisää tässä jutussa.

LUE MYÖS: Helpot ja halvat uudet portaat

Perusrakenne: tukeva rakenne saa alkunsa metallipajalla

Nilsin appiukko on metallimies. Siitä oli hyötyä, sillä portaiden runko-rakenteeksi tarvittiin järeä 250x50x5 millin metallipalkki. Nils ja appiukko selvittivät, kuinka kovaa kuormitusta portaiden pitää kestää ja valitsivat varmuuden vuoksi hieman liian järeän palkin.

Monet metallipajat tekevät tilauksesta palkin ja askelmien kaltaisia osia. Osat voi asentaa paikalleen itse.

Leijuvat portaat: Jokaisen askelman sisällä on 1

Jokaisen askelman sisällä on tukeva, ontto rautapalkki. Pitkä palkki sahataan aluksi portaan levyisiksi eli noin metrin pituisiksi pätkiksi.

Leijuvat portaat: Paksu lattarauta 2

Paksu lattarauta on hyvä apu askelmien paikan merkitsemisessä. Runkopalkki kiinnitetään seinään viistoon, joten askelmat ruuvataan viistosti kiinni runkopalkkiin. Lattaraudat hitsataan myöhemmin kiinni askelmiin, jotta askelmat pysyvät lujasti kiinni runkopalkissa.

Leijuvat portaat: Merkitse askelmien 3

Merkitse askelmien kiinnitysreikien paikat runkopalkkiin lattaraudan reikien läpi.

Leijuvat portaat: Askelmat 4

Askelmat voi nyt kiinnittää runkopalkkiin.

Leijuvat portaat: Askelmat on hitsattu 5

Askelmat on hitsattu kiinni latta-rautoihin, jotka on pultattu kiinni runkopalkkiin.

Asentaminen: runkopalkki ja askelmat tuetaan tolpilla

Valmiiksi kasattu porrasrakennelma tuodaan sisään ja kiinnitetään seinään. Metallipalkin yläpää kiinnitetään toisen kerroksen lattiapalkkiin ja alapää tuetaan alakerran lattiaan. Lisäksi portaat tuetaan ontolla tolpalla, jonka yläpää kiinnitetään välipohjaan ja alapää tuetaan lattiaan.

Portaat pitää tukea mieluummin liian hyvin kuin liian huonosti. Liian paksut tukiraudat tai yksi pultti liikaa on aina parempi vaihtoehto kuin portaat, joiden rakenne on epävakaa.

Teräspalkki on paikallaan. Sen yläpää on kiinni välipohjan lattia-palkeissa ja alapää lattiaan kiinnitetyssä metallilevyssä.

Ontosta rautatolpasta tehty tukijalka kiinnitetään teräspalkkiin. Tolpan yläpää kiinnitetään välipohjan lattiapalkkeihin.

Toinen tukijalka hitsataan runkopalkin alapuolelle ja tuetaan alakerran lattian rakenteisiin. Tolppa tekee portaista entistä vakaammat ja vähentää kipsiseinään kohdistuvaa liikettä.

Seinä: rakenna seinä palkin päälle

Portaat ovat oikeastaan valmiit jo nyt, mutta paljaat metallipalkit eivät näytä kovin hyviltä. Kevyet ja tyylikkäät leijuvat portaat vaativat vielä hieman lisää työtä.

Aluksi seinään pitää rakentaa perin-teinen tolpparunko, jonka välit täytetään eristeellä. Sen jälkeen seinään asennetaan kipsilevyt. Niiden asentaminen askelmien ympärille on melkoista palapelin tekemistä. Viimeistely vaatii paljon työtä, sillä kaikki saumat pitää tasoittaa niin hyvin, että seinän voi maalata tai tapetoida.

Puolet seinästä on jo levytetty. Toisella puolella näkyy selkeästi, miten puurunko on rakennettu.

Pienet kipsilevynpalat sopivat tarkasti askelmien ympärille. Levyn ja askelmien väliin jätetään joka puolelle noin sentin levyinen rako, jotta askelmien pieni notkuminen ei riko kipsilevyjä. Tukijalka on eristeiden pinnan tasolla.

Valmis, tasoitettu ja maalattu seinä. Rakenteet ovat piilossa seinän sisällä, ja vain metalliaskelmat näkyvät.

Askelmat askelmien päälle puuta

Nämä portaat päällystettiin bambu-laudoilla, jotka olivat jääneet yli yläkerran lattiasta. Laudat oli helppo leikata sopiviksi suikaleiksi ja asentaa askelmien ympärille. 27 milliä paksut laudat peittivät helposti teräs askelmien ja kipsilevyjen väliset sentin levyiset raot.

Laudat sahattiin 45 asteen kulmassa, jotta ne sopivat täydellisesti yhteen.

Jokainen askelma peitettiin bambulaudoilla. Laudat sahattiin jiiriin ja kiinnitettiin teräsaskelmiin asennusliimalla. Askelmat on viimeistelty niin huolellisesti, että ne näyttävät olevan kuin yhdestä puusta.

Portaiden mitoittaminen

Mukavilta tuntuvat portaat vievät yllättävän paljon tilaa. Sisäportaiden askelman nousu (D) saa olla korkeintaan 19 senttiä, ja etenemän (E) pitää olla vähintään 25 senttiä. Portaan etureunan ja välipohjan väliin pitää jäädä vähintään 195 senttiä tilaa (A), jotta pää ei osu kattoon. Porrasaukon mitta (B) ja vapaa korkeus (A) vaikuttavat toisiinsa ja portaiden jyrkkyyteen. Mitä loivemmat portaat, sitä matalampi tila portaiden ja katon väliin jää. Kerroskorkeudella (C) on suuri merkitys portaiden suun-nittelussa. Mittaa aina lattian pinnasta lattian pintaan.

Portaiden mitoittaminen

3D-malli

Leijuvat portaat: 3D-malli
3D-malli

Leijuvat portaat

Askelmat näyttävät leijuvan ilmassa.

Avaa 3D-malli

Leijuvat portaat: Perusrakenne
3D-malli

Perusrakenne

Askelmat on tehty paksusta ja ontosta raudasta ja kiinnitetty reisilankkuihin seitsemällä isolla pultilla.

Avaa 3D-malli

Leijuvat portaat: Tukijalka
3D-malli

Tukijalka

"Tukijalka" on hitsattu kiinni reisilankun alle. Se tulee lattiarakennetta, tekee portaista erittäin tukevat ja vähentää portaiden viereen rakennettavan kispiseinän liikkumista.

Avaa 3D-malli

Leijuvat portaat: Seinän rakentaminen
3D-malli

Seinän rakentaminen

Avaa 3D-malli

Leijuvat portaat: Askelmien rakentaminen
3D-malli

Askelmien rakentaminen

Jokainen askelma on pinnoitettu viideltä puolelta bambulla

Avaa 3D-malli

Kaiteet: tukea vanhasta putkesta

Seinän puoleinen käsijohde näyttää tum-malta puulta mutta on tosiasiassa vanhaa vesijohtoa, joka on käsitelty suolahapolla.

Alakerran lattiassa on reikä lasikaiteen tukirakennetta varten.

Tyylikkäät lasikaiteet

Portaisiin asennetaan lopuksi kevyet ja tyylikkäät lasikaiteet. Näiden kaiteiden tukirakenne kiinnitetään alapäästä lattiaan ja yläpäästä välipohjaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat