Perusrakenne: tukeva rakenne saa alkunsa metallipajalla
Nilsin appiukko on metallimies. Siitä oli hyötyä, sillä portaiden runko-rakenteeksi tarvittiin järeä 250x50x5 millin metallipalkki. Nils ja appiukko selvittivät, kuinka kovaa kuormitusta portaiden pitää kestää ja valitsivat varmuuden vuoksi hieman liian järeän palkin.
Monet metallipajat tekevät tilauksesta palkin ja askelmien kaltaisia osia. Osat voi asentaa paikalleen itse.
Jokaisen askelman sisällä on tukeva, ontto rautapalkki. Pitkä palkki sahataan aluksi portaan levyisiksi eli noin metrin pituisiksi pätkiksi.
Paksu lattarauta on hyvä apu askelmien paikan merkitsemisessä. Runkopalkki kiinnitetään seinään viistoon, joten askelmat ruuvataan viistosti kiinni runkopalkkiin. Lattaraudat hitsataan myöhemmin kiinni askelmiin, jotta askelmat pysyvät lujasti kiinni runkopalkissa.
Asentaminen: runkopalkki ja askelmat tuetaan tolpilla
Valmiiksi kasattu porrasrakennelma tuodaan sisään ja kiinnitetään seinään. Metallipalkin yläpää kiinnitetään toisen kerroksen lattiapalkkiin ja alapää tuetaan alakerran lattiaan. Lisäksi portaat tuetaan ontolla tolpalla, jonka yläpää kiinnitetään välipohjaan ja alapää tuetaan lattiaan.
Portaat pitää tukea mieluummin liian hyvin kuin liian huonosti. Liian paksut tukiraudat tai yksi pultti liikaa on aina parempi vaihtoehto kuin portaat, joiden rakenne on epävakaa.
Teräspalkki on paikallaan. Sen yläpää on kiinni välipohjan lattia-palkeissa ja alapää lattiaan kiinnitetyssä metallilevyssä.
Ontosta rautatolpasta tehty tukijalka kiinnitetään teräspalkkiin. Tolpan yläpää kiinnitetään välipohjan lattiapalkkeihin.
Seinä: rakenna seinä palkin päälle
Portaat ovat oikeastaan valmiit jo nyt, mutta paljaat metallipalkit eivät näytä kovin hyviltä. Kevyet ja tyylikkäät leijuvat portaat vaativat vielä hieman lisää työtä.
Aluksi seinään pitää rakentaa perin-teinen tolpparunko, jonka välit täytetään eristeellä. Sen jälkeen seinään asennetaan kipsilevyt. Niiden asentaminen askelmien ympärille on melkoista palapelin tekemistä. Viimeistely vaatii paljon työtä, sillä kaikki saumat pitää tasoittaa niin hyvin, että seinän voi maalata tai tapetoida.
Pienet kipsilevynpalat sopivat tarkasti askelmien ympärille. Levyn ja askelmien väliin jätetään joka puolelle noin sentin levyinen rako, jotta askelmien pieni notkuminen ei riko kipsilevyjä. Tukijalka on eristeiden pinnan tasolla.
Askelmat askelmien päälle puuta
Nämä portaat päällystettiin bambu-laudoilla, jotka olivat jääneet yli yläkerran lattiasta. Laudat oli helppo leikata sopiviksi suikaleiksi ja asentaa askelmien ympärille. 27 milliä paksut laudat peittivät helposti teräs askelmien ja kipsilevyjen väliset sentin levyiset raot.
Portaiden mitoittaminen
Mukavilta tuntuvat portaat vievät yllättävän paljon tilaa. Sisäportaiden askelman nousu (D) saa olla korkeintaan 19 senttiä, ja etenemän (E) pitää olla vähintään 25 senttiä. Portaan etureunan ja välipohjan väliin pitää jäädä vähintään 195 senttiä tilaa (A), jotta pää ei osu kattoon. Porrasaukon mitta (B) ja vapaa korkeus (A) vaikuttavat toisiinsa ja portaiden jyrkkyyteen. Mitä loivemmat portaat, sitä matalampi tila portaiden ja katon väliin jää. Kerroskorkeudella (C) on suuri merkitys portaiden suun-nittelussa. Mittaa aina lattian pinnasta lattian pintaan.
