Vaihda kaiteeseen uusi pinna

Porraskaiteesta puuttui kaksi pystypinnaa. Pinnat ovat kauniisti sorvattuja, joten uusien pinnojen teossa ei kannata oikoa mutkia. Piirrä pinnan ääriviivat lautaan, niin puuseppä voi nopeasti työstää uudet pinnat, jotka saat asennettua helposti paikoilleen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 tunti
Hinta
80 euroa

Johdanto

Kun vanhasta porraskaiteesta puuttuu pystypinnoja, et selviä yleensä sillä, että kävelet rautakauppaan ostamaan uudet tilalle. Pinnat voi kuitenkin teettää kohtuuhintaan, kun piirrät vanhoista pinnoistasi jäljennökset. Uuden kaidepinnan sorvaus kannattaa jättää ammattilaiselle, ja jos sinulla on tallessa vanhat piirustukset, valokuva tai piirros pinnoista, puuseppä pystyy valmistamaan pinnat verstaallaan. Uudet pinnat on helppo laittaa paikoilleen. Niksinä on se, että porataan pinnan yläpään reikä syvemmäksi kuin alapään reikä, jotta et joudu nostamaan käsijohdetta saadaksesi painettua kaidepinnan siististi paikoilleen.

ONGELMA:
Kaksi pinnaa on kadonnut – ja talon aikaisempi omistaja on vain tasoittanut reisilankuissa olevat reiät ja maalannut ne.

RATKAISU:
Uudet pinnat annetaan sorvattaviksi omien piirustusten mukaan. Ne kiinnitetään käsijohteeseen ja reisilankkuun.

Vie aikaa

Kaksi kertaa puoli tuntia

Hinta

Noin 80 € / kaksi pinnaa + maalit

Vaikeusaste

Jos jätät sorvauksen ammattilaiselle, selviät tästä korjauksesta helpolla.

Ohjeet

01
Vaihda pinna 5 Vaihe

1

Pinnan malli kopioidaan pitkä-teräisellä lyijykynällä. Pinnan ääriviivat kopioidaan lautaan, joka puristetaan kiinni yhteen vanhoista pinnoista. Piirros annetaan mittojen ja mielellään myös valokuvan kera puusepälle.

2

Merkitse portaiden reisilankkuun ja käsijohteeseen, mihin kohtaan pinna sijoitetaan. Tässä tapauksessa kohdan löytäminen oli helppoa, sillä vanhojen reikien jäljet näkyivät vielä heikosti. Merkitse porauskohdat naskalilla.

3

Käsijohteen reikä porataan syvälle - mielellään 4-5 cm:iin, kunhan et poraa käsijohteen päällilistan läpi. Ideana on, että pinna uppoaa käsijohteeseen ja painetaan sitten alas reisilankkuun ilman, että käsi-johdetta tarvitsee tätä varten irrottaa.

Poraa 4 cm:n syvyy-teen, mutta varo po-raamasta käsijohteen läpi. Poraa ensin suoraan kulmaan, jotta saat reiän alkuun.

4

Reisilankun reikä jää matalaksi, vain noin puoleen yläreiän syvyydestä, jotta pinna saadaan painettua paikoilleen. Näin pinna istuu tarkasti yhtä syvällä ylä- ja alarei’issä.

Poraa 2 cm:n syvyyteen reisilankkuun.

5

Aseta pinna paikalleen - ensin kokeeksi. Jos saat sen upotettua käsijohteeseen ja painettua reisilankun rei-kään, työ on valmis. Jos et, lyhennä pinnaa molemmista päistä. Laita se liimalla täytet-tyihin reikiin. Pohjusta, hio ja pintamaalaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat