Hio portaat entiseen loistoon

Portaat joutuvat arkikäytössä ankaraan kulutukseen ja alkavat nopeasti näyttää kärsineiltä. Vanha tumma lakkapinta ja askelten monenlaiset kulumat eivät näytä kauniilta. Onneksi portaat voi kuitenkin ehostaa entiseen loistoonsa parissa päivässä. Jos vuokraat työtä varten joitakin laitteita, pääset huomattavasti helpommalla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
150 euroa

Johdanto

Ohjeet

01
Rappujen hionta 6 Vaihe

1

Sivele portaisiin hiontaöljyä ja anna sen imeytyä pakkausten ohjeiden mukaisen ajan ennen kuin aloitat portaiden hiomisen. Öljy ei ole välttämätöntä, mutta se pitää hiomapaperin paremmin liikkees-sä ja on tämän vuoksi hyvä investointi.

2

Hio portaat reunahiomakoneella. Voit vuokrata laitteen tai käyttää vaihtoehtoisesti kulmahiomakonetta, mutta tällöin lopputuloksesta ei tule aivan yhtä siistiä. Muista aina käyttää hengitys-suojainta hiontatyössä.

Käytä kulmahiomakoneen teräsharjaa kulmien ja reunojen hiomiseen kohteissa, joihin ei pääse reunahiomakoneella.

3

Hio kärkihiomakoneella syvälle kulmiin ja reunojen suuntaisesti. Aloita karkealla hiomapaperilla (karkeus 40). Voit käyttää myös maali-kaavinta, jos työkalupakistasi ei löydy kärkihiomakonetta.

4

Hio etureunat epäkeskohioma-koneella. Aloita karkealla hioma-paperilla (esim. karkeus 60) ja siirry yhä hienompaan paperiin. Viimeistele hiomalla kaikki pinnat karkeudella 180.

Epäkeskohiomakone soveltuu myös pintojen loppupuhdistamiseen.

5

Kaavi seinämän raja puhtaaksi maalikaapimella. Tarkista, että olet saanut kaiken lakan askelmista pois.

6

Lakkaa portaat useaan kertaan vesiliukoisella lattialakalla. Käytä tarvittaessa ensin valkopigmentoitua lakkaa vaalentaaksesi portaita ja sivele pintaan sitten kolme kerrosta kirkasta lattialakkaa.

Vie aikaa

Noin päivä + pari päivää lattialakan kuivumisaikaa

Hinta

Noin 150 €, sisältäen koneiden vuokrauskulut

Vaikeusaste

Helposta keskivaikeaan. Reunahiomakonetta voi olla vaikea hallita.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät kärkihiomakonetta

Tällä videolla esitellään kärkihiomakoneen käyttömahdollisuudet ja toiminnot. Hiomakoneen kapea kärki mahtuu kapeisiin nurkkiin ja ahtaisiin paikkoihin, joihin muilla koneilla ei ole asiaa. Konetta voi käyttää myös isojen pintojen hiomiseen.

TYÖKALUT: Näin käytät epäkeskohiomakonetta

Tällä videolla näytetään, mihin kaikkeen epäkeskohiomakonetta voi käyttää. Se on erinomainen työkalu isojen vaakapintojen hiomiseen, lakan ja maalin poistamiseen ja käsittelemättömän puun hienohiontaan. Sen lisäksi koneella voi kiillottaa esimerkiksi öljytyn pöytälevyn.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Sisäportaat