Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Uudet portaat - uudet askelmat

Vanhojen portaiden kuluneet ja kolhiintuneet askelmat näyttävät aikansa eläneiltä. Tee portaista uuden veroiset päällystämällä askelmat uusiksi.

Nämä portaat ovat alunperin mäntyä mutta kuluneet niin pahasti, ettei niitä voitu enää hioa kuntoon.

Uudet askelmat lämpökäsitellystä tammesta

Portaita ei vaihdeta kokonaan uusiin, vaan askelmat päällystetään lämpökäsitellyllä tammella. Puu on tummaa ja 18 milliä paksua. Väri sopi hyvin vanhoihin listoihin.

Uusien askelmat tehdään puulevyistä. Rautakaupoissa on laaja levyvalikoima, ja tarjouksessa on lähes aina jotain askelmien tekemiseen sopivaa.

Nämä askelmat sekä portaiden pystyosat sahattiin viidestä noin sadan euron levystä, joten koko portaat maksoivat noin 700 euroa. Se on paljon halvempaa kuin kokonaan uudet portaat.

Uudet portaat, lujat liitokset

Uudet askelmat tehdään kahdesta osasta, vaaka- ja pystyosista. Osat yhdistetään toisiinsa lujasti lamellijyrsimen ja lamelliliuskojen avulla.

Portaiden reisilankut ja pystypuut kannattaa maalata ennen uusien askelmien asentamista. Portaita ei tarvitse suojata, sillä uudet askelmat peittävät maaliroiskeet.

Uudet portaat liimataan kiinni vanhoihin portaisiin vahvalla asennusliimalla. Kun viimeinen askelma on paikallaan, portaat näyttävät ylellisiltä ja aivan uusilta.

Uusien portaiden täydelliset rakennusohjeet

Voit ladata tästä täydelliset rakennusohjeet ja uusia portaasi halvalla. 15 portaan ja tasanteen uusimiseen kului yksi viikonloppu.

Jos osaat käyttää lamellijyrsintä tai harjoittelet käyttämistä levynpalasilla, portaiden päällystäminen on keskivaikeaa työtä.