Uudet portaat vain 25 euroa per askelma

Vaihda kuluneet ja kellastuneet portaasi uusiin ja ainutlaatuisiin portaisiin. Tee uudet portaat alehintaan tummasta puusta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 viikonlopun
Hinta
65 euroa

Johdanto

Vanhojen portaiden kuluneet ja kolhiintuneet askelmat näyttävät aikansa eläneiltä. Tee portaista uuden veroiset päällystämällä askelmat uusiksi.

Nämä portaat ovat alunperin mäntyä mutta kuluneet niin pahasti, ettei niitä voitu enää hioa kuntoon.

Uudet askelmat lämpökäsitellystä tammesta

Portaita ei vaihdeta kokonaan uusiin, vaan askelmat päällystetään lämpökäsitellyllä tammella. Puu on tummaa ja 18 milliä paksua. Väri sopi hyvin vanhoihin listoihin.

Uusien askelmat tehdään puulevyistä. Rautakaupoissa on laaja levyvalikoima, ja tarjouksessa on lähes aina jotain askelmien tekemiseen sopivaa.

Nämä askelmat sekä portaiden pystyosat sahattiin viidestä noin sadan euron levystä, joten koko portaat maksoivat noin 700 euroa. Se on paljon halvempaa kuin kokonaan uudet portaat.

Uudet portaat, lujat liitokset

Uudet askelmat tehdään kahdesta osasta, vaaka- ja pystyosista. Osat yhdistetään toisiinsa lujasti lamellijyrsimen ja lamelliliuskojen avulla.

Portaiden reisilankut ja pystypuut kannattaa maalata ennen uusien askelmien asentamista. Portaita ei tarvitse suojata, sillä uudet askelmat peittävät maaliroiskeet.

Uudet portaat liimataan kiinni vanhoihin portaisiin vahvalla asennusliimalla. Kun viimeinen askelma on paikallaan, portaat näyttävät ylellisiltä ja aivan uusilta.

Uusien portaiden täydelliset rakennusohjeet

Voit ladata tästä täydelliset rakennusohjeet ja uusia portaasi halvalla. 15 portaan ja tasanteen uusimiseen kului yksi viikonloppu.

Jos osaat käyttää lamellijyrsintä tai harjoittelet käyttämistä levynpalasilla, portaiden päällystäminen on keskivaikeaa työtä.

Ohjeet

01
Sahaa askelmat 8 Vaihe

Askelmat työstetään levyistä. Pöytäle-vyjä löytää usein tarjouksesta, ja tähän kohteeseen valittiin käsijohteisiin sopiva 18 mm lämpökäsitelty tammilevy.

Se, miten hyvin voit hyödyntää levyjä, riippuu askelmien koosta. Tässä sahasimme kaikki askelmat ja etureunat viidestä 60 x 220 cm:n levystä.

Katkaisusahasta on paljon apua. Jos teet askelmista viistot tai kaarevat, tarvitset pistosahaa.

1

Mittaa askelmat. Ota selville askelmiesi leveys, syvyys ja etureunan korkeus. Mitä tarkemmin mittaat, sitä parempi lopputuloksesta tulee.

2

Sahaa askelmat oikeaan syvyyteen. Voit sahata samalla kertaa myös etureunat.

3

Lyhennä askelmat oikeaan leveyteen. Suorat askelmat sahaa nopeasti suoraan kulmaan, mutta tarkista samalla, onko niissä vinoutta, joka on huo-mioitava, jotta askelmat sopivat paikoilleen.

4

Pyöristettyjä askelmia tai muita sellaisia askelmia varten, jotka eivät ole täysin suorakulmaisia, tehdään kaava asettamalla suojapaperia askelmalle ja leikkaamalla se muotoon.

5

Sahaa merkkiviivaa pitkin pistosahalla. Sahassa kannattaa käyttää kaarresahaukseen tarkoitettua terää. Sahaa levyn takapuolelta, jotta päällyspuoli ei rispaannu.

6

Erinomainen sovitus! Tarkkuus tuottaa tulosta. Askelma myötäilee hyvin reisilankkuja ja näyttää viimeistellyltä.

7

Sovita lepotason jatkopalat. Ne tehdään useammasta levypalasta, jotka kootaan yhteen. Käytä suojapaperia kaavana, niin saat palat sopimaan muotoon.

8

Nyt portaiden kahdesta levypalasta kootut jatkopalat voidaan yhdistää. Tämä tehdään liimalla ja lamelleilla.

02
Kokoa jatkopalat 5 Vaihe

Lepotason jatkopalat koostuvat kahdesta levystä, jotka sovitetaan yhteen. Toinen on sahattu reisilankkua pitelevän pilarin mukaan. Toinen niin, että se peittää muun osan lepotasosta.

Levyt yhdistetään puulamelleilla ja liimalla. Työhön tarvitaan joko lamelli-jyrsin tai leikkuujyrsinterällä varustettu yläjyrsin. Lue lisää osoitteesta www. teeitse.com. Haku sanoilla ”lamellijyr-sin” tai ”vankka liitos”.

1

Aseta kaksi jatkopalan muodostavaa levyä yhteen. Aseta ne tarkasti reunat yhteen ja merkitse viivalla lamellien sijoituspaikat.

2

Jyrsi molempiin levyihin merkitsemiisi kohtiin lamelleille paikat. Jyrsintä käytettäessä voi olla varma, että urista tulee tarkalleen yhtä korkeat.

3

Jyrsi etureunat (B). Tässä levyreuna, jota vasten etureuna asennetaan levyn alle, koostuu jatkopalasta. Jatkopalaan jyrsitään tämän vuoksi vastaavat urat lamellien alapuolelle.

4

Aseta etureuna (B) paikalleen. Laita uriin tarpeeksi puuliimaa. Liima saa lamellit turpoamaan, mikä vahvistaa liitosta.

5

Purista osat yhteen. Ylimääräinen liima pursuaa ulos ja se pyyhitään pois. Anna liiman kuivua.

03
Asenna etureunat 5 Vaihe

Nyt askelmat varustetaan etureunoilla. Etureunat (B) koostuvat kaistaleista, jotka on sahattu askelmien (A) pituuteen. Osat yhdistetään lamelleilla.

Askelmien alapuolelle ja irrallisten etureunojen reunaan jyrsitään urat niin, että urat ovat tarkasti samalla kohdalla ja niistä voidaan muodostaa tiivis liitos.

Pienet liitoksessa olevat halkeamat voi korjata kemiallisella puutäytteellä.

1

Merkitse lamellien paikat, kun askelmat (A) ja etureunat (B) on sovitettu leveyteen. Purista osat puristimilla yhteen, ennen kuin teet merkinnät molempiin kappaleisiin.

2

Jyrsi lamelleille urat etureunaan (B) ja askelmalevyn (A) alareunaan, jotta osat sopivat tarkasti toisiinsa.

3

Pursota jyrsittyihin uriin ja kahdelle pinnalle puuliimaa. Aseta lamellit askelmalevyn (A) uriin.

4

Purista kappaleet yhteen puristimilla. Pyyhi ulos pursuava liima pois liinalla. Anna liiman kuivua.

5

Öljyä valmiit askelmat. Hiero öljy hyvin puuhun levyn molemmin puolin.

04
Liimaa askelmat 7 Vaihe

Nyt osat liimataan paikalleen portaiden yläpäästä alaspäin edeten. Ensimmäinen askelma on ”kynnyslauta”, ja se on oike-astaan osa yläkerroksen lattiaa.

Päätimme sahata tämän kynnyslau-dan pois ja korvata sen uudella, tum-maan puuhun sopivalla levykappaleella. Voit myös harkita yläkerroksen lattian kynnyslaudan jättämistä sellaisekseen.

Liimaa ja saumaa askelmat ja jatkopa-lat, niin uudet portaat ovat valmiit.

1

Liimaa kynnyslauta. Se koottiin liimaamallla kolme etureunaa päällek-käin, jotta kappaleesta saatiin saman syvyinen kuin pois leikattu kynnyslauta.

2

Kiinnitä ruuvit kynnyslaudan läpi lattiaan (vanhaan askelmaan) 6 x 120 mm ruuveilla tai vastaavilla. Upota ruuvien kannat.

3

Teippaa askelmien reunat. Sivu-ja takareunoihin kiinnitetty maalarin-teippi suojaa askelmia saumausvaiheessa.

4

Liimaa askelmat. Pursota asennus-liimaa vanhalle askelmalle ja sen etu-reunaan ja aseta uusi askelma paikalleen.

5

Pursota akryylisaumamassaa etu-ja sivureunoihin. Silota sauma hieno-harjaksisella, veteen kostutetulla sivelti-mellä, niin siitä tulee sileä. Poista teippi.

6

Asenna jatkopalat. Pursota asennusliimaa ensin koko pinnalle ja molempien levyjen reunoihin. Peitä levyjen reunat teipillä levyjen saumakohdasta, jotta liimaa ei päädy levyjen päällyspinnalle.

7

Työnnä levyt yhteen niin, että lamellit työntyvät uriin. Naputa seinustoja vasten kiilat, jotta levyt puristuvat yhteen. Lista peittää seinän viereisen raon.

Materiaalit

18 mm saumaliimattu kovapuulevy:

 • 15 askelmaa (A) á 27,5 x 70 cm (pyöristettävissä kohdissa kappaleen tulee olla hieman syvempi)
 • 19 etureunaa (B) á 5 x 70 cm
 • 2 jatkolevyä, 60 x 175 cm ja 37 x 175 cm

Lisäksi:

 • Lamelleja
 • Asennusliimaa
 • Puuliimaa
 • 6 x 120 mm ruuveja
 • Lattiaöljyä
 • Akryyli-saumamassaa
 • Peiteteippiä
 • Suoja-paperia
 • Kemiallista puutäytettä

Vie aikaa

15 askelmaa työstettiin viikonlopun aikana.

Hinta

Noin 65 €/15 askelmaa + porrassarja

Vaikeusaste

Jos olet tottunut käyttämään lamellijyrsintä tai olet harjoitellut sen käyttöä etukäteen pariin levypalaan, tehtävä on keskivaikea.

Piirustus

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

TYÖKALUT: Näin käytät pistosahaa

Videolla esitellään pistosahan käyttömahdollisuudet, terät ja toiminnot. Oikeilla asetuksilla pistosahalla voi tehdä melkein mitä tahansa: kaarresahauksia, suoria sahauksia sekä nopeita ja karkeita sahauksia. Oikean terän kanssa pistosahalla voi sahata puuta, muovia, metallia ja herkkiä materiaaleja.

Lehtiversio

Lataa lehtiversio nyt

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Sisäportaat