Eristysmateriaalit
Eristysmateriaaleissa on eroja. Markkinoilla on monenlaisia eristeitä, jotka auttavat pitämään lämmön sisällä ja leikkaamaan hiilidioksidipäästöjä.
Tavallisimmat eristysmateriaalit ovat mineraalivilla, selluvilla ja styroksi. Kaikilla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Voit lukea niistä lisää näiltä sivuilta.
LUE LISÄÄ: Mitä eristettä kannattaa käyttää?
Mineraalivilla - monipuolinen eristemateriaali
Kaikki mineraalivillatuotteet eristävät kylmältä, tulipalolta ja ääniltä, mutta eri käyttökohteisiin on erilaisia tuotteita.
Lähes kaikki eristystarpeet voi ratkaista mineraalivillalla. Johonkin kohteeseen sopii kivivilla, toiseen lasivilla, johonkin pehmeät rullat ja toiseen kovat levyt. Nykyään on helppo valita parhaiten toimiva tuotemuoto, ja mineraalivillaa on käytetty jo kauan.
Lue lisää täälä: Mineraalivillalla eristäminen
Mineraalivillaa kivestä ja lasista
Lasi- ja kivivillan perusominaisuudet:
- Korkea lämmöneristyskyky, pehmeiden tuotteiden lambda-arvo on noin 0,037 W/mK ja kovien hieman heikompi, noin 0,041 W/mK.
- Palamattomia ja palon leviämistä ehkäiseviä
- Villan pöly ja säikeet voivat ärsyttää ihoa, ja työssä on aina käytettävä suojavaatteita, hansikkaita ja hengityssuojainta. Oireet ovat lyhytaikaisia, eikä vakavampia seurauksia ole.
- Eivät ime vettä. Eivät vaurioidu kosteudesta.
Eristysominaisuudet ovat samanlaiset kuin useimmilla muilla eristemateriaaleilla, ja kyky jarruttaa tulipaloa ja vettä mahdollistaa mineraalivillan käytön kaikkialla talossa.
Kun oikea eristystehtävä löytyy, tuotteen muodon ja mallin ratkaisee lähinnä se, miten villasäikeet on yhdistetty bakeliittiliimaan. Tuotteet voivat olla levyjä, rullia, putkisuojuksia, saumakaistaleita yms. Vasta tässä vaiheessa lasi- ja kivivillan erot alkavat saada merkitystä.
Kivivilla vs lasivilla
Kivivilla suodattuine säikeineen on hieman jäykempää käsitellä kuin lasivilla ja sitä voi olla vaikea saada asettumaan tasaisesti epätasaisille pinnoille. Kivivilla säilyttää kuitenkin muotonsa hyvin, ja juuri kivivillasta valmistetaan erityisen kovia levyjä, jotka kestävät valamista.
Lasivillan säikeet ovat hienompia ja pidempiä, ja ne ovat enemmän samansuuntaisia kuin kivivillan säikeet. Tämä tekee lasivillan pehmeästä muodosta joustavampaa ja helpommin revittävää, ja lasivillan voi tiivistää lähes puoleen kokoon kuljetuksen ja säilytyksen ajaksi. Se kestää epätasaisuutta helpommin, mutta se voi myös hämätä ja luoda onton tilan, jos pehmeä villa takertuu johonkin kiinni, kun sitä työnnetään paikalleen.
Erilaisia eristemateriaaleja
Mineraalivilla on laajalti käytössä oleva eristetyyppi, ja sitä on saatavana useassa eri muodossa.
Mineraalivillaa saa pehmeinä levyinä, rullina, kiinteinä levyinä ja rakeina.
Mineraalivillan, kuten pehmeiden levyjen ja rullien, työstäminen on vaivatonta, koska eristettä on helppo leikata oikeaan kokoon.
Kovalevyiset mineraalivillalevyt ovat kivivillalevyjä, jotka kestävät paljon kovempaa painetta kuin pehmeät levyt. Tarjolla on sekä kivivilla- että lasivillalevyjä julkisivueristykseen. Levyt voidaan verhota laastilla tai rappauksella.
LUE LISÄÄ: 11 niksiä mineraalivillalevyjä käytettäessä
Rakeita käytetään erityisesti tyhjien tilojen eristämiseen. Mineraalivillagranulaattia saa palloina tai rakeina, joita puhalletaan esimerkiksi onkaloihin tai välipohjaan. Jos eristykseen tarvitaan mineraalivillagranulaattia, työ kannattaa yleensä jättää ammattilaisille.
Vaihtoehtoiset eristemateriaalit
Mineraalivillan lisäksi tarjolla on monia muitakin eristemateriaaleja. Voit esimerkiksi eristää näin:
- Polystyreeni
- Selluvilla
- Puukuitu
- Kevytsora
- Turve
- Kevytbetoni
Paisutettu polystyreeni
Polystyreeniä eli styroksia käytetään pääasiassa levyinä sokkelin ja alustan eristämiseen, mutta se kelpaa myös ulkoiseen eristämiseen. Styroksia voidaan käyttää eristemateriaalina, mutta myös rakennuslevynä.
Lue lisää täälä: Polystyreeni – eriste ja rakennuslevyr
Selluvilla
Selluvilla valmistetaan kierrätyspaperista, joka jauhetaan pehmeäksi massaksi, joka puhalletaan kuorimuuriin tai irtonaiseksi massaksi alustalle.
Selluvilla on käsitelty boorisuolalla, joka estää palon leviämistä, joten selluvilla on yhtä paloturvallista kuin mineraalivilla. Boorisuola karkoittaa myös hiiriä yms. Selluvilla eristää hieman puhallusmineraalivillaa paremmin eikä se liiku yhtä helposti.
Muutaman viikon kuluttua ilman kosteus on liisteröinyt selluvillan yhteen. Useimmat kohteet saa eristää selluvillalla, mutta eristeen muoto asettaa rajoitteita.
Lue lisää selluvillalla eristämisestä täältä.
Puukuitu
Puukuitueriste on monille tuntematon eristystuote, mutta itse asiassa puukuidulla on monia etuja juuri eristemateriaalina.
LUE LISÄÄ: Puukuitu – luonnollinen eriste
Amerikkalaiset ja kanadalaiset mittaukset osoittavat, että puukuidut eristävät 25–30 prosenttia mineraalivillaa paremmin. Puukuidut ovat onttoja, eivätkä ne johda lämpöä, toisin kuin esimerkiksi kivi- ja lasivilla. Heikko lämmönjohtokyky tuottaa paremman eristyskyvyn.
Lisäksi puukuitueristys, kuten levyt ja rakeet, on niin tiivistä, ettei se voi syttyä palamaan. Tutustu palotestiimme täällä: Voiko puukuiduilla suojautua tulelta?
Kevytsora
Kevytsorarakeet ja -harkot valmistetaan savesta, joka lajitellaan ja puhdistetaan ennen kuin se vaivataan ja siihen lisätään orgaanista materiaalia paisumisen lisäämiseksi polton aikana. Kuivauksen jälkeen se poltetaan noin 1100 °C:ssa niin, että kaikki orgaaninen materiaali haihtuu ja saveen syntyy ilmarakoja, joka tekevät rakeista kevyitä ja eristäviä.
###Turve
Turvekuidusta ja polyesteristä valmistetulla turve-eristeellä on hyvä eristyskyky. Esim. patentoidussa Konto-eristeessä on turpeen luontaiset ominaisuudet. Eristelevy sietää vettä ja kosteutta hyvin, ei muuta muotoaan kostuessaan tai eri lämpötiloissa. Phhapan turve estää homeen muodostumista.
Kevytbetoni
Kevytbetonia – tai kaasubetonia – ei käytetä eristeenä samalla tavoin kuin mineraalivillaa ja paisutettua polystyreeniä, vaan sen eristyskyky on usein osa rakennuksen energiaratkaisua.
Kalkkiin, hiekkaan ja laastiin lisä- tään alumiinijauhetta, joka synnyttää miljoonia kuplia. Uusimmat hienoksi jauhetut tuotteet eristävät puoleksi niin hyvin kuin mineraalivilla, ja koska kevytbetoni pystyy samalla kannattamaan taloa, energiatehokkaan seinän voi rakentaa 40 cm:n kevytbetonista.
LUE LISÄÄ: Sisäpuolinen eristys kevytbetonilla
Eristemateriaalin valinta
Eristysmateriaalin valinta riippuu pitkälti siitä, mikä kohta talosta on tarkoitus eristää.
Tarjolla on erilaisia eristemateriaaleja ja eri tekniikoita, jos haluat eristää talon ulkopuolelta. Tästä artikkelista voit lukea lisää yleisimmin käytetyistä eristystyypeistä ja -tekniikoista: 5 ulkoista eristysratkaisua
Suosituin eristemateriaali on mineraalivilla, koska sitä on saatavana useissa eri muodoissa, ja sitä on helppo käyttää. Muita vaihtoehtoja ovat selluloosaeristys, jota kutsutaan myös selluvillaksi, ja Aluthermo-eristysmateriaali.
Jokaisella eristemateriaalilla on omat etunsa ja haittansa. Tässä artikkelissa voit perehtyä kolmen suositun eristemateriaalin perusteelliseen testiin: Selluvilla, kivivilla tai Aluthermo – mikä on paras eristemateriaali?
Pane höyrynsulku kuntoon
Ennen eristämistä pitää selvittää, onko rakenteessa höyrynsulkua ja onko se kunnossa. Toimiva höyrynsulku on onnistuneen lisäeristyksen edellytys, sillä vuotava höyrynsulku voi johtaa kosteus-ongelmiin ja homevaurioihin.
Huonokuntoinen höyrynsulku pitää purkaa pois ja korvata uudella.
Tai täytyy varmistaa, että sisäkatto on täysin tiivis. Tämä koskee esimerkiksi kipsilevystä valmistettua sisäkattoa, joka on saumattu tiiviisti seinien vierestä ja jossa ei ole reikiä spottivalojen tai muiden esineiden takia. Lisäksi ullakkotilassa on oltava hyvä ilmanvaihto, eikä siellä saa olla hometta.
LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas