Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mineraalivillalla eristäminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Mineraalivilla sopii lähes kaikkeen eristämiseen. Kivi- ja lasivillalevyt ovat yleisimpiä mineraalivillaeristeitä. Niiden lisäksi markkinoilla on tiettyihin tarkoituksiin räätälöityjä mineraalivillatuotteita kuten yläpohjan eristämiseen sopivaa puhallusvillaa.

Mineraalivilla

TEHOKASTA: Mineraalivilla on tarkoitettu ennen kaikkea lämmöneristeeksi, mutta se vaimentaa myös ääntä ja hillitsee tulen leviämistä.

MIHIN MINERAALIVILLAA KÄYTETÄÄN?

Isolering med mineraluld: HVAD BRUGES MINERALULD TIL?

SEINÄT JA KATOT
Ohuet mineraalivillalevyt sopivat esimerkiksi seinien ja kattojen sisäpuoliseen lisäeristämiseen. Välikatolla voi käyttää myös villamattoja.

Isolering med mineraluld: HVAD BRUGES MINERALULD TIL?

ULKOPUOLINEN LISÄERISTYS
Mineraalivillaa voi käyttää seinien ja alapohjan ulkopuoliseen lisäeristämiseen. Ulos tarkoitetut levyt ovat kovempia ja kestävämpiä kuin tavalliset villalevyt.

Isolering med mineraluld: HVAD BRUGES MINERALULD TIL?

LÄPIVIENNIT JA LÄMPÖPUTKET
Alumiinilla päällystetty mineraalivilla eristää välikatolla olevat ilmastointiputket todella tehokkaasti ja estää kondenssiveden muodostumisen.

MITEN MINERAALIVILLAA KÄYTETÄÄN?

HVORDAN BRUGES MINERALULD?

Mineraalivillaa leikataan pitkällä veitsellä. Kaupoissa myydään villan leikkaamiseen tarkoitettuja erikoisveitsiä, joissa on aaltomaiset hampaat. Muutaman villalevyn voi leikata tavallisella puukolla tai vanhalla käsisahalla. Sahat ja puukot tylsyvät villan leikkaamisessa, joten levyjä ei kannata leikata uudella työkalulla.

Eristämisessä on tärkeää, että kaikki rakenteet eristetään tiiviisti ja levyt leikataan tarkasti rakenteiden mukaan.

HVORDAN BRUGES MINERALULD?

Yläpohjan eristämiseen kannattaa käyttää puhallusvillaa, sillä se painuu tiiviisti kattotuolien ja ilmastointiputkien ympärille. Jos välikatolla on hyvin tilaa, sen voi eristää myös villalevyillä. Levyt kannattaa asentaa kahteen kerrokseen, jotta lämpö ei karkaa levyjen raoista.

TÄRKEÄÄ!
Villan kuidut saattavat ärsyttää ihoa pahasti, ja kutina voi kestää pitkään. Käytä työhanskoja, pitkähihaista paitaa ja hengityssuojainta. Työnnä lahkeet sukkien sisään, jotta pöly ei nouse jalkoihin alakautta.

ERIKOISTA
Mineraalivillan teho perustuu sen sisällä olevaan ilmaan. Vain pieni osa eristeen tilavuudesta on villakuituja. Eristystehon kannalta on ratkaisevan tärkeää, ettei villaa paineta kasaan.

ERILAISIA MINERAALIVILLAERISTEITÄ

Isolering med mineraluld: Varianter af mineraluld

PEHMEÄT LEVYT
Pehmeät villalevyt sopivat käytännössä joka puolelle taloa. Levyt pitää suojata paineelta ja iskuilta esimerkiksi levyjen tai vuorilautojen alle. Kaupoissa on sekä kivivilla- että lasivillalevyjä.

Isolering med mineraluld: Varianter af mineraluld

KOVAT LEVYT
Kovat villalevyt ovat paljon kiinteämpiä ja kestävämpiä kuin tavalliset, pehmeät villalevyt. Kovia levyjä käytetään esimerkiksi tuulettuvissa alapohjissa ja ulkoseinissä tuulensuojavillana.

Isolering med mineraluld: Varianter af mineraluld

MATOT
Mineraalivillamatot ovat pitkiä, joten niitä käyttämällä eristeeseen tulee vain vähän saumoja. Mattojen käsitteleminen voi kuitenkin olla vaikeaa etenkin ahtaissa paikoissa ja ilman työkaveria.

Isolering med mineraluld: Varianter af mineraluld

PUHALLUSVILLA
Mineraalivillaa saa myös puhallusvillana. Se sopii täydellisesti hankaliin paikkoihin kuten välikatolle kattoristikoiden ja ilmastointiputkien ympärille. Asentamiseen tarvitaan erikoislaitteisto.

Isolering med mineraluld: Varianter af mineraluld

TILKENAUHA
Mineraalivillaa myydään myös kapeissa rullissa. Kapeita villakaistaleita käytetään muun muassa ikkunankarmin ja runkotolpan välin eristämiseen.

Isolering med mineraluld: Varianter af mineraluld

PUTKIERISTE
Mineraalivillasta tehdyt putkieristeet taipuvat putken muotojen mukaan ja mahtuvat liitosten päälle leikkaamatta. Eristeissä on liimapinta, jonka päällä oleva suojapaperi poistetaan ennen liimaamista.

ALUMIINIVILLAMATTO
Mineraalivillaa, jonka päälle on liimattu alumiinifolio. Käytetään etenkin lämpöeristeenä ja estämään veden tiivistymistä ilmastointiputkien pintaan välikatolla.

Mittasuhteet

Villalevyjä on joka lähtöön. Pehmeät levyt ovat kaikkein tavallisimpia. Levyt ovat yleensä noin 56 senttiä leveitä, jotta ne mahtuvat siististi 60 sentin jaolla pystytettyjen runkotolppien väliin.

Tavallisimmat paksuudet ovat:

  • 50 mm
  • 100 mm
  • 125 mm
  • 150 mm

Matot ovat yleensä 2,5–6,5 metriä pitkiä, ja niiden leveydet vaihtelevat. Yleisimmät paksuudet ovat:

  • 50 mm
  • 100 mm
  • 125 mm
  • 150 mm

LUE LISÄÄ: Tarkastuskamera

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin