TEHOKASTA: Mineraalivilla on tarkoitettu ennen kaikkea lämmöneristeeksi, mutta se vaimentaa myös ääntä ja hillitsee tulen leviämistä.

TEHOKASTA: Mineraalivilla on tarkoitettu ennen kaikkea lämmöneristeeksi, mutta se vaimentaa myös ääntä ja hillitsee tulen leviämistä.

MIHIN MINERAALIVILLAA KÄYTETÄÄN?
SEINÄT JA KATOT Ohuet mineraalivillalevyt sopivat esimerkiksi seinien ja kattojen sisäpuoliseen lisäeristämiseen. Välikatolla voi käyttää myös villamattoja.
ULKOPUOLINEN LISÄERISTYS Mineraalivillaa voi käyttää seinien ja alapohjan ulkopuoliseen lisäeristämiseen. Ulos tarkoitetut levyt ovat kovempia ja kestävämpiä kuin tavalliset villalevyt.
LÄPIVIENNIT JA LÄMPÖPUTKET Alumiinilla päällystetty mineraalivilla eristää välikatolla olevat ilmastointiputket todella tehokkaasti ja estää kondenssiveden muodostumisen.
MITEN MINERAALIVILLAA KÄYTETÄÄN?
Mineraalivillaa leikataan pitkällä veitsellä. Kaupoissa myydään villan leikkaamiseen tarkoitettuja erikoisveitsiä, joissa on aaltomaiset hampaat. Muutaman villalevyn voi leikata tavallisella puukolla tai vanhalla käsisahalla. Sahat ja puukot tylsyvät villan leikkaamisessa, joten levyjä ei kannata leikata uudella työkalulla.

Eristämisessä on tärkeää, että kaikki rakenteet eristetään tiiviisti ja levyt leikataan tarkasti rakenteiden mukaan.
Yläpohjan eristämiseen kannattaa käyttää puhallusvillaa, sillä se painuu tiiviisti kattotuolien ja ilmastointiputkien ympärille. Jos välikatolla on hyvin tilaa, sen voi eristää myös villalevyillä. Levyt kannattaa asentaa kahteen kerrokseen, jotta lämpö ei karkaa levyjen raoista.

TÄRKEÄÄ!
Villan kuidut saattavat ärsyttää ihoa pahasti, ja kutina voi kestää pitkään. Käytä työhanskoja, pitkähihaista paitaa ja hengityssuojainta. Työnnä lahkeet sukkien sisään, jotta pöly ei nouse jalkoihin alakautta.

ERIKOISTA
Mineraalivillan teho perustuu sen sisällä olevaan ilmaan. Vain pieni osa eristeen tilavuudesta on villakuituja. Eristystehon kannalta on ratkaisevan tärkeää, ettei villaa paineta kasaan.

ERILAISIA MINERAALIVILLAERISTEITÄ
PEHMEÄT LEVYT Pehmeät villalevyt sopivat käytännössä joka puolelle taloa. Levyt pitää suojata paineelta ja iskuilta esimerkiksi levyjen tai vuorilautojen alle. Kaupoissa on sekä kivivilla- että lasivillalevyjä.
KOVAT LEVYT Kovat villalevyt ovat paljon kiinteämpiä ja kestävämpiä kuin tavalliset, pehmeät villalevyt. Kovia levyjä käytetään esimerkiksi tuulettuvissa alapohjissa ja ulkoseinissä tuulensuojavillana.
MATOTMineraalivillamatot ovat pitkiä, joten niitä käyttämällä eristeeseen tulee vain vähän saumoja. Mattojen käsitteleminen voi kuitenkin olla vaikeaa etenkin ahtaissa paikoissa ja ilman työkaveria.
PUHALLUSVILLAMineraalivillaa saa myös puhallusvillana. Se sopii täydellisesti hankaliin paikkoihin kuten välikatolle kattoristikoiden ja ilmastointiputkien ympärille. Asentamiseen tarvitaan erikoislaitteisto.
TILKENAUHAMineraalivillaa myydään myös kapeissa rullissa. Kapeita villakaistaleita käytetään muun muassa ikkunankarmin ja runkotolpan välin eristämiseen.
PUTKIERISTEMineraalivillasta tehdyt putkieristeet taipuvat putken muotojen mukaan ja mahtuvat liitosten päälle leikkaamatta. Eristeissä on liimapinta, jonka päällä oleva suojapaperi poistetaan ennen liimaamista.
ALUMIINIVILLAMATTO Mineraalivillaa, jonka päälle on liimattu alumiinifolio. Käytetään etenkin lämpöeristeenä ja estämään veden tiivistymistä ilmastointiputkien pintaan välikatolla.

Mittasuhteet

Villalevyjä on joka lähtöön. Pehmeät levyt ovat kaikkein tavallisimpia. Levyt ovat yleensä noin 56 senttiä leveitä, jotta ne mahtuvat siististi 60 sentin jaolla pystytettyjen runkotolppien väliin.

Tavallisimmat paksuudet ovat:

  • 50 mm
  • 100 mm
  • 125 mm
  • 150 mm

Matot ovat yleensä 2,5–6,5 metriä pitkiä, ja niiden leveydet vaihtelevat. Yleisimmät paksuudet ovat:

  • 50 mm
  • 100 mm
  • 125 mm
  • 150 mm

LUE LISÄÄ: Tarkastuskamera