Voiko puukuitu todella kestää tulipalon?

Puu on mainio lämmitysmateriaali, mutta kuinka siitä valmistettu puukuitueriste soveltuu paloturvallisen eristeen materiaaliksi? Testasimme asian.

10 minuutin kuluttua pinta näytti kieltämättä varsin rajulta. Levy oli kuitenkin palanut vain muutaman senttimetrin syvyyteen, eikä se lämmennyt lainkaan takapuoleltaan.

Maalaisjärki sanoo, että kivi ja lasi eivät pala, mutta puu kyllä palaa loistavasti. Tästä syystä puun käyttö eristeenä ei vaikuttaisi kovin järkevältä. Puu toimii kuitenkin myös eristeenä, sillä tuli on paljon muutakin kuin liekkejä. Ennen muuta on kyse korkeista lämpötiloista, joissa kivi ja lasi sulavat, jolloin niiden paloa hidastava ominaisuus katoaa.

Puukuitueristeet (sekä levyt että puhallusvilla) ovat niin tiiviitä, että tuli ei pääse niihin käsiksi – aivan kuten tuli ei helposti pysty tarttumaan suljettuun kirjaan. Materiaaliin on myös lisätty paloa hidastavaa ainetta, joka poistaa happea, kun lämpötila ylittää 200° ja puu samalla hiiltyy. Kun nokikerros on tietyn paksuinen, se toimii paloeristeenä. Näin talo voi periaatteessa olla täysin palanut, lukuunottamatta puukuitueristettä, joka on vain hiiltynyt muutaman senttimetrin syvyyteen. Teimme testin, jotta näkisimme, miten mineraalivilla, lasivilla ja puukuitueriste kestävät kaasuliekkiä. Tulokset näet täältä.

Testitulokset

MINERAALIVILLA: 10 sekunnin kuluttua mineraalivillalevyyn oli sulanut iso reikä.

LASIVILLA: Tulelta vei niinikään vain 10 sekuntia sulattaa reikä myös lasivillalevyyn.

PUUKUITU: 2 minuutin kuluttua puukuitulevyn päällä oli paljon mustaa nokea – mutta vain pinnassa.

Puukuitu haihduttaa kosteutta

Puukuitueristeet voivat, toisin kuin mineraalivilla, imeä ja luovuttaa kosteutta. Tätä kutsutaan hygroskooppiseksi ominaisuudeksi. Jos rakenteeseen pääsee kosteutta, on hyvä, että eriste pystyy imemään ja luovuttamaan sen pois kantavista rakenteista. Koska puukuitulevyt katetaan vain ilmansulkupaperilla, joka on ilmatiivis mutta ei vesitiivis, pääsee kosteus helposti haihtumaan.

Mineraalivillan käyttö on kaikkein tavallisin eristystapa, ja 0,2 mm paksu höyrynsulku on rakenteeltaan hyvin tiivis, mikä on monella tapaa mainio ominaisuus. Jos eristeeseen kuitenkin jossakin vaiheessa pääsee kosteutta (esim. sokkelista), se jää eristeeseen ja leviää pahimmassa tapauksessa kantaviin rakenteisiin aiheuttaen laho- ja homeriskin.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

    Lisää samasta aiheesta Eristemateriaalit