Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hidastaako puukuitueriste paloa?

Tulosta Tallenna artikkeli

Puu on mainio lämmitysmateriaali, mutta kuinka siitä valmistettu puukuitueriste soveltuu paloturvallisen eristeen materiaaliksi? Testasimme asian.

10 minuutin kuluttua pinta näytti kieltämättä varsin rajulta. Levy oli kuitenkin palanut vain muutaman senttimetrin syvyyteen, eikä se lämmennyt lainkaan takapuoleltaan.

Maalaisjärki sanoo, että kivi ja lasi eivät pala, mutta puu kyllä palaa loistavasti. Tästä syystä puun käyttö eristeenä ei vaikuttaisi kovin järkevältä. Puu toimii kuitenkin myös eristeenä, sillä tuli on paljon muutakin kuin liekkejä. Ennen muuta on kyse korkeista lämpötiloista, joissa kivi ja lasi sulavat, jolloin niiden paloa hidastava ominaisuus katoaa.

Puukuitueristeet (sekä levyt että puhallusvilla) ovat niin tiiviitä, että tuli ei pääse niihin käsiksi – aivan kuten tuli ei helposti pysty tarttumaan suljettuun kirjaan. Materiaaliin on myös lisätty paloa hidastavaa ainetta, joka poistaa happea, kun lämpötila ylittää 200° ja puu samalla hiiltyy. Kun nokikerros on tietyn paksuinen, se toimii paloeristeenä. Näin talo voi periaatteessa olla täysin palanut, lukuunottamatta puukuitueristettä, joka on vain hiiltynyt muutaman senttimetrin syvyyteen. Teimme testin, jotta näkisimme, miten mineraalivilla, lasivilla ja puukuitueriste kestävät kaasuliekkiä. Tulokset näet täältä.

Puukuitu haihduttaa kosteutta

Puukuitueristeet voivat, toisin kuin mineraalivilla, imeä ja luovuttaa kosteutta. Tätä kutsutaan hygroskooppiseksi ominaisuudeksi. Jos rakenteeseen pääsee kosteutta, on hyvä, että eriste pystyy imemään ja luovuttamaan sen pois kantavista rakenteista. Koska puukuitulevyt katetaan vain ilmansulkupaperilla, joka on ilmatiivis mutta ei vesitiivis, pääsee kosteus helposti haihtumaan.

Mineraalivillan käyttö on kaikkein tavallisin eristystapa, ja 0,2 mm paksu höyrynsulku on rakenteeltaan hyvin tiivis, mikä on monella tapaa mainio ominaisuus. Jos eristeeseen kuitenkin jossakin vaiheessa pääsee kosteutta (esim. sokkelista), se jää eristeeseen ja leviää pahimmassa tapauksessa kantaviin rakenteisiin aiheuttaen laho- ja homeriskin.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: Hidastaako puukuitueriste paloa?
Kokonaishinta: 19 €
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin