Helppo
Vaikea

5 ylivoimaista syytä käyttää puukuitua

1. Terveellisempi huoneilma 2. Parempi eristävyys 3. Hyvä äänieristyskyky 4. Paremmat lämmönjako-ominaisuudet 5. Parantaa paloturvallisuutta

Puukuitueriste on suomalaisille jo tuttu materiaali, mutta esimerkiksi tanskalaisille vielä toistaiseksi melko tuntematon. Muissa Pohjoismaissa sekä Pohjois-Amerikassa, Saksassa ja Itävallassa puukuitueristeitä on sen sijaan käytetty jo vuosikausia menestyksekkäästi.

Amerikkalaiset ja kanadalaiset mittaukset osoittavat, että puukuidut eristävät 25–30 prosenttia mineraalivillaa paremmin. Puukuidut ovat onttoja, eivätkä ne johda lämpöä, toisin kuin esimerkiksi kivi- ja lasivilla. Voit kokeilla kaataa kuumaa kahvia puukuppiin ja lasiin: poltat kätesi lasiin tarttuessasi. Heikko lämmönjohtokyky tuottaa paremman eristyskyvyn. Lämpö jää onttoihin puukuituihin ja se pysyy eristeessä paikallaan. Vasta kun lämpötila laskee, materiaali luovuttaa lämpöä huoneeseen, jolloin lämpö jakautuu tasaisemmin ja lämpötalous tehostuu.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Puukuidut takaavat myös terveemmän sisäilman. Materiaalin ansiosta rakenteisiin ei tarvita höyrynsulkua. Rakenteiden on toki täytettävä rakennusmääräysten tiiviysvaatimukset – tarkista vaatimukset kuntasi rakennusvalvonnasta. Puukuidut ovat hyväksi myös talolle, sillä ne pystyvät imemään ja haihduttamaan kosteutta. Tämän ansiosta kantavat rakenteet hengittävät paremmin.

Lataa koko artikkeli niin näet, kuinka puukuidulla eristetään.

METSÄSTÄ ERISTEEKSI

Puukuitueriste on ympäristöä säästävä tuote sekä tuotannon että hävittämisen osalta.Valmistusprosessissa puukuidut erotellaan toisistaan kemikaaleilla. Prosessi on suljettu kierto, joten kemikaaleja ei päädy puumassaan. Massa on niin ”puhdasta”, että sitä voidaan käyttää myös terveyssiteisiin ja kertakäyttövaippoihin, ja Yhdysvalloissa se on ainoa puujohdannainen, joka on hyväksytty käytettäväksi elintarvikepakkauksissa. Vaikka puukuitueristeet palavat huonosti, niihin on turvallisuussyistä lisätty palamista hidastavaa ainetta, joka on pH-neutraali, eikä aiheuta ympäristöongelmia. Sen sijaan mineraalivilla on vuodesta 1999 alkaen EU-luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi sen ihoa ärsyttävän ja mahdollisesti syöpää aiheuttavien ominaisuuksiensa vuoksi. (Lähde: Danish Competence Center for Waste, 1999 ja Tanskan YM:n tutk.projekti 803, 2003).