Puukuitu – tehokas ja luonnollinen eristys

Parempi eristys ja terveellisempi sisäilma ovat vasta kaksi monista syistä valita puukuitueriste. Tutustu muihin perusteluihin ja opettele eristämään puukuiduilla.

5 ylivoimaista syytä käyttää puukuitua

  1. Terveellisempi huoneilma
  2. Parempi eristävyys
  3. Hyvä äänieristyskyky
  4. Paremmat lämmönjako-ominaisuudet
  5. Parantaa paloturvallisuutta

Puukuitueriste on suomalaisille jo tuttu materiaali, mutta esimerkiksi tanskalaisille vielä toistaiseksi melko tuntematon. Muissa Pohjoismaissa sekä Pohjois-Amerikassa, Saksassa ja Itävallassa puukuitueristeitä on sen sijaan käytetty jo vuosikausia menestyksekkäästi.

Amerikkalaiset ja kanadalaiset mittaukset osoittavat, että puukuidut eristävät 25–30 prosenttia mineraalivillaa paremmin. Puukuidut ovat onttoja, eivätkä ne johda lämpöä, toisin kuin esimerkiksi kivi- ja lasivilla. Voit kokeilla kaataa kuumaa kahvia puukuppiin ja lasiin: poltat kätesi lasiin tarttuessasi. Heikko lämmönjohtokyky tuottaa paremman eristyskyvyn. Lämpö jää onttoihin puukuituihin ja se pysyy eristeessä paikallaan. Vasta kun lämpötila laskee, materiaali luovuttaa lämpöä huoneeseen, jolloin lämpö jakautuu tasaisemmin ja lämpötalous tehostuu.

LUE LISÄÄ: Mikä on U-arvo?

Puukuidut takaavat myös terveemmän sisäilman. Materiaalin ansiosta rakenteisiin ei tarvita höyrynsulkua. Rakenteiden on toki täytettävä rakennusmääräysten tiiviysvaatimukset – tarkista vaatimukset kuntasi rakennusvalvonnasta. Puukuidut ovat hyväksi myös talolle, sillä ne pystyvät imemään ja haihduttamaan kosteutta. Tämän ansiosta kantavat rakenteet hengittävät paremmin.

Puukuitueriste on ympäristöä säästävä tuote sekä tuotannon että hävittämisen osalta.

Valmistusprosessissa puukuidut erotellaan toisistaan kemikaaleilla. Prosessi on suljettu kierto, joten kemikaaleja ei päädy puumassaan. Massa on niin ”puhdasta”, että sitä voidaan käyttää myös terveyssiteisiin ja kertakäyttövaippoihin, ja Yhdysvalloissa se on ainoa puujohdannainen, joka on hyväksytty käytettäväksi elintarvikepakkauksissa.

Vaikka puukuitueristeet palavat huonosti, niihin on turvallisuussyistä lisätty palamista hidastavaa ainetta, joka on pH-neutraali, eikä aiheuta ympäristöongelmia. Sen sijaan mineraalivilla on vuodesta 1999 alkaen EU-luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi sen ihoa ärsyttävän ja mahdollisesti syöpää aiheuttavien ominaisuuksiensa vuoksi. (Lähde: Danish Competence Center for Waste, 1999 ja Tanskan YM:n tutk.projekti 803, 2003).

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Voiko puu todella ehkäistä paloa?

Puu on mainio lämmitysmateriaali, mutta kuinka se soveltuu myös paloturvallisen eristeen materiaaliksi? Testasimme asian.

Maalaisjärki sanoo, että kivi ja lasi eivät pala. Puu sen sijaan palaa loistavasti, ja tämän vuoksi sen käyttö eris-teenä ei ensi alkuun vaikuta kovin järkevältä. Puu toimii kuitenkin myös eristeenä, sillä tuli on paljon muutakin kuin liekkejä. Ennen muuta on kyse korkeista lämpöti-loista, joissa kivi ja lasi sulavat, jolloin niiden paloa hidastava ominaisuus katoaa.

Puukuitueristeet, sekä levyt että puhallusvilla, ovat niin tiiviitä, että tuli ei pääse niihin käsiksi - aivan kuten tulella on vaikeuksia tarttua suljettuun kirjaan. Lisäksi materiaaliin on lisätty paloa hidastavaa ainetta, joka poistaa happea, kun lämpötila ylittää 200° ja puu samalla hiiltyy. Kun nokikerros on tietyn paksuinen, se toimii paloeristeenä. Näin talo voi periaatteessa olla täy-sin palanut, lukuunottamatta puukuitueristettä, joka on vain hiiltynyt muutaman senttimetrin syvyyteen.

Teimme testin, jotta näkisimme, miten mineraalivilla, lasivilla ja puukuitueriste selviävät kaasuliekeistä.

10 sekunnin kuluttua kivivillalevyyn oli sulanut iso reikä.

Tulelta vei niinikään vain 10 sekuntia sulattaa reikä myös lasivillalevyyn.

2 minuutin kuluttua puukuitulevyn päällä oli paljon mustaa nokea – mutta vain pinnassa.

Helppo reitti kosteudelle

Kosteus on talon pahin vihollinen. Puukuidut estävät sitä tarttumasta kantaviin rakenteisiin.

Puukuitueristeet voivat, toisin kuin mineraalivilla, imeä ja luovut-taa kosteutta. Tätä kutsutaan hygroskooppiseksi ominaisuudeksi. Jos rakenteeseen pääsee kosteutta, on hyvä, että eriste pystyy imemään ja luovuttamaan sen pois kantavista rakenteista. Koska puukuitulevyt katetaan vain ilmansulkupaperilla, joka on ilmatiivis mutta ei vesitiivis, pääsee kosteus helposti haihtumaan.

Mineraalivillan käyttö on kaikkein tavallisin eristystapa, ja 0,2 mm paksu höyrynsulku on rakenteeltaan hyvin tiivis, mikä on monella tapaa mainio ominaisuus. Jos eristeeseen kuitenkin jossakin vaiheessa pääsee kosteutta (esim. sokkelista), se jää eristeeseen ja leviää pahimmassa tapauksessa kantaviin rakenteisiin aiheuttaen laho- ja homeriskin.

Puukuitueristeet voivat, toisin kuin mineraalivilla, imeä ja luovut-taa kosteutta

Kuvasta nähdään selvästi, että puukuitu voi imeä paljon kos-teut ta. Materiaali pystyy myös luovuttamaan kosteutta, joka voi haihtua ilmansulku paperin läpi.

Tavalliset eristemateriaalit

Eristämiseen on tarjolla monta erilaista materiaalia. Jokaisella niistä on vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta kaikille niille on yhteistä se, että ne voivat auttaa säästä-mään lämpöä. Katsastamme tavallisimmat eristetyypit.

MINERAALIVILLA

Materiaali: Sulatettu kivi tai lasi on kehrätty säikeiksi ja liimattu fenoli-formaldehydillä.

Muoto: Levyt ja puhallusvilla.

Käyttökohteet: Lähes kaikkialla.

Edut: Hyvät eristysominaisuudet, helppo sovittaa.

Huonot puolet: Käsittely vaatii hansikkaat ja suojaimen. Ei pysty luovuttamaan kosteutta, varsinkaan kosteussulun takaa. Luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi.

EPS

Materiaali: Paisutettua polystyreenia (styroksia). Sisältää 2 % raakaöljystä eroteltua ainesta, loppuosa on ilmaa.

Muoto: Levyt ja rakeet.

Käyttökohteet: Kuorimuurit, routaeristys ja välipohjat.

Edut: Helppo käsitellä keveyden ansiosta. Ei ime vettä.

Huonot puolet: Palovaarallinen (sulaa 120°C:ssa). Hajoa-maton (tosin kierrätetään). Rakeet valuvat ulos rei’istä.

SELLUVILLA

Materiaali: Kierrätyspaperia (sanomalehtipaperia), johon on lisätty paloa hidastavaa booria.

Muoto: Levyt ja puhallusvilla.

Käyttökohteet: Väli- ja yläpohjat ja seinärakenteet.

Edut: Hygroskooppinen (imee/luovuttaa kosteutta).

Huonot puolet: Kuorimuurien puhallus vaatii yleensä ammattilaisen. Ympäristöä kuormittava (lähinnä kloorival-kaistu, painomustetta sisältävä mainospaperi).

PUUKUIDUT

Materiaali: havupuuta, jonka kuidut on koottu hajoavista polyeteenilevyistä tai hienoista rakeista.

Muoto: Levyt ja rakeet

Käyttökohteet: Väli- ja yläpohjat, kattorakenteet ja väli-seinät. Puutalon ulkoseinät.

Edut: Hajoaa 100 %:sesti luontoon. Sallii talon hengittää. Puhallusvilla leviää putkien ja rakenteiden ympärille.

Huonot puolet: Ei kivitalojen kuorimuuriin ja ulkoseiniin.

PERLIITTI

Materiaali: Vulkaaninen materiaali, jota lämmitetään kunnes se paukkuu kuin popcorn (riisinjyvän kokoisena).

Muoto: Pienen pieniä jyviä.

Käyttö: Kuorimuurit.

Edut: Ei pala, vajoa eikä ime kosteutta. Helppo käsitellä.

Huonot puolet: Energiaa kuluttava valmistus. Valuu ulos rei’istä ja raoista.

Eristys puukuitu levyillä: 5 vaihetta

Puukuitulevyillä eristäminen on vaivatonta ja työ muistuttaa paljon mineraalivilla levyjen asentamista. Nyt näet, miten se tehdään.

Puukuitulevyt sopivat väliseinien eristämiseen. Puutalossa ne ovat hyvä materiaali myös ulkoseinien eristykseen. Jos olet valinnut mineraalivillan, tarvitset myös höyrynsulun. Puu-talossa sen sijaan riittää ilmansulkupaperi. Tämä malli-seinä on rakennettu OSB-levyistä ja verhoiltu ulko-puolelta ponttilaudoilla. Seinä voisi yhtä hyvin olla lautaverhoiltu ilmansulkupaperin päälle.

Puukuitulevyt leikataan niin, että ne jäävät puristuksiin koolausten väliin - samaan tapaan kuin perinteinen mineraalivilla. Levyt ovat niin kiinteitä, että niitä ei tarvitse kiinnittää rautalangalla tmv. asennuksen ajaksi.

Leikkaa levyt 1

Leikkaa levyt. Tämä sujuu helpoiten villaveitsellä, joka kannattaa teroittaa säännöllisesti laattaan. Voit käyttää myös käsisahaa.

Työnnä levy ensin paikalleen yhdestä reunasta 2

Työnnä levy ensin paikalleen yhdestä reunasta ja paina se tämän jälkeen paikalleen toisesta reunasta.

Sullo ovien ja ikkunoiden ympärille eristekaistaleet 3

Sullo ovien ja ikkunoiden ympärille eristekaistaleet. Sulje raot myöhemmin tiiviisti hengittävällä ilmansulkuteipillä (nk. diffuusioavoimella teipillä).

Kata eriste ilmansulkupaperilla 4

Kata eriste ilmansulkupaperilla, joka kiinnitetään puurunkoon. Se päästää kosteuden pois, jolloin takana oleva rakenne pysyy kuivana. Limitä saumoja 10 cm ja kata ne ilmansulkuteipillä.

Tiivistä lattia vedolta ilmasulkuteipillä 5

Tiivistä lattia vedolta ilmasulkuteipillä. Käytä samaa teippiä läpivientien ja pistorasioiden ympärillä.

Levyt vai rakeet?

Valinta riippuu siitä, ha luatko tehdä työn itse vai teetätkö sen muilla.

Eristelevyt on helppo ja nopea asentaa ulko- ja väliseiniin. Yläpoh jaan tai välipohjaan voi hyvin käyttää levyjä, mutta levyjen leikkaaminen niin, että ne täyttävät tilan tehokkaasti on vaikeaa. Tällöin eristerakeiden käyttö on tehokkain tapa. Rakeet puhalletaan todella nopeasti rakenteeseen ja ne asettuvat kaikkiin kulmiin ja onteloihin, niin että kylmäsiltoja ei varmasti synny. Huonoa tosin on se, että työ vaatii eriskoislaitteeet, joten useimmat antavat työn ammattilaisten tehtäväksi.

Puukuiturakeet käyttäytyvät pitkälti kuten muutkin rakeet. Joiltakin osin ne kuitenkin poikkeavat mineraalivillasta: Kun puukuiturakeet ovat olleet paikoillaan pari kuukautta, eris-tepinta on tasoittunut täysin ja siihen on muodostunut kova kuori. Rakeista on tullut kuin iso, yhtenäinen levy. Materiaali ei siis enää ole läheskään yhtä ”elävää”. Kun rakeet siis on saatu puhallettua oikeaan paikkaan, ne myös pysyvät siinä ja peittävät tehokkaasti kaikki epätiiviydet.

Levyt vai rakeet

Puukuiturakeet puhalletaan rakenteeseen porattavasta reiästä sisään. Näin eristeet saadaan myös ahtaisiin kohteisiin, kuten kuvassa välipohjaan.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Eristemateriaalit