Selluvilla: Tehokas eristys ullakolle

Selluvilla on hyvä valinta ullakon lisäeristämiseen. Se ei syty palamaan, eivätkä hiiret tai rotat tee siihen pesiään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
1.500 euroa

Johdanto

Säästä rahaa lisäeristämällä talosi selluvillalla

Voit pienentää lämmityslaskuasi huomattavasti lisäeristämällä talosi yläpohjan. Helpoin ja halvin ratkaisu on selluvilla.

LUE LISÄÄ: Ilmansulkupaperi: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

Selluvilla ei pala mutta pitää tuholaiset loitolla

Paperisilppu on vanha keksintö 1800-luvun lopulta. Silloin taloja alettiin eristää revityillä sanomalehdillä. Materiaalia on kehitetty paremmaksi, ja sen sekaan on lisätty erilaisia mineraaleja ja kemikaaleja, jotka muun muassa estävät palamisen.

Jos selluvillaa yritetään sytyttää tuleen, se muuttuu märäksi. Se pitää loitolla myös kutsumattomat nelijalkaiset vieraat kuten hiiret ja rotat, jotka eivät kestä selluvillaan lisättyä booria.

Näin eristät selluvillalla

Selluvillalla eristämiseen tarvitaan oikeaa tekniikkaa. Välikatolle pitää rakentaa kulkusilta, jonka päältä selluvilla puhalletaan. Suosittelemme, että rakennat uuden kulkusillan vanhan päälle, sillä vanha kulkusilta voi olla tarpeellinen kattorakenteiden jäykistämisen kannalta.

Selluvilla pitää puhaltaa katolle oikein. VIlla ei saa tukkia tuuletusrakoja, sillä selluvillan yläpinnan pitää tuulettua.

Lue artikkelista, mitä selluvillalla eristäminen vaatii.

KATSO MYÖS: Eristys

Ohjeet

01
Uusi kulkusilta 8 Vaihe

Yleensä uusi kulkusilta rakennetaan vanhan päälle, kun reunapalkkeja korotetaan. Tämä vanha kulkusilta oli kuitenkin niin huonokuntoinen, että se purettiin.

Varo astumasta yläpohjapalkkien vä-liin, kun purat kulkusiltaa, jotta et putoa yläpohjan läpi alakertaan.

Jotta saisimme eristeille tilaa, koro-tamme reunapalkkeja (kattokannatti-mien alareunassa). Asetamme 45 x 95 mm:n soirot syrjälleen, jolloin saamme tilaa lähes 100 mm:n selluvillalle. Jos haluat asentaa enemmän lisäeristettä, valitse järeämmät soirot.

Selluvillalla eristäminen: Pura vanha kulkusilta 1

Pura vanha kulkusilta, jos se on, kuten tässä kohteessa, lahonnut ja hyönteisten aikoinaan tuhoama. Sen jäykistävä arvo on olematon, ja sen voi yhtä hyvin purkaa. Käytä sorkkarautaa, äläkä astu yläpohjapalkkien väliin.

Selluvillalla eristäminen: Ota mitta soiroja varten 2

Ota mitta soiroja varten, joilla reu-na palkkeja korotetaan. Tässä niiden on jatkuttava vinotuille asti, joihin ne kiin ni-tetään. Voit myös kiinnittää laudan reuna-palkin sivuun ja kiinnittää soiron siihen.

Selluvillalla eristäminen: Sahaa soirot pituuteen 3

Sahaa soirot pituuteen. Käytä pyörö- tai pistosahaa, niin selviät työs-tä nopeasti. Akkutoimisesta sahasta on iloa, sillä tällöin johto ei ole tiellä.

Selluvillalla eristäminen: Aseta soirot paikalleen vinotukien väliin 4

Aseta soirot paikalleen vinotukien väliin. Poista reunapalkeista mahdolliset naulat ja eristejäämät, ennen kuin asennat soirot.

Selluvillalla eristäminen: Kiinnitä soirot vinotukiin 5

Kiinnitä soirot vinotukiin neljällä 4,5 x 60 mm:n ruuvilla. Tarkista varmuu den vuoksi, että vinotuet ovat hyvin kiinni reunapalkeissa, ja kiinnitä ne muussa tapauksessa paremmin parilla samanlaisella ruuvilla.

Selluvillalla eristäminen: Kiinnitä naulauslevyt kampanauloilla 6

Kiinnitä naulauslevyt kampanauloilla jokaisen soiron keskelle, suoraan reunapalkkia vasten tulevan liitoksen keskelle. Näin voit olla varma, että soirot ovat vakaat, kun kulkusilta rakennetaan niiden päälle.

Selluvillalla eristäminen: Asenna yksi rivi lattialevyjä 7

Asenna yksi rivi lattialevyjä, jotta pääset työntämään selluvillan niiden alle. Kulkusilta koostuu kahdesta levyrivistä. Jälkimmäinen levyrivi asennetaan vasta sitten, kun kaikki eristeet on levitetty.

Selluvillalla eristäminen: Kiinnitä levyt 8

Kiinnitä levyt ruuvilla 15 cm:n välein. Sahaa levyt niin, että voit koota ne keskelle reunapalkkia.

02
Eristys 8 Vaihe

Nyt ryhdymme eristämään selluvillalla. Materiaali on kyllästettyä, ja näin ollen paloturvallista, mutta kata mahdolliset muuntajat ja halogeenilamput mineraalivillalla, ennen kuin levität selluvillan.

Ennen kuin levität selluvillan, asenna ilmansulkupaperi katon alaosaan (räys-tässivuun), jotta rakenne voi tuulettua ilman, että selluvilla putoaa seinustalta ulos ja päätyy pihalle.

Selluvillalla eristäminen: Laita selluvillaa muurauspaljuun 1

Laita selluvillaa muurauspaljuun. Villa toimitetaan kovaksi puristettuna 17,5 kg:n paketeissa. Laita siitä noin 1/3 paljuun ja aseta paljun päälle kansi. Kantena voi olla vaikka reiällinen levy.

Selluvillalla eristäminen: Ryhdy vispilöimään ilmaa sellumassaan 2

Ryhdy vispilöimään ilmaa sellumassaan. Käytä tehokasta porakonetta, johon on kiinnitetty samanlainen vispilä kuin mitä käytetään laastin/lattiatasoitteen sekoittamiseen.

Selluvillalla eristäminen: Tarkista välillä, että selluvillassa on tarpeeksi ilmaa 3

Tarkista välillä, että selluvillassa on tarpeeksi ilmaa. Nosta vispilä ylös ja katso, onko materiaalissa kokkareita. Ne on poistettava, sillä mitä vähemmän kokkareita, sitä enemmän ilmaa, ja sitä paremmin selluvilla eristää.

Selluvillalla eristäminen: Kaada selluvilla vanhojen eristeiden päälle 4

Kaada selluvilla vanhojen eristeiden päälle. Tässä työvai­ heessa hengityssuojain on välttämätön, sillä villa pölyää melkoisesti.

Selluvillalla eristäminen: Painele selluvilla hyvin kulkusillan 5

Painele selluvilla hyvin kulkusillan molemmilta puolilta. Työnnä tarpeeksi villaa, sillä sitä menee luultua enem män. Älä kuitenkaan litistä sitä: sen pitää yhä olla ilmavaa eristääkseen hyvin.

Selluvillalla eristäminen: Jaa eriste tasaisesti asvalttilanalla 6

Jaa eriste tasaisesti asvalttilanalla. Voit käyttää myös haravaa piikit ylöspäin, jos lanaa ei ole käytettävissä. Varmista, että saat eristeen levitettyä kaikkiin kulmiin ja nurkkauksiin asti.

Selluvillalla eristäminen: Jaa eriste tasaisesti 7

Jaa eriste tasaisesti ja tarkista rulla­ mitalla, että sitä on haluttu korkeus. Aseta pari senttimetriä yli toivomasi mitan, sillä selluvilla vajoaa hiukan ajan myötä.

Selluvillalla eristäminen: Kiinnitä viimeinen lattialevy rivi eristeen päälle 8

Kiinnitä viimeinen lattialevy rivi eristeen päälle, niin kulkusilta on val­ mis ja voit tuoda ullakolle tavaroita talteen.

Materiaalit

Selluvillaa

 • 30 pakettia (A) á 17,5 kg

45 x 95 mm:n soiroja:

 • 17 reunapalkkia (B) á 240 cm

18 mm:n lattiavaneria:

 • 16 levyä (C), 61 x 244 cm

Lisäksi:

 • 4,5 x 50 mm:n ruuveja 4,5 x 60 mm:n ruuveja
 • 17 naulauslevyä, 80 x 180 mm
 • Kampanauloja, 40/40
 • Vanerilevy (saavin kanneksi)
 • Ilmansulkupaperia

Erikoistyökalut

 • Porakone + vispilä
 • Muurauspalju
 • Asvalttilana tai harava

Vie aikaa

125 m2:n yläpohjan eristäminen vei 2 päivää.

Hinta

Noin 1500 € eristeisiin ja kulkusiltojen materiaaleihin.

Vaikeusaste

Ilmaa selluvilla huolella, niin yläpohjan lisäeristäminen sujuu ongelmitta.

Piirustus

Kun reunapalkkia on korotettu, lattialevyt on helppo kiinnittää päältäpäin, jolloin uuden kulkusillan saa uuden eristeen päälle.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Sisäkaton eristys