Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Selluvillalla eristäminen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Selluvilla on täydellinen valinta yläpohjan lisäeristämiseen. Selluvilla sekä imee että luovuttaa kosteutta, ei pala ja torjuu home- ja lahottajasieniä. Se on täydellinen valinta riippumatta siitä, onko talossa höyrynsulkua vai ei.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
1.500 euroa

Johdanto

Säästä rahaa lisäeristämällä talosi selluvillalla

Voit pienentää lämmityslaskuasi huomattavasti lisäeristämällä talosi yläpohjan. Helpoin ja halvin ratkaisu on selluvilla. Artikkelissa “Selluvilla - varma valinta” kerrotaan, mitä pitää tehdä ja harkita sekä se, mitä selluvilla oikeastaan on.

LUE LISÄÄ: Ilmansulkupaperi: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

Selluvilla ei pala mutta pitää tuholaiset loitolla

Paperisilppu on vanha keksintö 1800-luvun lopulta. Silloin taloja alettiin eristää revityillä sanomalehdillä. Materiaalia on kehitetty paremmaksi, ja sen sekaan on lisätty erilaisia mineraaleja ja kemikaaleja, jotka muun muassa estävät palamisen.

Jos selluvillaa yritetään sytyttää tuleen, se muuttuu märäksi. Se pitää loitolla myös kutsumattomat nelijalkaiset vieraat kuten hiiret ja rotat, jotka eivät kestä selluvillaan lisättyä booria.

Selluvilla ja höyrynsulku

Selluvillan erityisominaisuus on, että se imee ja siirtää kosteutta talon ulkopuolelle. Esimerkiksi mineraalivillan käytössä pitää varmistaa, että katossa on tiivis höyrynsulku. Selluvilla pystyy siirtämään kosteutta ja tuulettamaan sen ulos.

LUE LISÄÄ: Höyrynsulkuopas

Näin eristät selluvillalla

Selluvillalla eristämiseen tarvitaan oikeaa tekniikkaa. Välikatolle pitää rakentaa kulkusilta, jonka päältä selluvilla puhalletaan. Suosittelemme, että rakennat uuden kulkusillan vanhan päälle, sillä vanha kulkusilta voi olla tarpeellinen kattorakenteiden jäykistämisen kannalta.

Selluvilla pitää puhaltaa katolle oikein. VIlla ei saa tukkia tuuletusrakoja, sillä selluvillan yläpinnan pitää tuulettua.

Lue artikkelista, mitä selluvillalla eristäminen vaatii.

KATSO MYÖS: Eristys

Ohjeet

Uusi kulkusilta

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Yleensä uusi kulkusilta rakennetaan vanhan päälle, kun reunapalkkeja korotetaan. Tämä vanha kulkusilta oli kuitenkin niin huonokuntoinen, että se purettiin.

Varo astumasta yläpohjapalkkien vä-liin, kun purat kulkusiltaa, jotta et putoa yläpohjan läpi alakertaan.

Jotta saisimme eristeille tilaa, koro-tamme reunapalkkeja (kattokannatti-mien alareunassa). Asetamme 45 x 95 mm:n soirot syrjälleen, jolloin saamme tilaa lähes 100 mm:n selluvillalle. Jos haluat asentaa enemmän lisäeristettä, valitse järeämmät soirot.

1

Pura vanha kulkusilta, jos se on, kuten tässä kohteessa, lahonnut ja hyönteisten aikoinaan tuhoama. Sen jäykistävä arvo on olematon, ja sen voi yhtä hyvin purkaa. Käytä sorkkarautaa, äläkä astu yläpohjapalkkien väliin.

2

Ota mitta soiroja varten, joilla reu-na palkkeja korotetaan. Tässä niiden on jatkuttava vinotuille asti, joihin ne kiin ni-tetään. Voit myös kiinnittää laudan reuna-palkin sivuun ja kiinnittää soiron siihen.

3

Sahaa soirot pituuteen. Käytä pyörö- tai pistosahaa, niin selviät työs-tä nopeasti. Akkutoimisesta sahasta on iloa, sillä tällöin johto ei ole tiellä.

4

Aseta soirot paikalleen vinotukien väliin. Poista reunapalkeista mahdolliset naulat ja eristejäämät, ennen kuin asennat soirot.

5

Kiinnitä soirot vinotukiin neljällä 4,5 x 60 mm:n ruuvilla. Tarkista varmuu den vuoksi, että vinotuet ovat hyvin kiinni reunapalkeissa, ja kiinnitä ne muussa tapauksessa paremmin parilla samanlaisella ruuvilla.

6

Kiinnitä naulauslevyt kampanauloilla jokaisen soiron keskelle, suoraan reunapalkkia vasten tulevan liitoksen keskelle. Näin voit olla varma, että soirot ovat vakaat, kun kulkusilta rakennetaan niiden päälle.

7

Asenna yksi rivi lattialevyjä, jotta pääset työntämään selluvillan niiden alle. Kulkusilta koostuu kahdesta levyrivistä. Jälkimmäinen levyrivi asennetaan vasta sitten, kun kaikki eristeet on levitetty.

8

Kiinnitä levyt ruuvilla 15 cm:n välein. Sahaa levyt niin, että voit koota ne keskelle reunapalkkia.

Eristys

Lukittu sisältö

Kirjaudu tai hanki pääsy jaksoon

Nyt ryhdymme eristämään selluvillalla. Materiaali on kyllästettyä, ja näin ollen paloturvallista, mutta kata mahdolliset muuntajat ja halogeenilamput mineraalivillalla, ennen kuin levität selluvillan.

Ennen kuin levität selluvillan, asenna ilmansulkupaperi katon alaosaan (räys-tässivuun), jotta rakenne voi tuulettua ilman, että selluvilla putoaa seinustalta ulos ja päätyy pihalle.

1

Laita selluvillaa muurauspaljuun. Villa toimitetaan kovaksi puristettuna 17,5 kg:n paketeissa. Laita siitä noin 1/3 paljuun ja aseta paljun päälle kansi. Kantena voi olla vaikka reiällinen levy.

2

Ryhdy vispilöimään ilmaa sellumassaan. Käytä tehokasta porakonetta, johon on kiinnitetty samanlainen vispilä kuin mitä käytetään laastin/lattiatasoitteen sekoittamiseen.

3

Tarkista välillä, että selluvillassa on tarpeeksi ilmaa. Nosta vispilä ylös ja katso, onko materiaalissa kokkareita. Ne on poistettava, sillä mitä vähemmän kokkareita, sitä enemmän ilmaa, ja sitä paremmin selluvilla eristää.

4

Kaada selluvilla vanhojen eristeiden päälle. Tässä työvai­ heessa hengityssuojain on välttämätön, sillä villa pölyää melkoisesti.

5

Painele selluvilla hyvin kulkusillan molemmilta puolilta. Työnnä tarpeeksi villaa, sillä sitä menee luultua enem män. Älä kuitenkaan litistä sitä: sen pitää yhä olla ilmavaa eristääkseen hyvin.

6

Jaa eriste tasaisesti asvalttilanalla. Voit käyttää myös haravaa piikit ylöspäin, jos lanaa ei ole käytettävissä. Varmista, että saat eristeen levitettyä kaikkiin kulmiin ja nurkkauksiin asti.

7

Jaa eriste tasaisesti ja tarkista rulla­ mitalla, että sitä on haluttu korkeus. Aseta pari senttimetriä yli toivomasi mitan, sillä selluvilla vajoaa hiukan ajan myötä.

8

Kiinnitä viimeinen lattialevy rivi eristeen päälle, niin kulkusilta on val­ mis ja voit tuoda ullakolle tavaroita talteen.

Materiaalit

Selluvillaa

 • 30 pakettia (A) á 17,5 kg

45 x 95 mm:n soiroja:

 • 17 reunapalkkia (B) á 240 cm

18 mm:n lattiavaneria:

 • 16 levyä (C), 61 x 244 cm

Lisäksi:

 • 4,5 x 50 mm:n ruuveja 4,5 x 60 mm:n ruuveja
 • 17 naulauslevyä, 80 x 180 mm
 • Kampanauloja, 40/40
 • Vanerilevy (saavin kanneksi)
 • Ilmansulkupaperia

Erikoistyökalut

 • Porakone + vispilä
 • Muurauspalju
 • Asvalttilana tai harava

Vie aikaa

125 m2:n yläpohjan eristäminen vei 2 päivää.

Hinta

Noin 1500 € eristeisiin ja kulkusiltojen materiaaleihin.

Vaikeusaste

Ilmaa selluvilla huolella, niin yläpohjan lisäeristäminen sujuu ongelmitta.

Piirustus

Kun reunapalkkia on korotettu, lattialevyt on helppo kiinnittää päältäpäin, jolloin uuden kulkusillan saa uuden eristeen päälle.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin