Eristemateriaaleissa on paljon valinnanvaraa, ja niillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

Eristemateriaaleissa on paljon valinnanvaraa, ja niillä kaikilla on omat hyvät ja huonot puolensa.

Eristemateriaalin valinta riippuu ennen kaikkea siitä, millainen eristettävä rakenne on. Talon ulkoja sisäpuolella käytetään erilaisia eristeitä, ja joidenkin paikkojen eristäminen on helpompaa kuin toisten. Tavallinen väliseinä on helpompi eristää kuin talon yläpohja tai kellarin seinä.

Eristeet voi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: pehmeisiin ja koviin levyihin sekä puruun. Jokaisessa ryhmässä on monta vaihtoehtoa, jotka sopivat erilaisten rakenteiden eristämiseen.

LUE LISÄÄ: Seinien eristys

Pehmeät, kovat ja hienojakoiset

Mineraalivillan tapaiset pehmeät eristeet sopivat kattoihin, lattioihin, seiniin ja väliseiniin. Pehmeissä levyissä ei ole suojaavaa pintaa, joten ne pitää asentaa rakenteiden sisään.

Kovia eristeitä käytetään ulkoseinissä ja maata vasten, sillä ne kestävät kovaa painetta ja kosteita olosuhteita. Kovat villalevyt voi rapata, ja polystyreenin päälle voi valaa betonilattian. Hienojakoista puhallusvillaa käytetään etenkin välikatolla ja muissa paikoissa, joissa on vaikea työskennellä.

Markkinoilla on sekä mineraalivillasta että selluvillasta tehtyä puhallusvillaa. Selluvilla on ympäristöystävällistä, sillä se tehdään pääasiassa vanhasta sanomalehtipaperista.

LUE LISÄÄ: Polystyreeni – eriste ja rakennuslevy

6 erilaista eristemateriaalia

Näissä tee se itse -ohjeissa esitellään 6 eristemateriaalia. Taulukossa kerrotaan materiaalien käyttökohteet, hinnat sekä hyödyt ja haitat.

Esittelemme nämä 6 eristemateriaalia:

  • mineraalivilla – kova
  • mineraalivilla – pehmeä
  • selluvilla
  • polystyreeni
  • kevytbetoni
  • lecasora