Savea, sementtiä ja paljon ilmaa
SEMENTTIÄ
Vaikka kevytsoraharkot koostuvat pääasiassa rakeisesta savesta (Leca-sorasta), niissä on myös sementtiä ja ilmaa. Sementti pitää soran koossa ja värjää harkon harmaaksi.
SAVEA
Kevytsoraharkkojen pääraaka-aine on rakeinen savi, joka poltetaan kiertoilmauuneissa noin 1 200 asteen lämpötilassa. Savesta muodostuu pieniä huokoisia kuulia, joissa on kova pinta. Tästä prosessista on syntynyt tuotemerkki Leca (light expanded clay aggregate).
ILMAKUPLIA
Kevytsoraharkot ovat betoniin verrattuna keveitä. Syynä on se, että niissä on paljon ilmakuplia. Sekä savikuulissa että niiden välissä on ilmaa. Esimerkiksi 10 x 19 x 49 sentin harkko painaa noin 10 kiloa. Tällöin harkon tiheys on noin 725 kg/m³.
ERISTÄVÄÄ
Kevytsoraharkkojen hyviin puoliin kuuluu eristävyys, sillä niissä on runsaasti ilmaa. Siksi kevytsoraa voidaan käyttää sekä perustusten että sokkelin tekemiseen sekä tietyissä tapauksissa ulkoseinien rakentamiseen. Kevytsoraharkkoja on saatavana myös polystyreenistä valmistettuina, mikä parantaa eristyskykyä entisestään.
HYLKII VETTÄ
Betonista poiketen kevytsoraharkot eivät ime itseensä vettä, kunhan niitä ei upoteta veteen. Niinpä kosteusvaurioiden riski vähenee, kun kevytsorasta valmistettuja harkkoja käytetään betonin tai tiilen tilalla esimerkiksi sokkelia muurattaessa.
Muodot ja käyttökohteet
Kaupoissa on paljon erikokoisia kevytsoraharkkoja. Harkot ovat yleensä 19 senttiä korkeita ja 49 senttiä pitkiä, ja niiden leveys vaihtelee 75 millistä 420 milliin. Kapeimmat harkot muistuttavat levyjä, isoimmat harkot järeitä kiviä.
Yleisimpiä kevytsoraharkkojen kokoja ovat:
- 49 x 19 x 15 cm
- 49 x 19 x 19 cm
- 49 x 19 x 29 cm
- 49 x 19 x 35 cm
Markkinoilla on myös eristettyjä kevytsoraharkkoja, jotka on valettu polystyreenisuikaleen ympärille. Eristettyjä kevytsoraharkkoja voi käyttää perustuksiin, sokkeleihin ja seiniin.