Leca harkko: Näin käytät kevytrsoraharkkoja

Tämän leca-harkon koko on 15x19x49 senttiä.

Kevytsoraharkot – keveitä ja eristäviä

Leca-harkot eli kevytsoraharkot ovat suosittuja, sillä niistä on helppo rakentaa. Kevytsoraharkot ovat kestäviä, ja niitä voi käyttää sekä seinien että perustusten rakentamiseen.

Kevytsoraharkot on tehty savesta ja murskatusta kivestä. Seos on puristettu pieniksi rakeiksi, jotka on poltettu. Polttamisessa saveen tulee ilmakuplia, mikä tekee materiaalista todella kevyen. 49x19x15 sentin kokoinen kevytsoraharkko painaa vain noin 10 kiloa.

LUE LISÄÄ: Perustusharkot – näin teet vankan perustuksen

Perustus kevytsoraharkoista

Kevytsoraharkkoja käytetään yleensä perustuksiin. Ilmavat kevytsoraharkot eivät johda kylmyyttä kuten betoni.

LUE LISÄÄ: Vala maailman helpommat perustukset

Kevytsoraharkoilla rakentaminen

Kevytsoraharkoista voi rakentaa sekä ulkoseiniä että väliseiniä.

Leca-harkot ovat kevyempiä kuin betoni, minkä lisäksi ne imevät ja siirtävät kosteutta. Se voi parantaa sisäilmaa.

Kevytsoraharkoista tehdyn seinän voi rapata kuten minkä tahansa seinän. Leca-harkot pitää pinnoittaa jollakin tavalla, sillä harkkojen pinta on erittäin karkea.

Kevytsoraharkkoja käytetään myös omakotitalojen rakentamisessa, sillä ne ovat kevyempiä kuin betoni. Kevytsoraharkot säästävät rakentajan selkää ja voivat nopeuttaa työskentelyä.

Kevytsoraharkkojen mitat

Kaupoissa on paljon erikokoisia kevytsoraharkkoja. Harkot ovat yleensä 19 senttiä korkeita ja 49 senttiä pitkiä, ja niiden leveys vaihtelee 75 millistä 420 milliin. Kapeimmat harkot muistuttavat levyjä, isoimmat harkot järeitä kiviä.

Yleisimpiä kevytsoraharkkojen kokoja ovat:

  • 49 x 19 x 15 cm
  • 49 x 19 x 19 cm
  • 49 x 19 x 29 cm
  • 49 x 19 x 35 cm

Eristävät kevytsoraharkot

Markkinoilla on myös eristettyjä kevytsoraharkkoja, jotka on valettu polystyreenisuikaleen ympärille. Eristettyjä kevytsoraharkkoja voi käyttää perustuksiin, sokkeleihin ja seiniin.

Näin käytät kevytsoraharkkoja

Kevytsoraharkot muurataan kiinni toisiinsa periaatteessa samalla tavalla kuin tiilet. Päällekkäisten rivien harkot asetellaan siten, etteivät pystysaumat osu päällekkäin.

Valmiit kevytsoraharkkosokkelit ja -seinät voi rapata ja maalata diffuusioavoimella maalilla, joka päästää kosteuden haihtumaan rakenteen läpi. Ulkopintojen maalaamiseen voi käyttää esimerkiksi silikaattimaalia. Sisäpuolen voi viimeistellä myös kipsilaastilla ja tavallisella sisustusmaalilla.

Leca-harkoista tehty ulkoseinä pitää rapata sisäpuolelta, jotta siitä tulee ilmatiivis. Muuten tuuli puhaltaa sisään kevytsorarakeiden välistä.

Kevytsoraharkkojen hinnat

Kevytsoraharkkojen hinnat vaihtelevat.

49x19x15 sentin kevytsoraharkko maksaa halvimmillaan noin 2,5 euroa.

Harkitse, kannattaako kevytsoraharkot hakea rautakaupasta itse vai tilata kuljetettuna tontille. Jos tarvitset paljon harkkoja, rautakaupan ja työmaan välillä ajaminen voi tulla kalliimmaksi kuin kuljetuksesta maksaminen.