Näin käytät kevytsoraharkkoja

Kevytsoraharkkoja voi käyttää moniin eri tarkoituksiin. Katso, miten leca-harkkoja käytetään ja mitä niistä voi tehdä.

Kevytsoraharkot – keveitä ja eristäviä

Kevytsoraharkoilla voi rakentaa lähes mitä tahansa, ja niitä myydään esimerkiksi Leca- ja Siporex-harkkoina. Niitä voidaan käyttää niin perustuksiin, kivijalkaan, sisä- ja ulkoseiniin kuin pitsauunin pohjaankin. Helposti katkaistavat ja nostettavat keveät harkot on helppo liimata yhteen. Lisäksi ne eristävät erinomaisesti.

Kevytsoraharkot on tehty savesta ja murskatusta kivestä. Seos on puristettu pieniksi rakeiksi, jotka on poltettu. Polttamisessa saveen tulee ilmakuplia, mikä tekee materiaalista todella kevyen. 49x19x15 sentin kokoinen kevytsoraharkko painaa vain noin 10 kiloa.

LUE LISÄÄ: Perustusharkot – näin teet vankan perustuksen

Perustus kevytsoraharkoista

Harkkoja käytetään muun muassa sisä- ja ulkoseinissä, mutta ne ovat parhaimmillaan perustuksissa, sokkeleissa ja kivijalassa sekä pienissä ja suurissa rakennuksissa.

Harkot ovat riittävän lujia kantamaan kolmikerroksisen rakennuksen painon. Se ei vastaa betonin kestävyyttä mutta riittää mainiosti tee se itse -projekteihin.

LUE LISÄÄ: Vala maailman helpommat perustukset

Kevytsoraharkoilla rakentaminen

Kevytsoraharkoista voi rakentaa sekä ulkoseiniä että väliseiniä.

Leca-harkot ovat kevyempiä kuin betoni, minkä lisäksi ne imevät ja siirtävät kosteutta. Se voi parantaa sisäilmaa.

Kevytsoraharkoista tehdyn seinän voi rapata kuten minkä tahansa seinän. Leca-harkot pitää pinnoittaa jollakin tavalla, sillä harkkojen pinta on erittäin karkea.

Kevytsoraharkkoja käytetään myös omakotitalojen rakentamisessa, sillä ne ovat kevyempiä kuin betoni. Kevytsoraharkot säästävät rakentajan selkää ja voivat nopeuttaa työskentelyä.

Savea, sementtiä ja paljon ilmaa

SEMENTTIÄ
Vaikka kevytsoraharkot koostuvat pääasiassa rakeisesta savesta (Leca-sorasta), niissä on myös sementtiä ja ilmaa. Sementti pitää soran koossa ja värjää harkon harmaaksi.

SAVEA
Kevytsoraharkkojen pääraaka-aine on rakeinen savi, joka poltetaan kiertoilmauuneissa noin 1 200 asteen lämpötilassa. Savesta muodostuu pieniä huokoisia kuulia, joissa on kova pinta. Tästä prosessista on syntynyt tuotemerkki Leca (light expanded clay aggregate).

ILMAKUPLIA
Kevytsoraharkot ovat betoniin verrattuna keveitä. Syynä on se, että niissä on paljon ilmakuplia. Sekä savikuulissa että niiden välissä on ilmaa. Esimerkiksi 10 x 19 x 49 sentin harkko painaa noin 10 kiloa. Tällöin harkon tiheys on noin 725 kg/m³.

ERISTÄVÄÄ
Kevytsoraharkkojen hyviin puoliin kuuluu eristävyys, sillä niissä on runsaasti ilmaa. Siksi kevytsoraa voidaan käyttää sekä perustusten että sokkelin tekemiseen sekä tietyissä tapauksissa ulkoseinien rakentamiseen. Kevytsoraharkkoja on saatavana myös polystyreenistä valmistettuina, mikä parantaa eristyskykyä entisestään.

HYLKII VETTÄ
Betonista poiketen kevytsoraharkot eivät ime itseensä vettä, kunhan niitä ei upoteta veteen. Niinpä kosteusvaurioiden riski vähenee, kun kevytsorasta valmistettuja harkkoja käytetään betonin tai tiilen tilalla esimerkiksi sokkelia muurattaessa.

Muodot ja käyttökohteet

Kaupoissa on paljon erikokoisia kevytsoraharkkoja. Harkot ovat yleensä 19 senttiä korkeita ja 49 senttiä pitkiä, ja niiden leveys vaihtelee 75 millistä 420 milliin. Kapeimmat harkot muistuttavat levyjä, isoimmat harkot järeitä kiviä.

Yleisimpiä kevytsoraharkkojen kokoja ovat:

  • 49 x 19 x 15 cm
  • 49 x 19 x 19 cm
  • 49 x 19 x 29 cm
  • 49 x 19 x 35 cm

Markkinoilla on myös eristettyjä kevytsoraharkkoja, jotka on valettu polystyreenisuikaleen ympärille. Eristettyjä kevytsoraharkkoja voi käyttää perustuksiin, sokkeleihin ja seiniin.

REIKÄURAHARKKO
Reikäuraharkot muurataan yhteen lähes tavallisten umpiharkkojen tapaan, ja ne on suunniteltu erityisesti perustusten ja kantavien seinien rakentamiseen. Harkkoja on saatavana

ANTURAHARKKO
Anturaharkkoja käytetään vaihtoehtona paikalla valetuille perustuksille, kun alusta on kantavaa. Harkossa on ura raudoitusta ja betonivalua varten.

PILARIHARKKO
Pilariharkkoja pinotaan ilman laastia haluttuun korkeuteen, minkä jälkeen ne raudoitetaan ja täytetään betonilla. Harkot sopivat hyvin pilareiksi esimerkiksi mökkeihin, pientaloihin, terasseihin ja laitureihin.

ERISTEHARKKO
Kahden kapean harkon välissä on voileipämäisesti eristettä, joten eristeharkoilla on helppo tehdä eristävä muurattu seinä. Harkot tehdään muuraamalla laastilla yhteen kevytsoraa ja väliin jäävää eristettä.

HORMIHARKKO
Hormiharkkoja on saatavana useina eri versioina ja järjestelminä. Harkoista on helppo koota kokonainen hormi tai piippu. Järjestelmiin kuuluu myös muun muassa hormihattuja ja tulipesän luukkuja.

VÄLISEINÄHARKKO
Kevytsoraharkot ovat nopea ja tehokas ratkaisu väliseiniin, jotka eivät ole kantavia. Harkot lukittuvat ponteistaan juuri oikeaan asentoon, ja ne voi pinota kattoon asti yhdellä kertaa.

Näin käytät kevytsoraharkkoja

Kevytsoraharkot muurataan kiinni toisiinsa periaatteessa samalla tavalla kuin tiilet. Päällekkäisten rivien harkot asetellaan siten, etteivät pystysaumat osu päällekkäin.

Päällekkäisiä kerroksia on helppo muurata kevytsoraharkoista, jotka voi muurata laastilla ja liimata saumaliimalla tai erikoisliimalla. Koska harkot eivät ime vettä samalla tavalla kuin esimerkiksi tiili, sinulla on runsaasti aikaa latoa harkot kestäväksi rakennelmaksi.

LEIKKAA, HIO JA SAHAA
Kevytsoraharkkojen työstäminen on suhteellisen helppoa. Leikkaaminen sujuu helpoiten suurella kulmahiomakoneella, pitkäteräisellä puukkosahalla tai kivileikkurilla. Jos et voi sahata koko matkaa harkon läpi, koska sahanterä tai laikka on liian pieni, voit yleensä murtaa harkon sahalla tai kulmahiomakoneella tehdyn uran kohdalta. Tee ura harkon joka puolelle.

RAPPAA PINNAT
Vaikka kevytsoraharkot ovat melko kestäviä eivätkä ne ime itseensä suuria määriä vettä ympäristöstä, ne on silti rapattava. Se kannattaa tehdä myös ulkonäön vuoksi. Harkot pinnoitetaan tavallisella rappauslaastilla, joka kiinnittyy helposti karheaan pintaan.

Valmiit kevytsoraharkkosokkelit ja -seinät voi rapata ja maalata diffuusioavoimella maalilla, joka päästää kosteuden haihtumaan rakenteen läpi. Ulkopintojen maalaamiseen voi käyttää esimerkiksi silikaattimaalia. Sisäpuolen voi viimeistellä myös kipsilaastilla ja tavallisella sisustusmaalilla.

Leca-harkoista tehty ulkoseinä pitää rapata sisäpuolelta, jotta siitä tulee ilmatiivis. Muuten tuuli puhaltaa sisään kevytsorarakeiden välistä.

Kevytsoraharkkojen hinnat

Kevytsoraharkkojen hinnat vaihtelevat.

49x19x15 sentin kevytsoraharkko maksaa halvimmillaan noin 2,5 euroa.

Harkitse, kannattaako kevytsoraharkot hakea rautakaupasta itse vai tilata kuljetettuna tontille. Jos tarvitset paljon harkkoja, rautakaupan ja työmaan välillä ajaminen voi tulla kalliimmaksi kuin kuljetuksesta maksaminen.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Materiaalit