11 tapaa käyttää villalevyjä

Mineraalivilla on kätevä eristemateriaali, jota on helppo käyttää. Etenkin levyvillalla työskentely on kätevää. Mineraalivillalevyjä voi käyttää sisätilojen lisäksi myös talon ulkoseinien eristämiseen.

Mineraalivillalevyt

Eristä levyvillalla. Se on helppoa sekä sisällä että ulkona.

Mitä mineraalivilla on?

Mineraalivilla on yhteisnimitys kivivillasta ja lasivillasta tehdyille eristemateriaaleille. Lasivilla on 50-prosenttisesti kierrätyslasia, joka sulatetaan kuiduksi erittäin kovassa kuumuudessa. Kivivilla tehdään kivestä sulattamalla se 1 500 asteen lämmössä. Sekä kivivilla että lasivilla luokitellaan palamattomiksi materiaaleiksi. Mineraalivilla ei ime kosteutta, minkä vuoksi sitä voi käyttää sekä talon sisä- että ulkopuolella.

Toimitus suosittelee: Eristä yläpohja ja säästä omaisuus

11 tapaa käyttää villalevyjä

Näissä tee se itse -ohjeissa esitellään 11 kätevää tapaa käyttää mineraalivillaa. Lue esimerkiksi, miten teet rappauksen suoraan mineraalivillan päälle ja miten vaimennat melun mineraalivillalla.

1. Käytä tavallisia villalevyjä seinien eristämiseen

Tavallisessa levyvillassa ei ole kovaa pintaa, joten levyt taipuvat suhteellisen helposti. Pehmeät villalevyt on helppo painaa koolausten väliin. Sisäseinien eristämiseen käytetään 50 milliä paksuja villalevyjä. Rossipohjaan ja ulkoseiniin käytetään tavallisen villan lisäksi tuulensuojavillaa.

2. Leikkaa villalevyt eristysveitsellä

Mineraalivillalevyt pitää leikata sopiviksi, jotta ne eristävät hyvin. Levyjen leikkaamiseen kannattaa käyttää oikeaa eristysveistä. Eristysveitsi on pitempi ja siinä on isommat hampaat kuin leipä­ veitsessä. Eristysveitsi maksaa noin 15 euroa. Villaa voi leikata myös vanhalla käsisahalla.

3. Kohdista levyjen saumat AINA limittäin

Villalevyjen käyttämisessä on yksi sääntö ylitse muiden: levyjen saumat pitää limittää. Jos saumat ovat päällekkäin tai peräkkäin, lämpö karkaa eristeiden välistä. Yläpohjaan tai seinään kannattaa asentaa yhden paksun levyn sijaan mieluummin kaksi ohutta levyä, jotta rakenteeseen ei jää saumoja. Saumojen limittäminen lisää eristeen tehoa enemmän kuin villan laskennallinen paksuus.

4. Leikkaa levyt paikallaan

Eristeitä pitää leikata, jotta ne mahtuvat paikoilleen. Joskus villalevyt kannattaa leikata paikan päällä, jotta niistä tulee sopivia. Leikkaa levyt erittäin huolellisesti, jotta niiden viereen ei jää rakoja. Älä litistä villaa, jotta se eristää kunnolla.

5. Suojaudu hyvin - villa kutittaa!

Mineraalivillalevyt eivät ole myrkyllisiä, mutta ne kutittavat ja ärsyttävät hengitysteitä ja ihoa.

Käytä hengityssuojainta aina, kun työskentelet mineraalivillan kanssa. Käytä myös hyviä työhanskoja ja varmista, ettei villan pölyä pääse iholle. Käytä suoja­ laseja, jos villa uhkaa mennä silmiin.

Kuumalla ja ahtaalla välikatolla ei ole mukava liikkua paksuissa vaatteissa. Villa kutittaa kuitenkin niin pa­ hasti, että kunnollisten suojavaatteiden käyttäminen on pienemmän riesan tie. Voit teipata hanskat kiinni hihoihin ja nostaa sukkien varret lahkeiden päälle.

6. Levitä rappauslaasti suoraan villalevyihin

Kovat mineraalivillalevyt sopivat ulkoseinien eristämiseen, sillä mineraalivilla ei ime itseensä ilmassa olevaa kosteutta. Kovat mineraalivillalevyt ovat lisäksi niin tukevia, että rappauslaastin voi levittää suoraan niiden päälle. Rappauksesta tulee kestävä, kun laastiin upotetaan vahvistava rauta­ tai lasikuituverkko. Villalevyjen rappaaminen on helppo tapa saada seinään kestävä pinta.

7. Käytä villaa maan tasalla

Mineraalivilla ei ime kosteutta, joten levyjä voi käyttää myös maan tasalla. Villaeristeet eivät homehdu tai lahoa, eikä kosteus nouse ylöspäin niitä pitkin.

8. Pese iho kylmällä vedellä!

Huuhtele kätesi tai koko vartalosi kylmällä vedellä, jos iholle pääsee mineraali villaa. Kylmä vesi sulkee ihohuokoset, joten pienet kiven­ ja lasin palaset eivät tartu kiinni ihoon. Voit pestä itsesi lämpimällä vedellä kylmällä huuhtelemisen jälkeen.

9. Tee levyistä hieman liian isoja

Villalevyjen pitää mahtua paikoilleen, mutta se ei tarkoita, että levyjen pitää olla täsmälleen aukon kokoisia. Levyistä kannattaa tehdä aavistuksen liian leveitä tai pitkiä, jotta ne pysyvät paikoillaan eikä niiden raoista vuoda ilmaa. Eristeitä ei saa kuitenkaan puristaa kasaan, sillä liian tiukat eristeet eivät pidä lämpöä.

10. Vaimenna melu mineraalivillalla

Tien varressa oleva meluaita ei aina riitä vaimentamaan pihalle kantautuvaa liikenteen ääntä. Meluaidan voi rakentaa myös pihan reunaan, mikäli kunnan rakennus järjestys ei estä sitä. Villasta tehty meluaita ei ole järin tyylikäs, mutta se vaimentaa liikenteen ääntä huomattavasti. Tässä aidassa on kolme levykerrosta, jotka pysyvät paikallaan poikittaisilla laudoilla. Levyjen saumat kannattaa limittää, jotta ääni ei pääse aidan läpi rakojen kautta. Villalevyt imevät liikenteen melun sisäänsä, joten ääniaallot eivät jää poukkoilemaan pihalle.

11. Naulaa eristeet kiinni

Kovat, rappauslaastilla peitettävät villalevyt pitää kiinnittää seinään kunnolla. Se tehdään kätevillä kiinnikkeillä. Poraa reiät levyjen läpi seinän runkoon. Aseta kaulus levyn pinnalle ja lyö naula sen läpi. Käytä tarpeeksi kiinnikkeitä, mutta älä liioittele, sillä muovikiinnikkeet ovat varsin kalliita.

Poraa reiät levyjen läpi seinän runkoon. Poraa jokaiseen villalevyyn 3-4 reikää.

Aseta muovikiinnikkeet reikiin ja lyö naulat kiinni seinän runkoon.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Eristemateriaalit