Rakennusohjeet
Helppo
Vaikea
Kevytbetonilevystä tehty seinä on hyvännäköinen ja lisäksi pinta pysyy lämpimänä ja kuivanana. Asiallinen eristys myös pienentää lämmityslaskua.

Kevytbetonilevystä tehty seinä on hyvännäköinen ja lisäksi pinta pysyy lämpimänä ja kuivanana. Asiallinen eristys myös pienentää lämmityslaskua.

Vanhan ulkoseinän lisäeristys sisäpuolelta kevytbetonilevyillä on helppo hanke. Lisäksi se koituu lähes aina talon ja asukkaiden parhaaksi.

LUE LISÄÄ: Kevytbetoni

Hanke on yksinkertainen, koska se ei vaadi rungon rakentamista tai eristeiden asennusta rungon sisään eikä höyrynsulun kiinnittämistä ja pinnan verhoilua kipsilevyillä kaikkine työvaiheineen. Riittää, kun kevytbetonilevyt liimataan seinään ja pinta tasoitetaan ja maalataan. Seinä saa paitsi paremman eristeen myös uuden pinnan. Ratkaisu on lisäksi terveellinen, sillä uusi seinä on rakenteeltaan hengittävä eikä siinä ole mitään orgaanisia materiaaleja, jotka altistuisivat laholle ja homeelle sellaisessa tapauksessa, että rakenteisiin kertyy kondenssivettä.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkoja

Ohut levy – merkittävä ero

Teknisesti paras ratkaisu on lähes aina lisäeristää talo ulkoa. Tällöin vanha seinä saatetaan ikään kuin lämmön sisäpuolelle, eikä pakkasia ja sateita vasten, kuten sisäpuolelta lisäeristettäessä tehdään. Ulkoapäin eristäminen muuttaa kuitenkin julkisivua ja on työläs ja iso hanke. Sisältäpäin lisäeristettäessä on puolestaan pohdittava, sietääkö vanha seinä tämän ratkaisun. Asiaa on parasta kysyä alan ammattilaiselta.

Pohdittuamme ammattilaisen kanssa, miten eripaksuiset kevytbetonilevyt vaikuttavat lopputulokseen, valitsimme 50 mm:n levyt. Ne pienentävät lämmityslaskua lähes 40 %. Tästä on yhä pitkä matka nykymääräyksiin, mutta ratkaisu parantaa mm. asumismukavuutta.

Lataa koko artikkeli, niin saat työohjeet.