Johdanto
Ohjeet
01
Pura ja valmistele
5
Vaihe
Puramme listat ja seinän pehmeät kovalevyt. Levyt on naulattu kiinni, mutta ne ovat kosteita, joten ne saadaan irrotettua sellaisinaan. Poistamme samalla katonrajan varjolistat.
Työläin urakka on poistaa irto-rap paus. Se on teh tävä, jotta uu det le vyt kiinnittyvät kunnolla. Kun rap paus on naputeltu irti, seinä käy dään lä pi teräsharjal la. 17 ulos viedyn kottikärryllisen jälkeen huone voidaan harjata ja pestä pölystä.
Paljas seinäpinta mitataan pitkällä ohjainkiskolla ja vesivaa’alla, jotta tiedetään, kuinka lähelle seinää uusi sisä seinä voidaan sijoittaa. Sen tulee olla ta sainen ja pystysuora. Jos seinässä on isoja ra ko ja, voit naputtaa ne auki ja rapata ne umpeen.
Puulattiaa vasten asetetaan bitumi huopakaistale. Koska lattia uusitaan myöhemmin, pinnat pidetään tässä vaiheessa irti toisistaan. Jos lattia olisi ollut valettu, olisimme asentaneet levyt suoraan huovalle ja kiilanneet ne vaateriin.
02
Rakenna seinä
7
Vaihe
Kebytbetonilevyt ovat hyvin mittatarkkoja ja niitä o helppo leikata. Tämän ansiosta ne voi liimata yhteen melko ohuella liimasaumalla. Kun ensimmäinen rivi on asennettu tarkasti, seuraavan rivin voi pinota suoraan sen päälle. Ensimmäiset levyt saadaan tarkasti paikalleen soiron avulla. Jos rakennat betonialustalle, kiilaa levyt vaakasuoraan.
Työn haasteena on luoda levyistä tasainen pinta ja saada ne samalla tiiviisti kiinni vanhaan seinään. Seinä olisi voitu rakentaa erilliseksi, mutta halu sim me vahvistaa vanhaa kiviseinää. Kun levyt on kiinnitetty seinään, soiro ja lattialaudat voidaan poistaa uuden lattian tieltä.
Kostuta sekä levyt että seinä ennen saumaliiman levittämistä. Muussa tapauksessa liima kuivuu niin nopeasti, että se ei toimi kunnolla.
Levitä saumaliima ensin sileällä lastalla, jotta saat sen tarttumaan koko pintaan. Levitä liimaa vain yhteen tai kahteen levyyn kerrallaan. Sekoi ta liima saavissa tehokkaaseen porakonee seen kiinnitettyä vispilää käyttäen.
Työstä liimaan urat 10 mm:n hammaslastalla. Jos seinä on täysin tasainen, voit painaa lastaa pohjaan asti, jotta saat liimaa tasaisesti koko pintaan. Epätasaisessa seinässä urat voivat joustaa.
Levitä levyreunoihin saumaliimaa erikoisliimakauhalla. Sen avulla saat reunaan tarkalleen oikean määrän liimaa sitä haas kaamatta. Levitämme liimaa levyn alareunaan ja yhdelle sivulle.
Paina levy paikalleen saumaliimaan seinää tai edellistä levyä vasten. Hienosäädä levyn paikkaa kumivasaraa - tai palikkaa ja tavallista vasaraa - käyttäen niin, että seinästä tulee tasainen ja pystysuora.
Tätä ja oikaise liimasauma lastalla tai muurauskau halla. Silota lopuksi kostealla sienellä. Mitä siistimmät saumat, sitä helpompi seinä on tasoittaa.
VINKKI: Saat rivin viimeisen harkon helposti paikalleen, kun jaat sen kahtia viistoviillolla.
03
Tasoita seinät
2
Vaihe
Hanke olisi voitu päättää rappaamalla seinät, sillä se olisi ollut osoitus siitä, että seinä on kauttaaltaan vankkarakenteinen sisältä ulos saakka. Siisti rappausjälki vaatii kuitenkin osaamista, joten valitsimme helpomman ratkaisun, joka kuitenkin muistuttaa rappausta.
Tasoitimme seinät levyvalmistaja H+H:n tasoitteella, ja teimme massaan siveltimellä rappauslastan jälkiä muistuttavia uria massan ollessa yhä pehmeää. Lopuksi maalasimme seinän kahteen kertaan kiviseinään tarkoitetulla akryyliseinämaalilla. Käytimme hengittävää maalia, jotta seinä voi kuivua.
Seinä tasoitetaan sementti-pohjaisella tasoitteella. Mitä leveämpää lastaa käytetään, sitä helpommin työ sujuu. Emme pyri luomaan täysin sileää seinäpintaa, vaan se saa mielellään näyttää hieman karhealta.
Materiaalit
• Kevytbetonilevyjä, 50 x 400 x 600 mm, (H+H)
• Ohutsaumaliimaa (H+H)
• Tasoitetta (sementtipohjainen tasoite, H+H)
• Seinämaalia, himmeä akryylimaali
• Bitumihuopaa, 15 cm:n kaistale
• Höylätty mäntysoiro, 45 x 45 mm
Erikoistyökalut
• Tehokas porakone ja vispilä
• Sileä lasta ja 10 mm:n hammaslasta
• 50 mm:n liimakauha (H+H)
• Kumivasara
Vie aikaa
2–3 päivää
Hinta
Noin 800 €/kaksi pienen huoneen ulkoseinää
Vaikeusaste
Helpohko. Työläintä on raivata tila vanhan rappauksen jäljiltä.
Piirustus
Miksi 50 mm:n eristepaksuus?
Seinän lisäeristäminen sisäpuolelta hävit-tää paljon siitä lämmöstä, joka pitää seinän kuivana ja terveenä. Tämän vuoksi eristeitä ei tule laittaa enempää kuin seinä sietää.
Yritys säästää lämmityskus-tannuksissa saattaa vaurioit-taa taloa, joka on jo vuosia kestänyt tuulta, sa det ta ja pakkasta ongelmitta.
Talon eristäminen ulko-puolelta suojaa samalla vanhaa seinärakennetta eikä aiheuta yleensä ongelmia. Sisäpuolelta eristäminen sen sijaan saattaa seinän alttiiksi kylmälle. Jos olet epäonne-kas, voit jonakin päivänä huo mata, että seinän sisään kadonnut lämpö piti seinän lämpimänä, kuivana ja ter-veenä - ja nyt seinä on niin kylmä ja kostea, että pakkanen jäädyttää veden, rikkoo tiiliä tai irrottaa saumoja en -nen niin terveestä seinästä. Vaurioitunut seinä voi tulla kalliiksi, joten jos yhtään epäröit, kysy ammattilaiselta neuvoa. Me pyysimme insi-nööriä laskemaan, miten tehokasta talon eristäminen 50, 75 tai 100 mm:n kevyt-betonilevyillä voisi olla.
Laskelmista selvisi, että jo 75 mm:n levypaksuutta käy-tettäessä on suuri vaara, että seinän saumoihin päätyy vettä ja ne lopulta jäätyvät. Tämä ei jätä tilaa nykyisin vaadittavalle eriste mää rälle. Onneksi ensimmäiset eriste-levyt ovat jo ratkaisevia. Mitä enemmän seinää eris-tää, sitä vähemmän seuraa-vat 50 mm eristettä tuovat voittoa. Ensimmäiset 50 mm leikkaavat lämmitys kuluista peräti 40 %!
LUE LISÄÄ: Huono eristys voi pilata talon
