Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin käytät kevytbetonia

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Kevytbetoni, kaasubetoni ja siporex sekoittuvat usein puhekielessä toisiinsa. Kaikilla tarkoitetaan samaa, kätevää kivimateriaalia, joka ei lahoa eikä homehdu. Harkkoja on helppo sahata, jyrsiä ja porata, minkä lisäksi niistä on helppo rakentaa.

Kevytbetoni

HELPPOA: Kevytbetoni säilyttää muotonsa hyvin, ja sitä on helppo sahata. Siksi se sopii moniin töihin.

MIHIN KEVYTBETONIA KÄYTETÄÄN?

SEINÄT
Kevytbetoniseinän rakentaminen on nopeaa. Harkot kasataan päällekäin ja liimataan kiinni toisiinsa.

Kevytbetoni

KALUSTEET
Kevytbetonilevyt ovat lujia, mutta helposti sahattavia. Levyt kestävät myös kuumuutta ja vettä, joten ne sopivat sekä kylpyhuoneeseen että uunin päälle.

Kevytbetoni

LISÄERISTYS
Kevytbetoniharkkoja käytetään myös vanhojen ulkoseinien sisäpuoliseen lisäeristämiseen. Harkkoseinä on helppo tasoittaa ja maalata.

MITEN KEVYTBETONILLA TYÖSKENNELLÄÄN?

Kevytbetoni

Raudoittamattomia kevytbetoniharkkoja on helppo sahata tavallisella käsisahalla. Karkea kaasubetonisaha sopii tarkoitukseen kuitenkin paremmin, sillä käsisahan hampaat kuluvat nopeasti.

Harkkojen kasaamiseen kannattaa käyttää erikoisliimaa. Sekoita liima huolellisesti porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Levitä liima tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi liimalastalla.

Kevytbetoni

Harkot voi pintakäsitellä monella eri tavalla.

Pinnan voi rapata, ja rappauksen voi maalata tai tasoittaa. Pinnasta voi tehdä myös sileän, jos harkot tasoitetaan ja maalataan tai tapetoidaan. Harkot voi päällystää myös laatoilla.

Harkot pitää kastella, jotta ne eivät ime kosteutta laastista tai tasoitteesta.

ERILAISIA KEVYTBETONIHARKKOJA

Kevytbetoni

TAVALLINEN HARKKO
Home- ja lahottajasienet eivät elä kevytbetonissa, joten se on erinomainen materiaali märkätilojen kalusteisiin, hyllyihin ja seiniin. Tavallisista harkoista voi tehdä myös väliseiniä.

Kevytbetoni

PALKIT
Kevytbetonipalkkeja on kahdenlaisia: kantavia ja ei-kantavia versioita. Kantavia palkkeja käytetään kevytbetonirunkoisten rakennusten seinis

Kevytbetoni

NURKKAHARKKO
Perinteisestä, 40x60-senttisestä harkosta on kehitetty myös versio, jonka toinen pää on sahattu 45 asteen kulmaan. Viistopäiset harkot on tarkoitettu nurkkiin.

Kevytbetoni

LISÄERISTYSHARKKO
Kevytbetoni on diffuusioavoin eli hengittävä materiaali. Epäorgaaninen harkko sopii mainiosti kylmien ulkoseinien sisäpuoliseen lisäeristämiseen.

Kevytbetoni

ERISTÄVÄ ULKOSEINÄHARKKO
Ulkoseiniin on kehitetty kolmikerroksisia harkkoja, joissa kevytbetoniin on yhdistetty eristekerros. Harkon rakenne on yksinkertainen ja hengittävä, eikä sen kanssa käytetä höyrynsulkua.

Kevytbetoni

TIILIHARKKO
Kevytbetonista on tehty myös tiiltä muistuttavia pienharkkoja. Niitä voi käyttää tiilten tapaan esimerkiksi ulkoseinissä. Kevytbetonitiilestä on myös kantavaan seinään sopiva versio.

Kevytbetoni

SEINÄELEMENTTI
Seinäelementit on suunniteltu ennen kaikkea väliseiniin. Raudoitetuissa levyissä on täysin tasainen pinta. Elementtien paksuus, leveys ja pituus vaihtelevat tarpeen mukaan.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkoja

MITTASUHTEET

Kevytbetonilevyjä ja -harkkoja myydään eri tuotemerkeillä ja eri kauppanimillä. Siporex on ollut Suomessa niin hallitseva tuotemerkki, että kevytbetonista puhutaan usein siporexina. Muita isoja tuotemerkkejä ovat Lakka ja Kahi. Harkkojen koot vaihtelevat valmistajan mukaan.

Useimmat harkot ovat noin 20 senttiä korkeita, mutta myös 30-senttisiä harkkoja käytetään yleisesti. Harkkojen pituus vaihtelee 60 sentistä 90 senttiin ja paksuus 85 millistä jopa puoleen metriin.

TÄRKEÄÄ!

Huokoista kevytbetonia on helppo sahata ja porata, mutta siihen on vaikea ripustaa mitään. Tavallinen tulppa ei tartu kiinni, vaan kiinnittämiseen tarvitaan erillisiä kevytbetonitulppia.

Toimitus suosittelee: Helposti rakennettava suihkukulmaus

ERITYISTÄ

Kevytbetoniharkkojen reunat ovat hauraita ja murtuvat helposti. Siksi ne kannattaa suojata esimerkiksi kulmasuojanauhalla. Markkinoilla on myös erilaisia nurkkasuojalistoja. Suoja liimataan kiinni nurkkaan ennen pinnan tasoittamista, jotta suojasta tulee näkymätön.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: Näin käytät kevytbetonia
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin