Näin käytät kevytbetonia

Sitä on helppo sahata, siitä on helppo rakentaa, ja sitä voi käyttää lukemattomiin tarkoituksiin. Kevytbetoni on NEROKAS materiaali tee se itse -rakentamiseen.

Kevytbetoni

Kevytbetoni säilyttää muotonsa hyvin, ja sitä on helppo sahata. Siksi se sopii moniin töihin.

Kevytbetoni, kaasubetoni ja siporex sekoittuvat usein puhekielessä toisiinsa. Kaikilla tarkoitetaan samaa, kätevää kivimateriaalia, joka ei lahoa eikä homehdu.

Harkkoja on helppo sahata, jyrsiä ja porata, minkä lisäksi niistä on helppo rakentaa.

Mihin kevytbetonia käytetään?

SEINÄT
Kevytbetoniseinän rakentaminen on nopeaa. Harkot kasataan päällekäin ja liimataan kiinni toisiinsa.

KALUSTEET
Kevytbetonilevyt ovat lujia, mutta helposti sahattavia. Levyt kestävät myös kuumuutta ja vettä, joten ne sopivat sekä kylpyhuoneeseen että uunin päälle.

LISÄERISTYS
Kevytbetoniharkkoja käytetään myös vanhojen ulkoseinien sisäpuoliseen lisäeristämiseen. Harkkoseinä on helppo tasoittaa ja maalata.

Miten kevytbetonilla työskennellään?

Raudoittamattomia kevytbetoniharkkoja on helppo sahata tavallisella käsisahalla.

Karkea kaasubetonisaha sopii tarkoitukseen kuitenkin paremmin, sillä käsisahan hampaat kuluvat nopeasti.

Harkkojen kasaamiseen kannattaa käyttää erikoisliimaa. Sekoita liima huolellisesti porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä. Levitä liima tasaiseksi ja ohueksi kerrokseksi liimalastalla.

Harkot voi pintakäsitellä monella eri tavalla.

Pinnan voi rapata, ja rappauksen voi maalata tai tasoittaa. Pinnasta voi tehdä myös sileän, jos harkot tasoitetaan ja maalataan tai tapetoidaan. Harkot voi päällystää myös laatoilla.

Harkot pitää kastella, jotta ne eivät ime kosteutta laastista tai tasoitteesta.

Erilaisia kevytbetoniharkkoja

TAVALLINEN HARKKO
Home- ja lahottajasienet eivät elä kevytbetonissa, joten se on erinomainen materiaali märkätilojen kalusteisiin, hyllyihin ja seiniin. Tavallisista harkoista voi tehdä myös väliseiniä.

PALKIT
Kevytbetonipalkkeja on kahdenlaisia: kantavia ja ei-kantavia versioita. Kantavia palkkeja käytetään kevytbetonirunkoisten rakennusten seinis

NURKKAHARKKO
Perinteisestä, 40x60-senttisestä harkosta on kehitetty myös versio, jonka toinen pää on sahattu 45 asteen kulmaan. Viistopäiset harkot on tarkoitettu nurkkiin.

LISÄERISTYSHARKKO
Kevytbetoni on diffuusioavoin eli hengittävä materiaali. Epäorgaaninen harkko sopii mainiosti kylmien ulkoseinien sisäpuoliseen lisäeristämiseen.

ERISTÄVÄ ULKOSEINÄHARKKO
Ulkoseiniin on kehitetty kolmikerroksisia harkkoja, joissa kevytbetoniin on yhdistetty eristekerros. Harkon rakenne on yksinkertainen ja hengittävä, eikä sen kanssa käytetä höyrynsulkua.

TIILIHARKKO
Kevytbetonista on tehty myös tiiltä muistuttavia pienharkkoja. Niitä voi käyttää tiilten tapaan esimerkiksi ulkoseinissä. Kevytbetonitiilestä on myös kantavaan seinään sopiva versio.

SEINÄELEMENTTI
Seinäelementit on suunniteltu ennen kaikkea väliseiniin. Raudoitetuissa levyissä on täysin tasainen pinta. Elementtien paksuus, leveys ja pituus vaihtelevat tarpeen mukaan.

Mittasuhteet

Kevytbetonilevyjä ja -harkkoja myydään eri tuotemerkeillä ja eri kauppanimillä. Siporex on ollut Suomessa niin hallitseva tuotemerkki, että kevytbetonista puhutaan usein siporexina. Muita isoja tuotemerkkejä ovat Lakka ja Kahi. Harkkojen koot vaihtelevat valmistajan mukaan.

Useimmat harkot ovat noin 20 senttiä korkeita, mutta myös 30-senttisiä harkkoja käytetään yleisesti. Harkkojen pituus vaihtelee 60 sentistä 90 senttiin ja paksuus 85 millistä jopa puoleen metriin.

LUE LISÄÄ: Näin käytät kevytsoraharkkoja

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kevytbetoni