Selluvilla, kivivilla vai alumiinieriste - mikä on paras?

Erilaisia eristeitä on paljon, mutta mikä niistä on paras? Lue kolmen suositun materiaalin perusteellinen testi, jotta osaat valita juuri sinulle sopivan eristeen.

Miten voi tietää, mikä eriste toimii parhaiten: selluvilla, kivivilla vai Aluthermo?

No siten, että rakennetaan kolme samanlaista mökkiä ja eristetään kaikki eri materiaaleilla. Niin ainakin ammattikoulun opettaja Per Hindkær ja hänen opiskelijansa tekivät rakentajalinjan peruskurssilla. Testi tuotti mielenkiintoisia tuloksia.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Varaston eristäminen - Näin teet sen

3 erilaista eristettä

Napsauta otsikoita lukeaksesi lisää testin kolmesta erityyppisestä eristeestä.

Lue lisää täältä: Mineraalivillalla eristäminen

Koe A:sta Ö:hön

Mökit olivat täsmälleen samanlaisia. Niissä oli 10 neliötä tilaa, kaksi ikkunaa ja yksi ovi. Mökit eristettiin eri materiaaleilla ohjeiden mukaan. Lattian runko oli tehty 45x150 millin lankuista, seinät ja katot 45x95 millin lankuista. Kokeen tarkoitus oli selvittää, kuinka tehokkaita eri eristeet ovat toisiinsa verrattuna.

Jokaisessa mökissä oli lämpöpuhallin, joka säädettiin pitämään lämpötila 20 asteessa 50 päivän ajan. Jokaisessa mökissä oli myös sähkömittari, jotta sähkönkulutus saatiin mitattua tarkasti. Lämpöpuhaltimia ja sähkömittareita siirreltiin mökistä toiseen, jotta laitteiden mahdolliset erot ja virheet tasoittuivat.

Kaikki kolme mökkiä ovat täsmälleen samanlaisia. Ne eristettiin selluvillalla, kivivillalla ja Aluthermo-eristeillä valmistajien ohjeiden mukaan.

Kaikki kolme mökkiä ovat täsmälleen samanlaisia. Ne eristettiin selluvillalla, kivivillalla ja Aluthermo-eristeillä valmistajien ohjeiden mukaan.

Eristystestin tulokset

Taulukosta näkyy, kuinka monta kilowattituntia sähköä mökkien lämmittämiseen tarvittiin, jotta lämpötila pysyi 20 asteessa koko kokeen ajan. 21. maaliskuuta virta katkaistiin vuorokaudeksi, jotta saatiin tutkittua, kuinka kauan eristeet pitivät lämpöä.

Selluvillalla eristetty mökki käytti paljon vähemmän energiaa (= rahaa) lämmön ylläpitoon 20 asteessa.

Pitävätkö valmistajien väitteet paikkansa?

Mielenkiintoisen kokeen suunnittelivat ja toteuttivat ammattikoulun opettaja Per Hindkær ja hänen opiskelijansa.

”Olen aina pitänyt kokeilemisesta. Halusin selvittää, pitävätkö valmistajien lupaukset paikkansa. Koulussa pystyin aina toteuttamaan kokeita yhdessä opiskelijoiden kanssa. Se oli hyvä tapa herättää heidän kiinnostuksensa alaa kohtaan!” - Per Hindkær

1. Selluvilla

100 millin kerros puhallettuna lattiaan, seiniin ja kattoon.
Selluvilla tehdään vanhoista sanomalehdistä. Paperisilpun sekaan lisätään erilaisia kemikaaleja kuten booria, boorihappoa ja alumiinihydroksidia, jotta villa ei pala tai homehdu.

Eristyskokeilu: Selluvilla

Eristyskokeilu: Selluvilla

2. Kivivilla

100 milliä paksut levyt lattiassa, seinissä ja katossa.
Kivivilla on mineraalivillaa, joka on tehty kovassa kuumuudessa syntyneistä kivikuiduista. Kivivillaa myydään levyinä ja mattoina, se säilyttää muotonsa ja sitä on helppo käyttää.

Eristyskokeilu: Kivivilla

Eristyskokeilu: Kivivilla

3. Aluthermo

Asennettu koteloon lattiaan, seiniin ja kattoon.
Aluthermo Quattro -eristelevyt ovat vain 10 milliä paksuja. Niissä on muun muassa kaksi erittäin ohutta alumiinikalvoa ja kaksi kerrosta muoviin pakattuja ilmakuplia. Eristeitä voi käyttää lattiassa, katossa ja seinissä. Eristeen molemmille puolille pitää jättää 10 milliä tilaa.

Eristyskokeilu: Aluthermo

Eristyskokeilu: Aluthermo

Haluatko lukea lisää erilaisista eristeistä? Täältä voit lukea 6 yleisestä eristemateriaalista

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Eristemateriaalit