Nurmikko

Nurmikon kasvua voi parantaa monin tavoin. Olemme koonneet joukon hyviä vinkkejä ja ohjeita, joilla kasvatat upean nurmikon.

  Nurmikko

  Jokainen voi kasvattaa pihalleen terveen ja täydellisen nurmikon. Siihen tarvitaan vain hyviä ruohonsiemeniä ja sopivasti lannoitetta. Täydellisen nurmikon kasvattamiseen tarvitaan myös malttia, sillä nurmikkoa ei saa leikata liian lyhyeksi.

  Valitse nurmikollesi oikea ruohosekoitus

  Ruohonsiemenissä on eroja. Kaupoissa on paljon erilaisia ruohonsiemeniä, joiden joukosta on helppo valita jokaiselle nurmikolle ja omiin tarpeisiin sopiva vaihtoehto. Jotkut ruohonsiemenet sopivat esimerkiksi jalkapallon pelaamiseen ja toiset varjoisiin paikkoihin.

  Joka paikkaan sopivaa ruoholajia ei ole. Sen takia valmistajat sekoittavat samaan pussiin usean eri ruoholajin siemeniä. Yleensä samassa pussissa on 3-5:ttä lajia. Yleensä samassa sekoituksessa on esimerkiksi kulutusta kestävää nurmikkaa, nopeasti kasvavaa punanataa ja pienikasvuisia röllejä. Kun lajeja on useita, ruoho kasvaa eri puolilla pihaa maapohjan laadusta riippumatta.

  Pakkauksen nimi kuten stadionruoho tai varjoisan paikan ruoho voi kertoa, millaiseen paikkaan ruohonsiemenet on tarkoitettu.

  Haluatko tietää, miten valitset parhaat ruohonsiemenet? Lue lisää tästä jutusta: Valitse oikeat ruohosekoitus!

  Nurmikon lannoittaminen

  Nurmion lannoittaminen on tärkeää, jotta nurmikko kasvaa hyvin ja nopeasti. Silloin sammaleet ja rikkaruohot eivät pääse valtaamaan elintilaa. Nurmikko pitää lannoittaa vähintään kerran vuodessa, jotta se pysyy siistinä ja elinvoimaisena. Paras lopputulos saavutetaan, jos lannoitetta levitetään nurmikolle pieniä määriä toukokuusta heinäkuuhun.

  Markkinoilla on monenlaisia nurmikon lannoitteita. Ne jaetaan yleensä eläinperäisiin orgaanisiin lannoitteisiin ja väkilannoitteisiin eli NPK-lannoitteisiin, jotka sisältävät typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K).

  Käytä lannoitetta aina valmistajan ohjeiden mukaan. Väkilannoitteiden pitää liueta maahan, joten ne kannattaa levittää nurmikolle juuri ennen sadetta.

  Sammalta nurmikolla

  Sammaleet pitää hävittää nurmikolta ennen lannoittamista.

  Lue tästä, kannattaako sinun käyttää: Sammeleenpoistajaa vai pystyleikkuria

  Terve nurmikko ei ole liian lyhyt

  Nurmikko leikataan kasvukauden aikana yleensä kerran viikossa. Ruohoa ei koskaan kannata leikata alle 4-senttiseksi, jotta se pysyy elinvoimaisena ja pystyy kilpailemaan elintilasta sammaleen ja rikkaruohojen kanssa.
  Jos et tiedä, milloin nurmikko pitää leikata ensimmäisen kerran ja kuinka lyhyeksi, lue tämä juttu: Milloin ja kuinka lyhyeksi nurmikko pitää leikata?

  Istuta siirtonurmi

  Voit istuttaa uuden nurmikon perinteiseen tapaan kylvämällä multaan ruohonsiemeniä. Jos et jaksa odottaa ruohon kasvamista, voit istuttaa pihallesi siirtonurmikon.

  Tässä näytetään, miten istutat siirtonurmikon.

  Sivu 1 / 2