Kuinka pitkään nurmikkoa pitää leikata?

Pian on nurmen viimeisen syysleikkuun aika ennen talven tuloa. Nurmikko kannattaakin huoltaa oikein, jotta se kestää mahdollisimman hyvin talven rasitukset. Näillä ohjeilla parannat nurmen talvenkestävyyttä.

Loppusyksystä nurmikko valmistautuu talvehtimaan. Kun maan lämpötila laskee noin seitsemään asteeseen, ruoho lakkaa kasvamasta. Tällöin sitä ei myöskään enää pidä leikata.

Suomessa maan pintakerroksen lämpötila laskee seitsemän asteen alapuolelle yleensä viimeistään lokakuussa. Jos haluat seurata tilannetta tarkasti, hanki rautakaupasta maalämpömittari.

TESTASIMME: Ruohonleikkuri testi

Varmista nurmikon hyvä kevätkunto

Ennen kuin ruoho lakkaa kasvamasta, kannattaa suorittaa muutamia huoltotoimenpiteitä, joiden ansiosta nurmikko kestää paremmin talven yli. Oikein hoidettu nurmi jaksaa itää ja kukoistaa keväällä heti, kun lämpötila nousee riittävän korkeaksi.

  1. Poista maahan pudonneet, mädäntyvät omenat ja muut hedelmät
  2. Poista nurmelta sammal, mikäli sitä on paljon
  3. Haravoi nurmelle ja istutuksien päälle pudonneet lehdet
  4. Jätä ruoho tavallista pidemmäksi viimeisellä leikkuukerralla.

Kun leikkaat nurmen viimeistä kertaa ennen talvea, älä leikkaa sitä liian lyhyeksi. Nurmi talvehtii parhaiten, jos ruohonkorret jäävät tavallista korkeammiksi, sillä silloin nurmen pahin vihollinen, sammal, ei pääse liiaksi rehottamaan talven aikana. Säädä leikkurin terä parin viimeisen leikkauskerran ajaksi noin 4–5 sentin korkeudelle, niin et parturoi nurmea vastustuskyvyttömäksi.

Syysnurmen hoito-ohjeet

■ Vältä liialllista nurmikolla kävelyä talvisaikaan, jos nurmi on hyvin märkää. Nurmikko tamppaantuu ja tiivistyy. Tämä tarkoittaa, että maa ruohonjuurien ympärillä painautuu yhteen ja nurmikon kasvuolosuhteet heikentyvät.

■ Huhti-toukokuussa on aika leikata nurmi ensi kerran (etelä-Suomessa). Älä leikkaa nurmikkoa liian lyhy-eksi ensimmäisellä kerralla. Aseta leikkuuterä 4-4,5 cm:n korkeudelle. Jos leikkaat nurmen liian lyhyeksi, sen kasvu heikentyy. Mitä suurempia ruohonkorsia nurmella on, sitä suu-remmaksi juuristo kasvaa. Jättämällä ensimmäisellä leikkuukerralla nur-men hieman pidemmäksi annat sille hyvän mahdollisuuden päästä vahvan kasvun alkuun.

■ Kesällä 3-3,5 cm:n ruohon-pituus on sopiva. Leikkaa nurmikko noin kerran viikossa.

■ Jätä leikkuujäte maahan, jos vain kestät katsella sitä. Tämä on nurmelle ilmaista lannoitetta.

■ Älä kastele kasveja - älä edes kuivina kausina. Kastelu heikentää kasveja, koska tällöin juurien ei tarvitse kaivautua maaperään veden perään. Hieman kuihtuneeltakin näyttävä kasvi herää eloon sateen saapuessa.

■ Lannoita riittävästi Hyvin lannoitetut kasvit ovat paras suoja sammalta vastaan. Käytä ruo-holle tarkoitettua NPK-lannoitetta, jotta se saa oikeat kasvuolosuhteet.

■ Lannoita esim. 4 krt vuodessa: Keväällä, kun ruoho alkaa kasvaa. Kesä- ja elokuussa ja hieman vielä syyskuun lopussa. Älä lannoita tämän jälkeen, koska ruoho ei saisi kasvaa liikaa ennen lepokauttaan.

■ Voit uudistaa kasveja ilmastoin-tilaitteella, joka katkoo ruohonjuu-ret ja ilmaa maaperään. Paras ajankohta tälle on syys- ja huhtikuu. Kylvä tämän jälkeen lisää siemeniä.

Kun näet hieman ylimää-räistä vaivaa, nurmikostasi tulee vihreämpi ja terveempi.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko