Nurmikon syyspituus

Ruohoa ei kannata leikata liian lyhyeksi viimeisellä kerralla, sillä hieman pidempänä nurmi kestää paremmin talvea.

Loppusyksystä nurmikko valmistautuu talvehtimaan. Kun maan lämpötila laskee noin seitsemään asteeseen, ruoho lakkaa kasvamasta. Tällöin sitä ei myöskään enää pidä leikata.

Suomessa maan pintakerroksen lämpötila laskee seitsemän asteen alapuolelle yleensä viimeistään lokakuussa. Jos haluat seurata tilannetta tarkasti, hanki rautakaupasta maalämpömittari.

TESTASIMME: Ruohonleikkuri testi

Varmista nurmikon hyvä kevätkunto

Ennen kuin ruoho lakkaa kasvamasta, kannattaa suorittaa muutamia huoltotoimenpiteitä, joiden ansiosta nurmikko kestää paremmin talven yli. Oikein hoidettu nurmi jaksaa itää ja kukoistaa keväällä heti, kun lämpötila nousee riittävän korkeaksi.

  1. Poista maahan pudonneet, mädäntyvät omenat ja muut hedelmät
  2. Poista nurmelta sammal, mikäli sitä on paljon
  3. Haravoi nurmelle ja istutuksien päälle pudonneet lehdet
  4. Jätä ruoho tavallista pidemmäksi viimeisellä leikkuukerralla.

Kun leikkaat nurmen viimeistä kertaa ennen talvea, älä leikkaa sitä liian lyhyeksi. Nurmi talvehtii parhaiten, jos ruohonkorret jäävät tavallista korkeammiksi, sillä silloin nurmen pahin vihollinen, sammal, ei pääse liiaksi rehottamaan talven aikana. Säädä leikkurin terä parin viimeisen leikkauskerran ajaksi noin 4–5 sentin korkeudelle, niin et parturoi nurmea vastustuskyvyttömäksi.

VINKKI: Vältä talvisaikaan liikkumista märällä nurmella, jotta maa ei tallaudu liian tiiviiksi. Tallautunut maa puristaa ruohonjuuria, mikä heikentää tai estää ruohon kasvua keväällä.

Lataa koko artikkeli, niin saat lisää hyviä nurmikonhoitovinkkejä.