Mikä robottiruohonleikkurissa on vialla?

Robottiruohonleikkuri on hyytynyt keskelle pihaa. Ennen kuin potkaiset konetta, lue tästä jutusta tavallisimmat syyt, joiden takia robottileikkuri lakkaa toimimasta.

Ketä tahansa harmittaa tulla kotiin ja huomata, että robottiruohonleikkuri on hyytynyt keskelle nurmikkoa. Konetta ei kuitenkaan kannata ruveta potkimaan, sillä voit tarkistaa helposti, mistä robotin käynti kiikastaa.

Jos rajakaapeli on katkennut, sitä ei tarvitse vetää kokonaan maasta vian löytämiseksi. Näytämme, miten löydät vian helposti. Käy kuitenkin aluksi läpi tämän jutun vikalista.

Tee aluksi kaksi asiaa: Siirrä robotti takaisin latausasemalle. Monesti se riittää. Jos siitä ei ole apua, sammuta laturi, odota muutama sekunti ja pane se taas päälle. Se riittää hämmästyttävän usein.

Eikö sekään auta? Aloita tarkistamalla viat helpoimmasta päästä. Jos johto on rikki, autamme korjaamaan myös sen.

Tarkistuslista

Mitä robotti sanoo?

Jos robotin akku ei ole tyhjentynyt kokonaan, sen näytölle tulee virheilmoitus. Siinä saattaa lukea, että ruohonleikkuri on juuttunut kiinni tai ettei se havaitse rajakaapelin lähettämää signaalia. Siinä tapauksessa voit keskittyä juuri sen ongelman ratkaisuun. Moniin robottiruohonleikkureihin kuuluu sovellus, joka voi kertoa, mikä konetta vaivaa.

Onko robotti juuttunut kiinni?

Useimmiten robotista näkee, onko se tarttunut kiinni. Kone voi ­esimerkiksi jäädä räpiköimään pallon tai maahan pudonneen omenan päälle. Joskus käy kuitenkin niin, että yksi renkaista jää tyhjän päälle, eikä kone pääse etenemään. Se näkyy yleensä renkaanjäljistä. Jos niin on käynyt, siirrä rajakaapelia, jotta rengas ei mene liian kauas.

Ilmoittaako laturi virheestä?

Useimmissa latureissa on pieni valo, joka yleensä vilkkuu tai palaa punaisena, jos kaapeli on mennyt poikki. Jos laturin valo palaa vihreänä tai laturi näyttää olevan muuten kunnossa, ei vika ole johdossa. Silloin vika on jossain muualla.

Tarkista pyörät ja korkeus

Useimmissa ruohonleikkureissa on takarenkaiden lisäksi yksi tai useampia etupyöriä. Tarkista, että etupyörät eivät ole juuttuneet kiinni tiiviin ruohon tai ­muiden roskien takia. Tarkista myös, ettei leikkurin terä ole liian alhaalla. Sen näkee laikuista nurmikossa.

Kaapelitesteri paikantaa vian

Yksinkertaisella kaapelitesterillä on helppo selvittää, onko rajakaapeli mennyt poikki ja mistä kohdasta.

Työkalu koostuu lähettimestä ja vastaanottimesta, joissa molemmissa on akku. Kun lähetin on yhdistetty rajakaapeliin, sen läpi kulkee signaali. Jos pidät vastaanotinta kaapelia vasten, kuulet varoitusäänen. Jos kaapeli on mennyt poikki, ääni loppuu.

1. Testaa latausasema

Latausasema, robotin näyttö tai sovellus ilmoittaa yleensä virheestä, jos laturiin ei saa yhteyttä rajakaapelin kautta. Silloin kannattaa tehdä testi.

Aluksi pitää tarkistaa, että laturi on kunnossa. Se tehdään luuppitestillä samalla tavalla kuin uuden rajakaapelin asennuksessa. Hyvä uutinen on, että se on paljon helpompaa kaapelitesterillä.

Sammuta latausasema joko kytkemällä virta pois tai irrottamalla virtajohto.

Irrota rajakaapelin molemmat päät latausasemasta. Johtojen päät voivat olla kuorittuja kuten tässä tai kiinnitetty avattavilla klipseillä.

Liitä vastaanotin johdon toiseen päähän antamalla hauenleuan tarttua kuorittuun osaan.

Liitä toinen pää samalla tavalla toiseen hauenleukaan. Nyt hauenleukojen välillä on yhteys.

Säädä lähetin Cont-asentoon. Nyt se lähettää tasaista signaalia kaapelin läpi. Jos Cont-valo palaa, hauenleukojen välillä on yhteys eikä johto ole poikki. Jos valo ei pala, kaapeli on katkennut

2. Löydä vikakohta

Jos luuppitesti näyttää, että johto on katkennut, vikakohta pitää etsiä ja korjata. Kaapelitesterin ansiosta johtoa ei tarvitse kaivaa kokonaan maasta.

Jos olet upottanut kaapelin monen sentin syvyyteen, testeri ei löydä sitä. Silloin joudut kaivamaan vähän sieltä täältä. Jos johto on lähellä maan pintaa, voit aloittaa testaamisen heti.

Tämä johto korjataan rajakaapelille tarkoitetulla liittimellä ja silikonilla. Voit käyttää tiukan paikan tullen myös tavallista muhvia.

Yhdistä johto maahan upottamalla nurmikkoon esimerkiksi ruuvimeisseli. Liitä toinen hauenleuka ruuvimeisseliin. Toinen hauenleuka liitetään rajakaapelin päähän.

Säädä vastaanotin Tone-asentoon sivulla olevasta napista. Nyt kaapelin läpi kulkee virta, jonka vastaanotin voi lukea.

Tarkista, että Tone-valo palaa ja äänenvoimakkuus on täysillä.

Testaa vastaanotin pitämällä kaapelia hauenleuan edessä. Merkkiäänen pitäisi kuulua nyt. Merkkiäänen pitäisi kuulua selvästi näin lähellä laturia.

Siirry noin viisi metriä eteenpäin ja pidä vastaanotinta johtoa vasten. Jos kuulet merkkiäänen, mene eteenpäin, kunnes ääni lakkaa. Siten tiedät, että johto on poikki edellisten mittauspisteiden välistä.

Mittaa nyt äänen loppumiskohdan ja edellisen mittauspisteen välistä, kunnes löydät katkeamiskohdan. Sen toisella puolella ääni kuuluu, toisella puolella ei.

Työnnä johdon päät silikonilla täytettyyn liittimeen ja purista se yhteen pihdeillä. Kun johto on korjattu, liitin upotetaan nurmikkoon ja johto painetaan maahan kiinnikkeellä liittimen molemmilta puolilta.

Lisää samasta aiheesta Nurmikko