Näin istutat siirtonurmikon

Jos haluat nopeasti käyttövalmiin nurmikon, siirtonurmi on paras vaihtoehto. Pihaa voi käyttää jo pari viikkoa istuttamisesta. Katso istutusohjeet tästä.

Siirtonurmi on paras ratkaisu, jos nurmikko halutaan saada nopeasti kuntoon: Piha voidaan ottaa käyttöön jo kaksi viikkoa istuttamisen jälkeen. Siirtonurmea voi käyttää myös muissa paikoissa. Katso, mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Mihin siirtonurmea käytetään?

PIHOILLE
Ensisijaisesti siirtonurmea käytetään nurmikon tekoon silloin, kun piha halutaan saada nopeasti käyttöön. Sitä voidaan käyttää myös nurmikon paikkaamiseen.

KATOLLE
Jotkut ovat laittaneet siirtonurmikkoa tai luonnosta kerättyjä tuppaita kesämökin katolle. Kasvikerros tasaa sisälämpötilaa ja näyttää ihmeen hyvältä.

HAHMOIKSI
Puutarhaan voi tehdä upeita hahmoja aivan tavallisesta siirtonurmesta. Nojatuoli ja karhuntalja keräävät varmasti ohikulkijoiden katseet!

Erilaisia siirtonurmia ja kohteita

SIIRTONURMI
Siirtonurmen voi tilata netistä. Kannattaa varautua muutaman päivän toimitusaikaan, koska nurmikko nostetaan vasta, kun tilaus saapuu. Yritysten välillä ei ole suuria hinta- ja laatueroja.

KUNTTA
Metsänpohjamaa eli kuntta on metsän luonnollista aluskasvillisuutta. Kuntta soveltuu hyvin nurmikon tilalle ja vaikkapa laavun tai maakellarin katolle.

KUKKAPENKKI KELLARIN KATOLLE
Maakellarin katolle voi laittaa kuntan asemesta maksaruohoa. Kasvi sietää hyvin kuivia kausia, ja katto pysyy helpommin vihreänä.

SIEMENSEKOITUS
Uusi piha tulee halvemmaksi, jos nurmikko tehdään kylvämällä. Siinä tapauksessa joudutaan odottamaan kauemmin, ennen kuin pihaa voi käyttää. Siemensekoituksissa on mistä valita.

Siirtonurmikko toimitetaan perille lavoille

Siirtonurmi toimitetaan perille lavoilla. Ruoho nostetaan samanlaisilla koneilla, joten rullat ovat standardimittaisia. Rullan mitat:

  • 40 cm leveä
  • 2,5 metriä pitkä
  • 1,5–2,5 cm paksu
  • Painaa 20–25 kiloa

Yhdessä rullassa on siis neliömetri nurmikkoa. Useimmilla lavoilla on nurmikkoa 50–60 neliölle. Jos siirtonurmikko asennetaan kiinni laatoitukseen, pitää maan pinnan olla vähintään 2–3 cm laattojen pintaa alemmalla.

Miten siirtonurmi asennetaan?

Siirtonurmen etuja on, että nurmikkoa voi käyttää nopeammin: pihalle pääsee jo parissa–kolmessa viikossa. Pari viikkoa lisää, ja piha on valmis pallopeleihin.

Esivalmistelut tehdään samalla tavalla riippumatta siitä, istutetaanko pihalle siirtonurmi vai kylvetäänkö perinteinen nurmikko.

Maa pitää kääntää ja kivet sekä rikkaruohot poistaa. Pinta lanataan ja rikotaan haravalla.

Nurmikko rullataan auki ja saumat painetaan kiinni. Kaistaleita ei limitetä päistä, mutta vierekkäisten rullien saumat limitetään kuten tiiliseinässä.

Rullia ei saa venyttää, sillä ruoho kuroo itsensä takaisin muotoon ja nurmikkoon tulee reikiä. Kun koko piha on peitetty, se jyrätään ja kastellaan.

Hahmoja siirtonurmesta

Upea keksintö:

Jos haluat kokeilla hahmojen muovailua siirtonurmesta, aloita matalista hahmoista.

Muovaile aluksi kosteasta ruokamullasta hahmon mallinen pohja.

Korkeiden hahmojen sisään pitää asentaa sadettaja, jotta nurmikon juuret eivät pääse kuivumaan.

Korkeampiin hahmoihin tarvitaan paitsi ruokamultaa, myös kasvuturvetta. Sekoita 10 litraa turvetta 3-4 litraan vettä.

Tasoita massa noin 10 cm paksuksi kerrokseksi ja painele se kiinteäksi. Nosta päälle siirtonurmi ja paina sekin lujasti kiinni. Kiinnitä ruoho alustaan kepeillä, kunnes nurmikko juurtuu kiinni.

Ruoho pidetään paikallaan kukkakepeillä, kunnes juuret juurtuvat kiinni.

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko