NOPEA PIHA: Pihan voi ottaa käyttöön vain pari–kolme viikkoa siirtonurmen istuttamisen jälkeen.

NOPEA PIHA: Pihan voi ottaa käyttöön vain pari–kolme viikkoa siirtonurmen istuttamisen jälkeen.

MIHIN SIIRTONURMEA KÄYTETÄÄN?
Rullegræs PIHOILLE Ensisijaisesti siirtonurmea käytetään nurmikon tekoon silloin, kun piha halutaan saada nopeasti käyttöön. Sitä voidaan käyttää myös nurmikon paikkaamiseen.
Siirtonurmikko katolleKATOLLE Jotkut ovat laittaneet siirtonurmikkoa tai luonnosta kerättyjä tuppaita kesämökin katolle. Kasvikerros tasaa sisälämpötilaa ja näyttää ihmeen hyvältä.
Hahmojen tekemiseenHAHMOIKSI Puutarhaan voi tehdä upeita hahmoja aivan tavallisesta siirtonurmesta. Nojatuoli ja karhuntalja keräävät varmasti ohikulkijoiden katseet!

MITEN SIIRTONURMI ASENNETAAN?

Esivalmistelut tehdään samalla tavalla riippumatta siitä, istutetaanko pihalle siirtonurmi vai kylvetäänkö perinteinen nurmikko. Maa pitää kääntää ja kivet sekä rikkaruohot poistaa. Pinta lanataan ja rikotaan haravalla.

Siirtonurmen etuja on, että nurmikkoa voi käyttää nopeammin: pihalle pääsee jo parissa–kolmessa viikossa. Pari viikkoa lisää, ja piha on valmis pallopeleihin. Nurmikko rullataan auki ja saumat painetaan kiinni. Kaistaleita ei limitetä päistä, mutta vierekkäisten rullien saumat limitetään kuten tiiliseinässä.

Rullia ei saa venyttää, sillä ruoho kuroo itsensä takaisin muotoon ja nurmikkoon tulee reikiä. Kun koko piha on peitetty, se jyrätään ja kastellaan.

TÄRKEÄÄ!

Siirtonurmen juuret eivät saa kuivua. Peitä rullat muovilla, jos et istuta niitä heti. Jos nurmikko istutetaan kuivalla kaudella, muista kastella pari–kolme viikkoa, jotta nurmikko ehtii vahvistua.

ERITYISTÄ

Siirtonurmikkoon ei välttämättä voi valita mieleistään ruohosekoitusta. Siirtonurmessa käytetään yleisesti esimerkiksi niittynurmikkaa, puistonataa ja juurtonurmikkaa. Samoja siemeniä on myös monissa valmiissa ruohonsiemensekoituksissa.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Saat Tee Itsen ison pihaliitteen ja porakone-ruuvinvääntimen vain 14,90 eurolla

Tarjoukseen kuuluu porakone-ruuvinväännin, 2 numeroa Tee Itse -lehteä ja pihaliite, jossa on ohjeita suosituimpiin pihaprojekteihin.

Saat kaiken vain 14,90 eurolla. Säästät 57,30 euroa!

Kyllä kiitos, kertokaa lisää tarjouksesta!

ERILAISIA SIIRTONURMIA JA KOHTEITA
Rullegræs på paller SIIRTONURMI Siirtonurmen voi tilata netistä. Kannattaa varautua muutaman päivän toimitusaikaan, koska nurmikko nostetaan vasta, kun tilaus saapuu. Yritysten välillä ei ole suuria hinta- ja laatueroja.
KUNTTAKUNTTA Metsänpohjamaa eli kuntta on metsän luonnollista aluskasvillisuutta. Kuntta soveltuu hyvin nurmikon tilalle ja vaikkapa laavun tai maakellarin katolle.
Rullegræs på tagetKUKKAPENKKI KELLARIN KATOLLE Maakellarin katolle voi laittaa kuntan asemesta maksaruohoa. Kasvi sietää hyvin kuivia kausia, ja katto pysyy helpommin vihreänä.
RullegræsSIEMENSEKOITUS Uusi piha tulee halvemmaksi, jos nurmikko tehdään kylvämällä. Siinä tapauksessa joudutaan odottamaan kauemmin, ennen kuin pihaa voi käyttää. Siemensekoituksissa on mistä valita.

Siirtonurmikko toimitetaan perille lavoille

Siirtonurmi toimitetaan perille lavoilla. Ruoho nostetaan samanlaisilla koneilla, joten rullat ovat standardimittaisia. Rullan mitat:

? 40 cm leveä ? 2,5 metriä pitkä ? 1,5–2,5 cm paksu ? Painaa 20–25 kiloa

Yhdessä rullassa on siis neliömetri nurmikkoa. Useimmilla lavoilla on nurmikkoa 50–60 neliölle. Jos siirtonurmikko asennetaan kiinni laatoitukseen, pitää maan pinnan olla vähintään 2–3 cm laattojen pintaa alemmalla.

UPEA KEKSINTÖ: HAHMOJA SIIRTONURMESTA

Jos haluat kokeilla hahmojen muovailua siirtonurmesta, aloita matalista hahmoista. Muovaile aluksi kosteasta ruokamullasta hahmon mallinen pohja.

Korkeiden hahmojen sisään pitää asentaa sadettaja, jotta nurmikon juuret eivät pääse kuivumaan.

Korkeiden hahmojen sisään pitää asentaa sadettaja, jotta nurmikon juuret eivät pääse kuivumaan.

Korkeampiin hahmoihin tarvitaan paitsi ruokamultaa, myös kasvuturvetta. Sekoita 10 litraa turvetta 3-4 litraan vettä. Tasoita massa noin 10 cm paksuksi kerrokseksi ja painele se kiinteäksi. Nosta päälle siirtonurmi ja paina sekin lujasti kiinni. Kiinnitä ruoho alustaan kepeillä, kunnes nurmikko juurtuu kiinni.

Ruoho pidetään paikallaan kukkakepeillä, kunnes juuret juurtuvat kiinni.

Ruoho pidetään paikallaan kukkakepeillä, kunnes juuret juurtuvat kiinni.