Valitse oikea ruohosekoitus

Oikean ruohonsiemensekoituksen valitseminen on tärkeää, jos aiot parannella vanhaa nurmikkoa tai istuttaa aivan uuden nurmikon. Siemensekoituksen pitää sopia puutarhaan. Voit lähteä liikkelle siitä, että hyvää ja halpaa supertuotetta ei ole olemassakaan. Halvat siemensekoitukset ovat takuulla huonompia kuin kalliit!

Ruoho ei ole vain ruohoa. Lajeja ja lajikkeita on lukuisia, eivätkä läheskään kaikki niistä sovellu nurmikkoon. Nurmikko vaatii heinälajin, joka kestää kulutusta, kuivuutta, kylmää, aurinkoa ja varjoa, ja joka kasvaa helposti luonnon omin voimin.

Lisäksi valmiin nurmen tulisi olla kohtuullisen vastustuskykyinen sienille ja hyönteisille.

Valmistajat sekoittavat eri siemeniä

Valitettavasti ei ole olemassa yhtä ainoaa lajiketta, joka täyttäisi kaikki nämä vaatimukset.
Tämän vuoksi valmistajat tekevät sekoituksia, jotka koostuvat useista erilaisista heinälajikkeista; yleensä 4–5 lajikkeesta.

Esimerkiksi kulutusta kestävää niittynurmikkaa voidaan sekoittaa vähemmän kestävään mutta nopeakasvuiseen punanataan.

Toimitus suosittelee: Vinkit nurmikolle: 5 helppoa vaihetta!

Kierrä tarjoussiemenet kaukaa

Jos siemenseoksessa on mukana joitakin matalakasvuisia heinäröllilajeja, on hyvin mahdollista, että saat työstettyä nurmikon myös sellaiseen pihaan, joissa maaperä on hyvin erilainen talon etu- ja takapihalla. Valmistajat tietävät, että vain harva ihminen perehtyy erilaisiin heinäkasveihin, ja tämän vuoksi myytävissä seoksissa on yleensä kuvaus siitä, mihin ne sopivat: esimerkiksi ”Kartanoseos”, Varjoseos” tai ”Kestoseos”.

Tämä on järkevää, ja näin on helppo varmistaa, että seos sopii omaan pihaan. Pysy sen sijaan etäällä markettien ja rautakauppojen ”hyvistä” tarjouksista, jotka lupaavat kaksi kiloa ruohonsiemeniä lähes ilmaiseksi.

Tarkista tuoteseloste!

Hälytyskellojen on syytä soida, jos paketissa ei lue, minkälaisia heinäkasveja seoksessa on ja mihin ne on tarkoitettu kylvettäviksi. Riskinä on paitsi epäonnistunut kylvö, myös se, että seoksessa on mukana kaikkea muuta kuin koristeruohoa.

”Saat sitä, mistä maksat” on totta.

Nurmikko joka pihaan

Pohjoismaat ovat johtavia ruohonsiemenien jalostajia ja valmistajia, eikä oikeastaan ole olemassa maaperää tai kasvupaikkaa, johon ei olisi tarjolla siihen tarkoitettua erikoisseosta:

• Tarjolla on seoksia hiekka- tai savimaille.

• Voit saada todella kestäviä siemeniä kovan kulutuksen pallokenttää varten.

• Voit myös kylvää nurmen, joka kasvaa erityisen hitaasti ja matalaksi, jotta sitä ei tarvitse leikata niin usein.

• Jos pihallasi on paljon isoja puita, voit hankkia varjossa viihtyviä siemenlajikkeita.

• Kärsimättömille on tarjolla seoksia, jotka kasvavat alhaisemmassa lämpötilassa, jolloin nurmi alkaa kasvaa aikaisemmin keväällä.

• Joissakin seoksissa siemeniin on lisätty kalkkia, mikä tekee ruohosta erityisen vastustuskykyisen sammalelle.

• Erikoistäydennyskylvöjä varten siemeniin on lisätty erilaisia ravintoaineita, jotka takaavat uuden ruohon kasvulle lentävän lähdön.

    Muut lukevat juuri nyt …