Miltei jokaiselta pihalta löytyy ainakin pieni läikkä nurmikkoa. Vihreä matto kattaa usein kukkapenkkien, pensaiden ja terassin väliset alueet, ja se on alusta, jolla leikitään ja pelataan.
Nurmikko joutuu usein kovalle kulutukselle, joten sitä kannattaa ajoittain hieman rapsutella. Vain siten se vahvistuu ja kestää taistelun sammalta ja rikkaruohoja vastaan.
Toimitus suosittelee: Pane piha talvikuntoon
Nurmenhoitajan neljä syyskikkaa
Syksyn päätteeksi nurmikko siirtyy hyvin ansaitsemaansa lepotilaan, mutta jotta se säilyisi kasvukykyisenä läpi pitkän talven, kannattaa viimeistään nyt huolehtia muutamasta nurmikonhoitotehtävästä.
Jos tarjoat pihanurmelle parhaat talvehtimismahdollisuudet, se palkitsee sinut komeudellaan keväällä. Myös pihatyöt helpottuvat, kun ruoho pääsee varhain kunnon kasvuvauhtiin. Helpotat siis sekä omaa työtäsi että nurmen tervettä kasvua, jos uhraat sille parin tunnin työpanoksen ennen kuin maa jäätyy.
Lue 4 vinkkiä, mitä voit tehdä nurmikolle ennen talvea. Lue myös, miten hoidat nurmikkoa vuoden ympäri.
1. Poista mädät omenat
Jos pihalllasi on hedelmäpuita - ja siten myös alas pudonneita hedelmiä -, älä jätä hedelmiä lojumaan nurmikollesi liian pitkäksi aikaa. Älä ainakaan talven ajaksi! Pudonneet hedelmät muodosta-vat nimittäin tiiviin maton, joka vie nurmikolta valon ja ilman. Tämä heikentää nurmenjuuria, jotka tarvitsevat valoa ja ilmaa vahvistuakseen ja selvitäkseen jat-kuvasta taistelusta kiusallista sammalta ja rikkaruohoja vastaan.
2. Haravoi kuolleet lehdet
Paksu kerros kuihtuneita lehtiä nurmen päällä toimii kuin alas pudonneet hedel-mät: niistä muodostuu matto, joka hei-kentää nurmea, koska se ei enää saa valoa ja ilmaa. Pidä siis huoli, että nurmesi ei talvehdi suuren lehtipeiton alla. Haravoi lehdet yhteen ja jaa ne tasaisesti kukkapenkeille. Multaantuvat lehdet toimivat maanparannusaineena.
3. Poista sammal nurmesta
Jos nurmellasi on paljon sammalta, nurmikko kannattaa harata läpi ennen talvea. Poista sammalta jäykällä lehtiharavalla niin paljon kuin pystyt. Näin estät sammalta leviämästä edelleen ja nurmi saa parhaat olosuhteet lepokautta varten. Keväällä nurmi pääsee helpom-min kasvuun, kun sen ei tarvitse aloittaa taistelulla sammalta vastaan. Lehtiharavalla saat ruohonjuurille lisää ilmaa, mistä on aina hyötyä.
4. Leikkaa nurmi vielä kerran
Kun leikkaat nurmen viimeisen kerran syys-lokakuussa, älä leikkaa sitä liian lyhyeksi. Nurmi talvehtii parhaiten saa-dessaan jäädä talveksi hieman pidem-mäksi, sillä pidempi nurmi merkitsee sammaleelle vaikeampia olosuhteita talven päätteeksi. Leikkaa nurmikko viimei-sillä kerroilla noin 4-4,5 cm:n korkuiseksi. Tällöin nurmi pysyy elinvoimaisena.
Syysnurmen hoito-ohjeet
- Vältä liialllista nurmikolla kävelyä talvisaikaan, jos nurmi on hyvin märkää. Nurmikko tamppaantuu ja tiivistyy. Tämä tarkoittaa, että maa ruohonjuurien ympärillä painautuu yhteen ja nurmikon kasvuolosuhteet heikentyvät.
- Huhti-toukokuussa on aika leikata nurmi ensi kerran (etelä-Suomessa). Älä leikkaa nurmikkoa liian lyhy-eksi ensimmäisellä kerralla. Aseta leikkuuterä 4-4,5 cm:n korkeudelle. Jos leikkaat nurmen liian lyhyeksi, sen kasvu heikentyy. Mitä suurempia ruohonkorsia nurmella on, sitä suu-remmaksi juuristo kasvaa. Jättämällä ensimmäisellä leikkuukerralla nur-men hieman pidemmäksi annat sille hyvän mahdollisuuden päästä vahvan kasvun alkuun.
- Kesällä 3-3,5 cm:n ruohon-pituus on sopiva. Leikkaa nurmikko noin kerran viikossa.
- Jätä leikkuujäte maahan, jos vain kestät katsella sitä. Tämä on nurmelle ilmaista lannoitetta.
- Älä kastele kasveja - älä edes kuivina kausina. Kastelu heikentää kasveja, koska tällöin juurien ei tarvitse kaivautua maaperään veden perään. Hieman kuihtuneeltakin näyttävä kasvi herää eloon sateen saapuessa.
- Lannoita riittävästi Hyvin lannoitetut kasvit ovat paras suoja sammalta vastaan. Käytä ruo-holle tarkoitettua NPK-lannoitetta, jotta se saa oikeat kasvuolosuhteet.
- Lannoita esim. 4 krt vuodessa: Keväällä, kun ruoho alkaa kasvaa. Kesä- ja elokuussa ja hieman vielä syyskuun lopussa. Älä lannoita tämän jälkeen, koska ruoho ei saisi kasvaa liikaa ennen lepokauttaan.
- Voit uudistaa kasveja ilmastoin-tilaitteella, joka katkoo ruohonjuu-ret ja ilmaa maaperään. Paras ajankohta tälle on syys- ja huhtikuu. Kylvä tämän jälkeen lisää siemeniä.