Tee Itse -lehden päätoimittajana olen lukenut ja kirjoittanut lukemattomia artikkeleita robottileikkureista, mutta jostain syystä minulla itsellä ei ole koskaan ollut sellaista. Se on luultavasti johtunut vain laiskuudesta.
Ymmärrän kyllä, että tämä saattaa kuulostaa nurinkuriselta. Robotithan on tehty juuri kaltaisilleni, jotka eivät ole niin innoissaan ruohon leikkaamisesta. Puutarhanhoito kiinnostaa kuitenkin minua niin vähän, etten ole juurikaan miettinyt asiaa.
Kunnes lopulta viime vuonna toimituksessa työskentelevä kollega väitti, että robotti ei pelkästään osaa leikata ruohoa, vaan tekee sen paremmin kuin ihminen. Itse asiassa jopa kärsinyt pihanurmi, joka oli täynnä voikukkia, apilaa ja sammalta, muuttui vain yhden kesäkauden aikana siistiksi ja tasaisen vihreäksi nurmikoksi.
Käyttöönotto kesti koko päivän
Päätin tarkistaa, voiko väite pitää paikkansa. Siksi seisoin viime keväänä eräänä sunnuntaiaamuna pihalla edessäni jättikokoinen pahvilaatikko, jonka sisällä oli Gardena Smart Sileno Life. Valmistajan tietojen mukaan se olisi täydellinen laite kaltaiselleni laiskalle pihanurmen omistajalle:
”Kun asennat robotin, ohjelmointiavustaja auttaa sinua kartoittamaan nurmikkosi, jotta robotti toimii mahdollisimman hyvin. Hiljainen robotti kestää säätä kuin säätä ja kulkee helposti kapeiden paikkojen läpi.”
”Täydellistä!” ajattelin ja kuvittelin asennuksen olevan valmis puolessa tunnissa. Hommaan kuitenkin kului koko loppupäivä, ja vasta sitten olin valmis. Ensin minun piti löytää sopiva paikka latausasemalle. Sen on oltava lähellä pistorasiaa ja latausaseman edessä on oltava metrin verran vapaata tilaa, jotta robotti voi palata työt tehtyään latausasemaan.
Sitten tarvitaan vielä rajakaapeli, joka kertoo robotille, mihin nurmikko päättyy ja mistä pensasaita tai kukkapenkki alkaa. Se on kiinnitettävä muovisinkilöillä nurmikon reunaan. Heti asennuksen jälkeen kaapeli voi vaurioitua melko helposti, mutta kuukauden tai parin kuluttua se häviää ruohon sisään ja katoaa näkyvistä.
Asennus tuntui aluksi helpolta tehtävältä. Mutta ohjekirjaa tarkemmin lukiessani huomasin, että jos este on yli 5 senttiä korkea, rajakaapelin on oltava 35 sentin päässä esteestä, mutta jos se on vain 1–5 senttiä korkea, etäisyyden on oltava 30 senttiä ja niin edelleen. Niinpä vietin viisi tuntia polvillani mittanauha toisessa ja nuija toisessa kädessä.
Asennuksen viimeistelemiseksi minun oli myös vedettävä ja kiinnitettävä hakukaapeli viistosti latausasemasta nurmikon kauimmaiseen kulmaan.
Kaapelia kului 200 metriä ja sinkilöitä yhteensä 149!
LUE LISÄÄ: Rakenna tallipaikka robottiruohonleikkurille
Käyttöönotto on hieman hankalaa
Latausaseman ja kaapelien asentaminen ei itse asiassa ole erityisen vaikeaa, mutta yksityiskohtia on paljon, ja paksu käyttöohje on hankalaa luettavaa. Juuri tällaisissa tapauksissa tiedät vasta kaiken valmiiksi saatuasi, miten asennus olisi pitänyt tehdä.
Gardenan verkkosivuilla on hyviä ja selkeitä videoita. Suosittelemme niiden katsomista sen sijaan, että ryhdyt lukemaan käyttöohjetta.