Uusi nurmikko ennätysajassa

Jaksatko odottaa ruohon kasvamista? Jos olet kärsimätön, voit istuttaa siirtonurmen vanhan nurmikon tilalle. Saat pihastasi rehevän ja hyvän näköisen yhdessä viikonlopussa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
6 euroa/m²
Nurmikko

Rullaa matto auki ja kastele. Siirtonurmen istuttaminen on helppoa.

Johdanto

Nurmikon uudistaminen on iso urakka, johon kuuluu monta vaihetta. Työ alkaa vanhan nurmikon kyntämisestä ja jatkuu rikkaruohojen poistamisella, mullan tasoittamisella ja siementen kylvämisellä. Kylvämisestä alkaa monen viikon odotus, jonka aikana nurmikolla ei saa kävellä tai pelata jalkapalloa.

Siirtonurmen voi ottaa käyttöön heti. Ruohomatot istutetaan samanlaiselle pohjalle kuin perinteinen nurmikko, mutta siirtonurmella voi kävellä melkein saman tien.

Siirtonurmen istuttaminen tulee paljon kalliimmaksi kuin tavallisen nurmikon kasvattaminen. 300–400 neliön kokoisen nurmikon ruohonsiemenet maksavat noin 70 euroa, mutta samankokoinen siirtonurmi maksaa yli kymmenen kertaa enemmän. Siirtonurmi on hinnastaan huolimatta hyvä vaihtoehto, sillä siinä ei ole rikkaruohoja, sitä ei tarvitse kastella yhtä paljon, eikä ruohon kuolemista tarvitse pelätä.

TOIMITUS SUOTITTELEE: Näin istutat [siirtonurmikon] (https://teeitse.com/puutarha/nurmikko/siirtonurmi-nain-kaytat-siirtonurmea)

Kuin muovimattoa asentaisi

Siirtonurmikon istuttaminen muistuttaa muovimaton asentamista. Ruohomatot rullataan auki tasaiselle alustalle. Siirtonurmen istuttamisesta pitää kuitenkin tietää pari asiaa ennen töiden aloittamista. Nurmirulla levitetään auki tasaiselle pohjalle ja matot painetaan tiivistii yhteen.
Istutettua siirtonurmea hoidetaan kuten tavallista nurmikkoa: siirtonurmi tarvitsee vettä, lannoitetta ja leikkaamista.

Tämä pitää tietää siirtonurmesta

Siirtonurmikon istuttaminen on todella helppoa, mutta ennen ruohomattojen tilaamista pitää tietää pari asiaa. Voit säästää paljon vaivaa, kun teet kaiken oikein alusta asti.

Ohjeet

01
Tasoita pohja ja istuta siirtonurmi 7 Vaihe

Poista aluksi vanha nurmikko. Se sujuu helpoiten puutarhajyrsimellä, joita voi vuokrata konevuokraamoista. Jyrsin kyntää vanhan nurmikon tehokkaasti, minkä jälkeen sen jäänteet on helppo haravoida pois. Puutarha jyrsimen möyhentämä maa on helppo tasoittaa.

Kyntämisen jälkeen maa pitää tiivistää niin kovaksi, ettei pintaan jää selvää kengänjälkeä. Pienen alueen voi tasoittaa polkemalla, mutta isoa aluetta varten kannattaa vuokrata nurmijyrä.

1

Jyrsi nurmikko rikki. Puutarhajyrsin tekee selvää jälkeä vanhasta nurmikosta ja rikka- ruohoista. Samalla jyrsin möyhentää maan.

2

Haravoi pois vanha ruoho ja rikkaruohot. Haravoi sen jälkeen pinta toiseen kertaan mahdollisimman tasaiseksi.

3

Polje maa tiiviiksi. Pienen alueen voi tiivistää kantapäillä polkemalla. Ison pihan tiivistämiseen kannattaa vuokrata nurmijyrä.

4

Levitä ruohomatot auki. Asenna matot tiiviisti toisiaan vasten ja limitä saumat kuten alla olevassa piirroksessa.

5

Asenna peräkkäiset matot hieman liian lähelle toisiaan ja paina niiden päät yhteen. Älä jätä mattojen väliin rakoa.

6

Leikkaa matot sopiviksi. Leikkaa mattoja terävällä veitsellä, jotta ne sopivat puiden ja pensaiden ympärille.

7

Paina mattojen reunat samalle tasolle. Matot on helppo painaa alas haravalla.

02
Tee viimeiset viilaukset ja kastele 3 Vaihe

Siirtonurmikko on nyt istutettu. Mattojen reunat pitää vielä painaa tii-viisti toisiaan vasten, jotta nurmikosta tulee tasainen.

Kasteleminen on ratkaisevan tärkeää. Kastele nurmikkoa ahkerasti pari ensimmäistä viikkoa. Muuten matot vetäytyvät kokoon ja kaikki työ ja nurmikkoon sijoitetut rahat menevät hukkaan.

1

Tiivistä saumat. Painele saumat kiinni esimerkiksi tolpanpätkällä.

2

Viimeistele nurmikko siististi. Jos vanhan nurmikon ja siirtonurmen välissä on paljas kaistale, levitä siihen multaa ja kylvä maahan ruohonsiemenet.

3

Kastele koko nurmikko. Kastele uutta siirtonurmea päivittäin kahden viikon ajan. Jos nurmikko pääsee kuivumaan, matot vetäytyvät kokoon ja rehevä nurmikko muuttuu kuiviksi irto matoiksi.

Materiaalit

  • Siirtonurmimattoja
  • Vettä

Erikoistyökalut

  • Puutarhajyrsin

Vie aikaa

Omakotitalon nurmikon voi istuttaa yhdessä viikonlopussa.

Hinta

3-6 euroa/m²

Vaikeusaste

Siirtonurmen istuttaminen on erittäin helppoa sen jälkeen, kun maa on tasoitettu.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Nurmikko