8 vinkkiä: Näin saat sammaleen pois nurmikolta

Oletko kyllästynyt sammaleiseen nurmikkoon? Älä huoli, sillä voit tehdä asialle jotain. Selvitä aluksi, miksi sammal viihtyy nurmikolla paremmin kuin ruoho, ja valitse vastalääke sen mukaan. Sen jälkeen sammaleesta ei ole enää riesaa.

Sammaleen poistaminen lähtee siitä, että sen elinolot tehdään tehdä tukaliksi.

Samalla ruohon elinoloja pitää parantaa. Kun ruoho viihtyy, se pitää sammaleen loitolla.

Tästä jutusta saat 8 vinkkiä, joilla pääset eroon sammaleesta.

1. Tutki, onko maa liian hapanta

Jos nurmikollasi on paljon sammalta, se voi johtua siitä, että maa on liian hapanta. Voit tarkistaa happamuusasteen helposti maaperäanalyysilla. Jos pH-arvo on alle 5,5, nurmikolle kannattaa levittää kalkkia.

2. Leikkaa oikean pituiseksi

Ruohon kunto heikkenee, eikä se jaksa taistella elintilasta sammalta vastaan, jos nurmikko leikataan liian lyhyeksi. Älä leikkaa nurmikkoa kesällä alle neljän sentin pituiseksi, ja jätä nurmikko 6–8 senttiä pitkäksi, kun leikkaat sen ensimmäisen kerran keväällä. Jätä ruoho pitkäksi myös talven ajaksi.

3. Lannoita nurmikko säännöllisesti

Sammal ei viihdy nurmikolla, jos ruoho voi hyvin. Nurmikolle kannattaa antaa lannoitetta pari kertaa vuodessa, jotta ruoho saa tarpeeksi ravinteita kuten typpeä, fosforia ja kaliumia (NPK). Voit käyttää kemiallisesti valmistettuja väkilannoitteita tai orgaanisia lannoitteita kuten kanankakkaa. Alkukevät ja loppukesä ovat parasta lannoitusaikaa.

4. Tiivis maa

Jos maa on liian tiivis ja läpäisee huonosti vettä, ruoho voi huonosti mutta sammal ­kukoistaa. Voit selvittää maa­n vedenläpäisykyvyn, jos kaivat nurmikkoon kuopan, kaadat siihen ämpärillisen vettä ja katsot, kuinka nopeasti vesi katoaa. Sen pitäisi hävitä 10–20 minuutissa. Jos vesi jää kuopan pohjalle, maa on liian tiivistä. Voit parantaa maan kuntoa sekoittamalla siihen kompostimultaa tai kariketta. Se on työlästä, mutta ruoho ei viihdy liian tiiviissä maassa.

5. Anna nurmikolle kalkkia

Kalkki nostaa nurmikon pH-arvoa, saa ruohon voimaan hyvin ja tekee sammaleen olon tukalaksi. Jos pH-arvo on alle 5,5, maa tarvitsee kalkkia. Kalkkirakeet kannattaa levittää keväällä, kun ruoho kasvaa hyvin ja lämpötila on yli 10 astetta.

6. Päästä valo pihalle

Sammal valtaa nopeasti varjossa olevan nurmikon tai sen osan. Toisin kuin monet ruoholajit, sammal viihtyy hyvin varjossa. Jotkut ruohot menestyvät myös varjoisilla paikoilla. Niitä kannattaa kylvää nurmikon varjoisiin osiin. Se on paljon helpompaa ja järkevämpää kuin puiden kaataminen nurmikon takia.

7. Poista sammal myrkyllä

Sammaleita voi torjua myös kemiallisilla aineilla, jotka levitetään nurmikolle puutarha­ruiskulla. Aineet vaikuttavat niin, että sammal kuihtuu ja kuolee. Sen jälkeen voit haravoida kuolleet sammaleet pois ja kylvää tilalle ruohoa. Aine vaikuttaa noin viikossa. Älä käytä aineita, joita ei ole tarkoitettu sammaleen poistoon.

8. Ilmaa nurmikko haravalla

Sammaleen voi poistaa pitkäpiikkisellä haravalla, joka uppoaa nurmikkoon. Se leikkaa juuret poikki ja ilmaa samalla nurmikon. Voit käyttää myös sammaleenpoistajaa tai asentaa ruohonleikkuriin sammalterän, jonka pienet harjat tai jouset nostavat sammaleet irti nurmikosta.

Haravoiminen ja sammalterä eivät tee yhtä pahaa jälkeä kuin pystyleikkuri, jonka jäljiltä piha näyttää todella kärsineeltä. Pystyleikkuri sopii nurmikolle, jolla on todella paljon sammalta.

    Muut lukevat juuri nyt …