Kasvata pihallesi täydellinen nurmikko

Nyt on aika tarttua toimeen, jos haluat, että nurmikkosi viheriöi jo alkukesästä. Asiantuntijamme vastaavat nurmikon kylvämistä, lannoittamista, kalkitsemista ja leikkaamista koskeviin kysymyksiin.

1. Vaikuttaako siemensekoitus lopputulokseen?

VASTAUS: Vaikuttaa, ja yleensä ratkaisevasti. Onneksi valmistajat ovat oppineet nimeämään tuotteensa selkeästi, jotta pakkausten sisältö on helppo ymmärtää. Yleiskuvaus ja tuoteseloste vastaavat nykyään todellisuutta.

Suhtaudu varauksellisesti siemensekoituksiin, joissa ei kerrota, mitä ruoholajeja siinä on. Tuntemattomat siemenet saattavat itää huonosti, ja sekoi-tusten mukana voi tulla kaikkea muutakin kuin ruohonsiemeniä.

Isolle pihalle tarvitaan iso pakkaus. Siemeniä myydään 10 kilon säkeissä.

Royal itää ja kasvaa suhteellisen hitaasti, joten nurmikkoa ei tarvitse leikata tiheästi. Sopii myös maan pohjoisosiin.

Weibull Extra Green

Cello Sport

Weibull Varjo

Lord Royal Rapid

2. Miksi jotkut ruohonsiemenet ovat vihreitä?

VASTAUS: Siemenet peitetään kalkilla, jotta niiden kasvuolosuhteet ovat alusta asti mahdollisimman hyvät. Kalkki on tärkeä ravintoaine, joka tekee nurmikosta kestävän ja pitää ruohon terveenä. Kalkki on myös hyvä ase sammalta vastaan. Vihreitä siemeniä on eniten sammalta vastaan tarkoitetuissa siemen-sekoituksissa.

3. Milloin pitää kylvää?

VASTAUS: Syksy on kaikkein parasta kylvämisaikaa. Maan kosteus ja lämpötila ovat ihanteelliset eri puolilla Suomea elokuun puolivälistä syyskuun loppuun. Ruohon voi kylvää myös keväällä ja tarvittaessa jopa keskikesällä. Keväällä ja kesällä kylvetty nurmikko alkaa kuitenkin kasvaa hieman syksyllä kylvettyä hitaammin. Keväällä ja kesällä kylvetty ruoho voi myös palaa tai kuivua, ennen kuin kasvu pääsee kunnolla alkuun.

4. Reikiä nurmikossa, mikä neuvoksi?

VASTAUS: Reikien paikkaaminen onnistuu kaikkein nopeimmin valmiilla erikoismultaseoksella. Paikkaus mullassa on kalkkia ja ravinteita, jotka lisäävät heinien versomista ja parantavat niiden kestävyyttä.

Paikkausmulta on käyttövalmista. Lisää multaa syvennyksiin ja kuolleisiin laikkuihin. Jätä multapaikka hieman koholle, sillä se painuu jonkin verran.

Taputtele pinta varovasti. Älä paina multaa liian tiiviiksi seisomalla sen päällä. Mitä tiiviimpi pinta on, sitä vaikeampi ruohon on kasvaa.

Kylvä siemenet paikkauskohtiin. Kylvä siemeniä tasaisesti ja riittävästi.

Haravoi alue, jotta suurin osa siemenistä painuu mullan alle.

5. Onko nurmikkoa pakko lannoittaa?

VASTAUS: Ei, mutta lannoittamaton nurmikko näyttää sen mukaiselta. Vahvan ja sammaleettoman nurmikon kasvattaminen on usein mahdotonta ilman jonkinlaista lannoitusta. Lannoitetta tarvitaan etenkin nurmikon perustamisvaiheessa. Monet uudet pihan-omistajat yllättyvät siitä, kuinka usein nurmikko pitää lannoittaa. Väkilannoitetta pitää lisätä sekä keväällä että syksyllä, mutta orgaanista lannoitetta vain keväisin.

6. Millainen lannoite pitää valita?

VASTAUS: Se on makuasia, sillä sekä väkilannoitteet että orgaaniset lannoitteet kuten kanankakka toimivat erinomaisesti. Orgaaniset lannoitteet ovat yleensä kalliimpia, ja niitä pitää käyttää enemmän. Luonnonmukaista lannoitetta pitää levittää nurmikolle vain kerran vuodessa, eikä se polta nurmikkoa kuivalla säällä samalla tavalla kuin kemialliset lannoitteet.

7. Voiko pintamaan tehdä itse?

VASTAUS: Voi, ja se on kaiken lisäksi helppoa. Kaupoissa myytävä paikkausmulta on mullan ja hiekan tai soran sekoitusta. Voit ostaa säkin tavallista multaa ja sekoittaa siihen hiekan tai soran itse. Sekoita hiekka tai sora ja multa toisiinsa suhteessa 1:1. Multa pitää maan kosteana ja hiekka tai sora huolehtii siitä, ettei maa painu liian tiiviiksi.

Tässä pintamaan tekemiseen käytetään suodatin hiekkaa. Hiekka kaadetaan mullan sekaan. Tarkoitukseen voi käyttää halpaa, esimerkiksi tomaateille tai kurkuille tarkoitettua multaa.

Sekoita, kunnes hiekanjyviä ei enää näy.

Kaada siemenet paljuun ja sekoita maa kunnolla.

Levitä paikkausmulta laikkuun. Jätä multa hieman koholle, sillä paikattu kohta painuu aina jonkin verran.

8. Voiko sammaleen kukistaa?

VASTAUS: VOI ...mutta voitto ei ole lopullinen. Nurmikolle pitää kylvää joka vuosi uusia siemeniä, jotta sammaleet ei-vät palaa takaisin. Sammaleet ovat sitkeitä ja selvityvät hyvin karuissa olosuhteissa. Sammal ei kuitenkaan pysty kilpailemaan kunnollisesti kylvetyn ruohon kanssa.

9. Pitääkö uutta ruohoa kastella?

VASTAUS: EI Kastelusta on usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Kasteluvesi valuu helposti painaumiin ja vie siemenet mukanaan. Lisäksi vesi tekee maan pinnasta kovan ja vaikeuttaa ruohon itämistä. Kesällä sataa aina, ennemmin tai myöhemmin. Kärsivällisyyttä!

10. Mikä on paras leikkauspituus?

VASTAUS: Paras mahdollinen pituus vaihtelee kasvukauden kuluessa. Ruohonleikkurin leikkauspituuden säätäminen kestää vain puoli minuuttia, joten säädintä kannattaa käyttää ahkerasti.

Keväällä ruohon saa leikata vasta, kun se on kasvanut 6-8-senttiseksi. Ruohoa ei saa koskaan lyhentää alle nelisenttiseksi. Liian lyhyt nurmikko menettää elinvoimansa eikä pysty kilpailemaan sammaleen ja rikkaruohojen kanssa. Keskikesällä nurmikko kannattaa jättää pitemmäksi. Nurmikko on sitä vahvempi, mitä pitempiä ruohot ovat. Sama periaate pätee pitkinä kuivina kausina.

Loppusyksyllä nurmikko pitää leikata talvikuntoon. Silloin ruoho kannataa lyhentää 4-5-senttisiksi. Jos nurmikko jää pitemmäksi, homehtumisen todennäköi-syys kasvaa merkittävästi.

11. Miksi nurmikkoa ilmataan?

VASTAUS: Monet nurmikot voivat huonosti siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat tukahtumis-pisteessä.

Kasvien juuret eivät saa tarpeeksi happea, koska ruohon-korsien väliin syntyy ajan myötä kuolleista kasvinosista koostuva matto. Matosta on aluksi hyötyä, sillä se estää maata kuivumasta ja pitää rikkaruohot kurissa.

Liian paksuksi ja tiiviiksi kasvanut matto estää hapen pääsyn juuriin, eivätkä uudet siemenet pääse juurtumaan.

Perinteinen talikko on täydellinen väline todella tiiviin maan ilmaamiseen.

Pystyleikkurin pyörivät terät viiltävät nurmikon pintaan ilmauria.

12. Pitääkö ruoho-silppu kerätä pois?

VASTAUS: Useimmissa ruohon leikkureissa voi valita, kerääkö kone ruohon säiliöön vai tekeekö se ruohonsa biosilppua. Molemmissa on omat hyötynä ja haittansa.

Monet pitävät biosilppua laiskan miehen tapana. Se kuitenkin vaatii tiheitä leikkausvälejä. Muuten silppu jää liian pitkäksi eikä maadu. Jos silppu kerätään pois, nurmikkoa pitää lannoittaa enemmän, kun ravinteet poistuvat ruohon mukana.

13. Miten rikka ruohot kannattaa kitkeä?

VASTAUS: Rikkaruohojen kitkemiseen on kehitetty erilaisia työkaluja. Niillä voi vetää irti esimerkiksi voikukkien pitkät juuret. Rikkaruohojen ympärille ei kannata kaivaa isoja reikiä, sillä paljas maa on paras mahdollinen kasvualusta uusille rikkaruohoille.

Markkinoilla on myös myrkkyjä, jotka on tarkoitettu leveälehtisten kasvien tappamiseen. Aineita voi levittää nurmikolle, sillä ruohot ovat ohutlehtisiä kasveja.

Rikkaruohoraudalla voi poistaa esimerkiksi voikukkien ja ohdakkeiden pitkät juuret.

Jotkut lannoitteet sisältävät ravinteiden lisäk-si rikkaruoho myrkkyjä.

Sumutettava myrkky tappaa vain leveälehtiset kasvit, ei ruohoa.

14. Kaipaako nurmikkoni kalkkia?

VASTAUS: Mahdollisesti, mutta sitä ei voi tietää testaamatta. Onneksi maan testaaminen on nykyään hämmäs-tyttävän helppoa ja halpaa. Halvim-mat testit maksavat noin 5 euroa. Kalkin lisääminen voi olla tarpeellista, jos nurmikkosi pH-arvo on alle seitsemän. Nurmikko kasvaa parhaiten, kun maan pH-arvo on neutraali. Maan pinta on monin paikoin hieman hapan, ja emäksinen kalkki neutraloi sen tehokkaasti.

Kerää pintamaata eri puolilta nurmikkoa ja sekoita näytteet yhteen. Ripottele koeputken pohjalle hieman multaa.

Kaada päälle suodatettua vettä.

Lisää putkeen yksi tabletti. Paina korkki koeputken päälle ja ravista, kunnes tabletti liukenee kokonaan. Anna seoksen seistä viisi minuuttia.

Maan pH-arvo selviää nesteen väristä. Katso pakkauksesta, mitä putkilon väri tarkoittaa. Tumman-sininen väri kertoo, että maa on neutraalia, joten kalkkia ei tarvita.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …