NÄIN: Robottiruohonleikkuri käyttöön helposti

Useimpien robottiruohonleikkureiden käyttöoppaat ovat puutteellisia ja vaikeaselkoisia. Näillä ohjeilla otat robottiruohonleikkurin käyttöön helposti.

Useimmissa robottiruohonleikkureissa on paljon hyvää.

Samaa ei valitettavasti voi sanoa niiden käyttöoppaista, jotka hämmentävät enemmän kuin auttavat. Esimerkiksi rajakaapelin asentaminen ja lataus­aseman liittäminen tuntuvat niiden perusteella vaikeilta.

Siksi teimme yleistajuisen oppaan, joka auttaa robottiruohonleikkurin käyttöönotossa. Opas on yleispätevä, sillä koneet eroavat toisistaan yleensä vain nappien ja käyttöohjeiden osalta. Rajakaapeli asennetaan käytännössä aina samalla tavalla, mutta sitä ei neuvota käyttöohjeissa kovin hyvin.

Noudata ohjeitamme vaihe vaiheelta ja välty harmeilta.

Klikkaa kappaleita päästäksesi alemmas jutussa.

Kolme tärkeää asiaa

 1. Rajakaapeli johtaa sähköä ja rajaa alueen, jonka sisällä robotti liikkuu. Johto estää konetta menemästä nurmikon reunojen yli ja pitää sen loitolla pihalla olevista esteistä.

 2. Latausasema on laturi, jonka päältä robotti lähtee liikkeelle ja jonka päälle se palaa aina leikkaamisen jälkeen. Rajakaapeli liitetään latausasemaan.

 3. Terve järki. Ohjeet eivät kerro koskaan kaikkea, vaan niitä pitää osata soveltaa pihan ja olosuhteiden mukaan. Rajakaapeli kannattaa jättää aluksi maan pinnalle ja säätää sitä muutaman ensimmäisen päivän leikkaustulosten perusteella.

Piirrä aluksi suunnitelma

Jos aloitat kaapelin asentamisen ilman suunnitelmaa, joudut pian vaikeuksiin. Pitääkö johto vetää puun ympärille vai antaa robotin törmätä puuhun ja vaihtaa suuntaa? Kuinka lähelle nurmikon reunoja kaapeli pitää asentaa?

Piirrä luonnos pihastasi. Voit käyttää apuna Google Mapsia tai Google Earthia.

Mieti, mistä suunnasta johdon vetäminen kannattaa aloittaa. Se vaihtelee tontin mukaan.

 • A. Rajakaapeli kiinnitetään aluksi vain muutamasta kohdasta niin kauas nurmikon reunoista kuin valmistaja suosittelee.
 • B. Latausaseman eteen ja taakse pitää jättää niin paljon tyhjää tilaa kuin leikkurin käyttöohjeissa sanotaan.
 • C. Laattaterassi on samalla tasolla nurmikon kanssa, joten rajakaapeli asennetaan niin, että robotin toinen rengas menee terassin päälle ja leikkaa nurmikon reunan.
 • D. Joissakin malleissa kuten Gardenalla ja Husqvarnalla on lisäkaapeli. Se on ohjauskaapeli, jota pitkin leikkuri löytää helposti takaisin laturille. Se asennetaan latausaseman ja rajakaapelin välille keskelle nurmikkoa.
 • E. Piha ja lammikko ovat hyvin lähellä toisiaan. Rajakaapeli vedetään molempien ympäri, ja kuja leikataan trimmerillä.
 • F. Vajan vierustat ovat samanlaisia kuin nurmikon muut reunat.
 • G. Piha ja lammikko ovat hyvin lähellä toisiaan. Rajakaapeli vedetään molempien ympäri, ja kuja leikataan trimmerillä.
 • H. Puut rajataan leikattavan alueen ulko­puolelle tekemällä silmukat niiden ympärille. Robotti ajaa silmukasta pois johtavien, vierekkäisten johtojen yli, mutta ei ylitä puun ympäri menevää yksittäistä johtoa.
 • J. Keinutelinettä ei rajata ulos, vaan robotin annetaan törmätä tolppiin ja kääntyä ympäri.

Asenna latausasema

Aseta latausasema tasaiselle alustalle (suurin osa latureista toimii, vaikka ne eivät ole tarkasti vaaka­suorassa). Noudata valmistajan ohjeita siitä, kuinka kaukana esteistä ja rajakaapelista latausaseman pitää olla.

Useimmat koneet ajavat takaisin latausasemalle tiettyä reittiä ja kiertävät yleensä vastapäivään. Joidenkin koneiden kiertosuunnan voi valita.

Kytke laturiin virta. Jos latausasemassa on merkkivalo, se luultavasti väittää, että rajakaapeli puuttuu. Älä välitä siitä. Tässä vaiheessa laturia tarvitaan vain koneen lataamiseen sillä aikaa, kun rajakaapeli asennetaan maahan.

Viritä rajakaapeli

Vedä kaapelia rullalta 1–2 metrin verran ja jätä se lataus­aseman lähelle. Voit tarvita ylimääräistä kaapelia myöhemmin johdon säätämiseen.

Levitä kaapeli piirroksen mukaan ja robotin kiertosuunnassa, jotta voit kuvitella, miten kone etenee.

Kiinnitä johto aluksi vain välttämättömillä kiiloilla ja levitä johto nurmikolle ylipitkänä. Se helpottaa säätämistä myöhemmin.

Kiinnitä johto aluksi vain välttämättömillä kiiloilla ja levitä johto nurmikolle ylipitkänä. Se helpottaa säätämistä myöhemmin.

Jätä johtoa ”varastoon” sinne tänne pyörittämällä sitä pari ylimääräistä kierrosta kiilojen ympärille. Johdosta on helppo saada pitempi, jos sitä on tarjolla lähellä.

Nurkat

Johto olisi helppo asentaa nurkassa 90 asteen kulmaan, mutta se ei yleensä kannata, sillä monet koneet joutuvat vaikeuksiin terävien kulmien kanssa etenkin silloin, kun ruoho on märkää. Rajakaapeli kannattaa mieluummin asentaa yli 90 asteen kulmaan ja säätää niin, että nurmikkoon jää mahdollisimman vähän ajamattomia kohtia.

Esteiden ympäri

Jos et halua, että robotti törmää nurmikolla olevaan kukkapenkkiin, pensaaseen tai muuhun esteeseen, voit tehdä sen ympärille ­silmukan rajakaapelista. Kiinnitä kaapeli maakiilalla esimerkiksi kukkapenkin eteen ja vedä johto esteen ympäri takaisin saman kiilan kohdalle. Robotti ajaa rajakaapelin yli paikoissa, joissa se on kaksinkerroin, mutta kiertää esteet, joiden ympärille johto on vedetty yhden kerran.

Korkeat ja matalat reunustat

Ohjekirjassa lukee, kuinka kauas esteistä rajakaapeli pitää asentaa (esimerkiksi 30 senttiä korkeasta reunuksesta). Koneen mukana tulee usein pahvimitta, jossa on tärkeimmät mitat. Jos nurmikon vieressä on samalla tasolla oleva terassi, voit antaa koneen ajaa laattojen päälle ja leikata nurmikon reunan.

Liitä johto latausasemaan

Rajakaapelin vetämisen jälkeen sen molemmat päät ovat latausaseman vieressä.

Tässä vaiheessa johdon molemmat päät liitetään latausasemaan valmistajan ohjeiden mukaan. Se tehdään hieman eri tavalla mallista riippuen, mutta kaikille on yhteistä se, että rajakaapeli muodostaa suljetun silmukan nurmikon ympärille.

Joihinkin koneisiin kuuluu pitkä ja suora johto, joka vie suoraan laturille. Johtoa kannattaa käyttää, jotta robotti ei jää harhailemaan pitkin nurmikkoa.

Nyt robotti toimii – pidä sitä silmällä!

Säädä leikkauskorkeus aluksi mahdollisimman ylös, jotta terät eivät osu nurmikon päällä olevaan raja­kaapeliin. Sen jälkeen näet helposti, kulkeeko kone johtoa pitkin, törmääkö se esteisiin ja ajaako se liian kauas nurmikon ulkopuolelle. Sen jälkeen voit säätää rajakaapelia tarpeen mukaan.

Kun ajoreitti näyttää oikealta ja robotti kulkee siellä missä pitääkin, voit upottaa rajakaapelin kunnolla maahan kiiloilla.

UKK: robottiruohonleikkurit

Pitääkö se kovaa ääntä?

Robottiruohonleikkuri on hiljainen perinteiseen, käsikäyttöiseen ruohonleikkuriin verrattuna, jonka melutaso on 80–100 desibeliä. Kova­äänisimpien robottien melutaso on noin 60 ja hiljaisimpien noin 50 desibeliä. Koneet ovat niin hiljaisia, ettei niitä kuule 10–20 metrin päästä.

Millainen robotti kannattaa ostaa?

Mittaa aluksi nurmikon koko. Tärkeintä robotin valinnassa on se, että se sopii nurmikon pinta-alaan. Sen jälkeen voit lukea testejä ja arvosteluja.
Nyrkkisäännön mukaan halpojen koneiden ohjelmointi ja käyttö on vaikeampaa kuin kalliiden. Hyvä mobiilisovellus auttaa robotin ohjelmoinnissa ja tekee käyttämisestä helppoa.

Mitä jos pihalla on puita?

Isot puut ovat helppoja: koneen voi antaa törmätä niihin vapaasti. Robotti kääntyy vain ympäri ja ajaa eri suuntaan. Jos puu on niin pieni, ettei se kestä törmäilyä, voit asentaa sen ympärille rajakaapelin. Se pitää koneen loitolla. Sama koskee pensaita.

Mitä jos robotti osuu lapseen tai koiraan?

Jos robotti törmää ihmisen tai koiran jalkaan, kone vaihtaa suuntaa. Pikkulasta tai koiranpentua ei kuitenkaan saa jättää samalle nurmikolle robottiruohonleikkurin kanssa.

Mitä jos kone törmää esteeseen?

Robottiruohonleikkuri vaihtaa suuntaa, jos se törmää kiinteään esteeseen. Kone työntää syrjään jalkapallot ja vastaavat esineet, mutta voi tehdä selvää tennispallosta ja leluista tai juuttua kiinni niihin. Pikku­esineet kannattaa kerätä pois nurmikolta.

Onko robotti suojattu varkauden varalta?

Koneen varastamista ei voi sinänsä estää, mutta suurin osa varkaista tietää, ettei se kannata. Robottiruohonleikkuri ei toimi ilman pinkoodia, ja monet mallit päästävät merkkiäänen, jos ne nostetaan maasta. Joissakin malleissa on lisäksi GPS-paikannin.

Mistä robotti tietää, onko se leikannut tietyn alueen?

Useimmat mallit eivät tiedäkään sitä, mutta robotti leikkaa nurmikkoa niin monta tuntia päivässä, ettei sillä ole mitään merkitystä.

Miten voin varmistaa, ettei robotti aja tiehensä?

Robottiruohonleikkuri tarvisee toimiakseen rajakaapelin. Johto vedetään leikattavan alueen ympärille, eikä robotti voi ajaa johdon yli. Se ei siis pääse karkuun.

Käyttääkö robotti tunteja johonkin, jonka voin tehdä itse alle tunnissa?

Vastaus Kyllä, mutta se ei ole yleensä ongelma. Robottiruohonleikkurin toiminta perustuu siihen, että se ajaa sattuman­varaisesti pitkin nurmikkoa ja käyttää leikkaamiseen paljon aikaa. Se huolehtii itse itsestään, pitää vain vähän ääntä, ja sen voi säätää toimimaan vain silloin, kun asukkaat eivät ole kotona. Robotti pitää nurmikon aina sopivan lyhyenä leikkaamalla jatkuvasti. Jos nurmikko leikataan vain kerran viikossa, ruoho on seitsemäntenä päivänä pitkää. Niin ei käy robotin kanssa.

Voiko piha olla liian epätasainen robotille?

Vastaus Kyllä. Robottiruohonleikkurit on suunniteltu suhteellisen tasaisille nurmikoille. Jos pihasi on hyvin epätasainen tai siinä on paljon kiviä tai kantoja, se ei välttämättä sovellu robottiruohonleikkurille.

Pitääkö ruohosilppu kerätä pois?

Vastaus Ei. Robotti leikkaa jatkuvasti, joten se katkaisee ruohoa vain muutaman millin kerrallaan. Ruohosilppu maatuu ja lannoittaa nurmikkoa.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Nurmikko