Valitse katollesi oikea huopa

Kattohuopa on suosittu materiaali niin talojen kuin piharakennusten katoille. Huopakatto näyttää hyvältä, ja kattohuovan asentaminen on helppoa. Huopaa levitetään katolle joko yksi tai kaksi kerrosta. Lue, mikä kattohuopa sopii parhaiten omalle katollesi.

HUOPA: Kattohuopaa myydää rullina ja pieniä levyinä. Molempien asentaminen on helppoa.

MIHIN KATTOHUOPAA KÄYTETÄÄN?

ASUINRAKENNUKSISSA
Huopa on suosittu materiaali talojen katteeksi. Huopakatto näyttää hyvältä, ja huopa on kevyt katemateriaali. Huopa sopii kaikille kallistuskulmille.

AUTOKATOKSET JA -TALLIT
Huopa sopii hyvin myös autokatosten ja -tallien katoille. Talousrakennuksiin huopaa laitetaan joko yksi tai kaksi kerrosta. Huopa sopii myös tasakatoille.

VAJAT JA LEIKKIMÖKIT
Vajojen ja leikkimökkien katot ovat usein huopaa, sillä huovan asentaminen on helppoa. Leikkimökin ja vajan katolle riittää yksi huopakerros.

MITEN KATTOHUOPAA KÄYTETÄÄN?

Kattohuopa levitetään katolle yleensä alhaalta ylöspäin. Aloita räystäältä ja naulaa räystäspelti kiinni lappeen alareunaan. Listan tippanokan on tarkoitus ohjata sadevesi räystäskourun keskelle. Levitä sen jälkeen ensimmäinen vuota vaakasuoraan linjaan. Sivele reilusti bitumimassaa huovan alareunaan ja paina se lujasti kiinni peltiin. Varmista, että saumasta tulee tiivis.

Naulaa ensimmäisen huopakaistaleen yläreuna kiinni kattoon, ennen kuin levität sen päälle seuraavan huovan. Käytä huopanauloja, ja lyö naulat siksak-kuvioon.

Levitä seuraava vuota paikalleen, poista liimapintaa suojaava kalvo ja paina vuodat lujasti yhteen. Jatka kohti harjaa samaan tapaan.

LUE LISÄÄ: Näin asennat huopapaanut

TÄRKEÄÄ!

Kattohuovasta tarttuu bitumia kenkiin, työkaluihin ja vaatteisiin. Bitumia on vaikea poistaa, joten pyri käyttämään vain sellaisia työkaluja ja kenkiä, jotka voit hävittää käytön jälkeen. Käytä myös käsineitä.

ERIKOISPIIRTEET

Kattohuopa pitäisi aina asentaa lämpimällä säällä. Lämpö notkistaa huovan, ja bitumi liimautuu kiinni paremmin. Huopaa ei kuitenkaan pidä asentaa liian kuumalla, sillä hiekka voi irrota huovan pinnasta ja kengät tarttuvat helposti kiinni.

ERILAISIA KATTOHUOPIA

YKSI KERROS – ITSELIIMAUTUVA
Tee se itse -rakentajat käyttävät eniten itseliimautuvaa huopaa yhdessä kerroksessa. Sitä voi käyttää katoissa, joissa on vain viiden asteen kallistuskulma.

KAKSI KERROSTA – ITSELIIMAUTUVA
Asuinrakennusten katolle on laitettava kaksi kerrosta huopaa. Alushuopa kiinnitetään kattoon nauloilla, ja pintahuopa liimautuu kiinni itsestään.

KAKSI KERROSTA – LÄMPÖLIIMAUS
Ammattilaiset käyttävät lähes poikkeuksetta kattohuopaa, joka pitää ”hitsata” kiinni kaasupolttimella. Kalliilla kattohuovilla on helpompi työskennellä kuin halvoilla

PAANUT
Paanut ovat pieniä kattohuopalevyjä. Ne voivat olla esimerkiksi kaarevia, vinoja tai suorareunaisia. Paanuja voi käyttää ilman alushuopaa talousrakennuksiin, joiden kallistuskulma on vähintään 25 astetta.

EKOHUOPA
Markkinoilla on myös ympäristöystävällistä kattohuopaa. Ekohuopa imee ja neutralisoi terveydelle haitallisia NOx-hiukkasia, joita syntyy esimerkiksi liikenteestä ja takoista.

KATTOHUOVAN MITTASUHTEITA:

Lähes kaikki kattohuoparullat on mitoitettu siten, että yksi metri huopaa peittää noin 0,9 neliömetriä kattoa.

  • Pituus: Yleensä 5–8 metriä.
  • Leveys: Yleensä 1 metri.

Paanut myydään 1–3 neliömetrin paketeissa.

HUOPAKATON LISÄVARUSTEET

Asuinrakennusten katoille tarvitaan huovan lisäksi erilaisia lisävarusteita. Räystäspellit ovat lähes pakolliset, jotta otsalaudat eivät kastu sateella ja lahoa. Huippuimurit ja tuuletusputket pitävät huolen siitä, että talon sisäilma pysyy hyvänä ja viemärit toimivat kuten pitääkin.

Tarvikkeet ja lisävarusteet voi yleensä ostaa rautakaupasta samalla kertaa huovan kanssa. Tavaroita ei kuitenkaan ole aina valmiina kaupassa, joten tilaa tarvikkeet hyvissä ajoin.