Häikäisevä huopakatto

Huopakaton tekeminen on suhteellisen halpaa ja helppoa. Huopa voi kuitenkin näyttää hieman ankealta. Jos et pidä tavallisen huovan ulkonäöstä, voit tehdä katon huopapaanuista. Materiaali on sama, mutta lopputulos näyttää paljon paremmalta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
250 euroa

Johdanto

Uusi huopakatto voi näyttää upealta siitä huolimatta, että huopa on yksi halvimmista katemateriaaleista ja huopakaton rakentaminen on helppoa. Iso, yhtenäinen huopapinta saattaa kuitenkin näyttää hieman harmaalta ja ankealta.

Osta palahuopaa

Huopapaanut näyttävät aivan erilaisilta, mutta ovat samaa materiaalia kuin rullahuopa. Paanut ovat metrin leyvisiä huopapalasia, joiden muoto ja värit vaihtelevat. Paanut tuovat kattoon aivan erilaista eloa kuin perinteinen rullahuopa. Ero on huomattava.

Helppo asentaa

Huopapaanujen asentaminen ei ole tavallisen kattohuovan asentamista vaikeampaa. Huopapaanuja on lisäksi helpompi käsitellä yksin kuin isoja huoparullia.

Paanut painavat hyvin vähän, mutta ne pitää asentaa äärimmäisen tarkasti, jotta lopputulos näyttää suoralta. Noudata tämän jutun ohjeita, niin kaikki menee hyvin.

Liimaa ja näkymättömiä nauloja

Kattopaanujen taustassa on liimaa, joten ne tarttuvat alustaan itsestään. Paanujen kiinnittyminen pitää varmistaa muutamalla naulalla. Naulat eivät jää näkyviin vaan peittyvät seuraavan paanun alle.

Palahuopakaton tekemiseen ei tarvita kaasupoltinta tai erikoistyökaluja, vaan tavalliset työkalut riittävät.

Muista räystäspellit

Katon tekemiseen tarvitaan huovan lisäksi sivu- ja päätyräystäspellit. Räystäspeltejä tarvitaan katon viimeistelyyn samalla tavalla kuin tavallisessa huopakatossa. Katosta tulee tiivis, vesi valuu varmasti alas ja katto näyttää takuulla paremmalta kuin naapurin tavallinen, harmaa huopakatto.

Palahuopakaton tekeminen sopii useimmille tee se itse-rakentajille. Noudata ohjeita ja tee vaikutus naapureihisi.

LUE LISÄÄ: Tee ylellinen huopapaanukatto

Ohjeet

01
Asenna kattolaatat 7 Vaihe

Valitsitpa minkälaisen kattolaattamallin tahansa, laatat on valmistettu samalla tavalla. Bitumikermipalojen leveys on noin metri, ja niihin on leikattu erimallisia leikkauksia.

Kattolaattojen takapinta on itse kiin-nittyvä, mutta kiinnitys varmistetaan muutamalla huopanaulalla. Koska palat asennetaan limittäin, naulat jäävät seu-raavan palarivin alle piiloon, eikä pin-taan jää minkäänlaista epätiiviyttä.

1

Asenna räystäpellit katon reu-nalle, jos niitä ei ole jo entuu destaan. Ne estävät sadevettä valumasta bitumi ker-min alle ja vaurioittamasta kattorakennetta.

2

Piirrä kattoon viiva ensim mäisen laattarivin kohdalle. Laattojen pitää yltää räystäspellin reunaan asti. Piirrä kaksi samansuuntaista viivaa noin metrin välein.

VINKKI: Valkoinen tussiviiva näkyy bitumikermissä parhaiten.

3

Piirrä keskelle kattoa apuviiva suoraan kulmaan räystäspellistä. Apuviivan ja vaakaviivojen avulla voit oikaista jokaisen laattarivin niin, että ne asettuvat varmasti täsmälleen oikein.

4

Kiinnitä ensimmäinen laattarivi kahdella naulalla kummastakin reunasta. Ennen kuin asennat laattarivin, poista taustamuovi, jotta laatat pystyvät kiinnittymään alustaan.

5

Liimaa ja naulaa laattarivit kol-mio rimoihin, kun olet kiinnit tä-nyt rimat päätyihin. Viistot rimat estä vät sadevettä valumasta sivusuunnassa katon yli, ja vesi voi jatkaa matkaansa alaspäin.

6

Asenna toinen rivi ensimmäisen päälle niin, että päällimmäisten kielekkeiden kärjet myötäilevät alempien kielekkeiden alareunaa. Kiinnitä sivuista ja kielekkeiden alareunasta ja varmista, että saumat (A) ja (B) eivät osu samaan kohtaan.

7

Leikkaa reuna niin, että laatat eivät roiku räystäspellin yli. Leikkaa myös rivien sivut siisteiksi kolmiorimojen linjaan.

02
Asenna harjalaatat 5 Vaihe

Jotkin valmistajat toimittavat harjalaatat valmiina paloina, mutta me työstämme ne itse laattariveistä leikkaamalla ne kolmeen osaan. Jokaiseen osaan tulee yksi laattakieleke. Näin säästämme muutamia kymppejä.

Kiinnitä harjapalat ensin yhdestä sivusta ja etene sitten osa kerrallaan katon vastakkaiseen reunaan asti. Viimeistele naulaamalla muovipinnoitetut peitelistat päätyjen sivuille.

1

Leikkaa ylimmät laattarivit niin, että ne myötäilevät harjaa. Leikkaa niin, että harjalle jää rakoa pari senttimetriä, muussa tapauksessa rivit osuvat keskellä toisiinsa.

2

Asenna ensimmäinen harjalaattapala. Pursota bitumiliimaa harjalle ja kolmioriman reunaan, ennen kuin naulaat laattapalan kiinni kulmista.

3

Taita laatta tiiviisti harjan sivuil-le. Jos bitumilaattaa ei ole pehmitetty auringossa, voit pehmittää sitä kuumailmapuhaltimella.

4

Naulaa laattakolmioiden kulmat. Nämä kohdat jäävät seuraavan harja laatan alle, kun laattoja limite -tään pari sentti metriä. Tämän jälkeen riittää, että harjapalat vain naulataan kohdista, jotka katetaan.

Katto on valmis, ja päätyihin on asennettu peitelistat. Jäljellä on enää räystäskourujen asennus.

Materiaalit

15 m2:n kattoon:
• 15 m2 kattolaattoja (tässä Icopalin)
• 6 m räystäspeltiä
• 8 m peitelistaa päätyihin

Lisäksi:
• Bitumiliimaa
• Kattohuopanauloja
• Alumiininauloja peitelistoja varten

Vie aikaa

15 m2 laattoja asentaa laattoja asentaa helposti parissa päivässä.

Hinta

Noin 250 €/15 m2 ilman räystäspeltejä.

Vaikeusaste

Tämä kattolaattamalli on todella helppo asentaa, jos sen asentaa vanhan huopakaton päälle.

Vinkit & niksit

Näin korjaat katon reiät ja kuplat

Jos kattohuovassa on reikä, paikkaa se nopeasti, jotta vesi ei ehdi vaurioittaa alla olevia puurakenteita - riippu mat ta siitä, oletko asentamassa sen päälle uutta kermiä vai et.

Kattobitumikermi kestää aikansa, ja sen joutuu joskus uusimaan. Siihen on kui-tenkin voinut tulla reikiä ja halkeamia jo ennen kuin sen elinvuodet ovat täynnä. Esimerkiksi pihavajan kattohuopaan tulee helposti reikä tai halkeama, kun kattoa vasten asetetaan tikkaat. Kun huovan alle on jostakin kohdasta pääs-syt kosteutta, katteen eri puolille voi ilmestyä kosteuskuplia.

Reiät on paikattava ja kuplat poistettava. Tehtävistä selviää taittoteräveit-sellä, kourallisella huopanauloja ja pat-ruunalla bitumiliimaa (kattoliimaa). Muista antaa puun kuivua, ennen kuin paikkaat kosteuskuplat.

Viillä kupla- tai reikäkohtaan rasti. Leikkaa väh. 5 cm reiän yli mol. reunoissa.

Vedä huopapalan reunaa sivuun ja pursota huovan alle bitumiliimaa.

Paikkaa reikä ja naulaa reunat kunnolla alustaan kiinni kattohuopanauloilla.

Pursota vielä pari vanaa bitumiliimaa repeytymän päälle.

Sivele bitumiliimaa lastalla ja työstä se kattohuopaan. Lisää liimaa, kunnes korjauskohta on täysin tiivis.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …

Lisää samasta aiheesta Kattohuopa