Video
Helppo
Vaikea

Poissa silmistä, poissa mielestä, sanoo sananlasku. Tämä koskee myös monia talonomistajia, kun puhe kääntyy talon kattoon. Katon pitäisi kestää vuosikausia, mutta jonakin päivänä se saattaa yllättäen päästää sadevedet lävitseen. Tämän vuoksi kattoa on huollettava säännöllisesti – ennen kuin on liian myöhäistä. Ohjeidemme avulla pidennät kattosi elinkaarta. Selviät työstä viikonlopussa, jos olet hankkinut oikeat materiaalit ja välineet jo etukäteen. Urakka ei siis vie paljon aikaa, kustannukset eivät ole suuret, ja kun työ on tehty, voit nukkua yösi paljon rauhallisemmin, vaikka ulkona riehuisi syksyinen rankkasade. Kaunis kevätpäivä soveltuu hyvin tähän työhön. Lämpö pehmentää bitumikermiä, joten se ei halkea niin helposti katon päällä liikuttaessa. Myös bitumimassaa on helpompi käsitellä lämpimänä päivänä. Bitumituotteita on vesi- ja tärpättipohjaisia. Vesipohjaiset aineet ovat näistä ympäristöystävällisempiä ja riittoisampia.

KORJAA VAURIOT:

1. Tarkista, onko katteessa kuplia

Kuplat puhkeavat ennemmin tai myöhemmin, joten ne on korjattava. Viillä kuplaan varovasti risti. Leikkaa päällikermin läpi, älä aluskermiin. Suuriin kupliin voi käyttää metalliviivoitinta, niin viillosta tulee suora.

2. Taivuta neljää liparetta varovasti ylöspäin

Varo, että ne eivät murru. Jos kermi tuntuu jäykältä, voit lämmittää sitä varovasti kuumailmapistoolilla. Sivele bitumikattokittiä – tai lämmitä aluskermiä, ja liimaa kermit toisiinsa. Paina kermit yhteen.

3. Korjauskohtaa vahvistetaan bitumiteipillä

Leikkaa sopiva määrä teippikaistaleita ja aseta ne ristiin korjauskohdan päälle. Lopeta painamalla teippi tiiviisti alustaan kiinni, jotta korjatusta alueesta tulee täysin vesitiivis.

KUNNOSTA SAUMAT:

1. Tarkista kaikki kohdat,

joista kermin läpi on tehty läpimenoja. Jos edellisestä tarkastuksesta on jo kauan, voi olla, että saumat ovat kuivuneet. Käytä kattokittiä – ja esimerkiksi saumauspistoolia – saumojen kunnostamiseen.

2. Työstä saumamassa kunnolla rakoihin

Jos kastelet sormeasi pesuvedessä ennen kuin käytät sitä saumaustikun lailla, massa ei takerru sormeesi aivan yhtä helposti. Muista siis ottaa saippuavettä mukaasi katolle.

UUSI BITUMIMASSA:

1. Tarkista bitumikermikaistaleiden liitoskohdat ennen koko katon käsittelyä

Jos jotkut liitoksista näyttävät huonokuntoisilta, levitä lastalla koko liitoskohtaan bitumikittiä.

2. Seuraavaksi kattopintaan levitetään tartunta-aine

Tämä on välttä mätöntä, jotta massa kiinnittyy kunnolla. Tartunta-aine voidaan levittää jäykällä harjalla. Anna sen kuivua yön yli – tai ainakin niin kauan, että se on täysin kuivunut.

3. Kun tartunta-aine on kuivunut, levitetään bitumimassa

Levitä se jälleen koko kattoon. Älä säästele ainetta, vaan levitä sitä kunnon kerros kattopintaan. Kun massa on kuivunut, vesikattosi on kunnossa vuosikausiksi eteenpäin.

LUE LISÄÄ: Tee ylellinen huopapaanukatto