Huolehdi bitumikatosta

Bitumikermikatto on helppo asentaa, ja se pysyy kunnossa vuosikausia, kunhan siitä pitää hyvää huolta. Annamme bitumikermikattoa koskevia huolto-ohjeita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
2,5 €/m2

Johdanto

Poissa silmistä, poissa mielestä, sanoo sananlasku. Tämä koskee myös monia talonomistajia, kun puhe kääntyy talon kattoon. Katon pitäisi kestää vuosikausia, mutta jonakin päivänä se saattaa yllättäen päästää sadevedet lävitseen. Tämän vuoksi kattoa on huollettava säännöllisesti – ennen kuin on liian myöhäistä. Ohjeidemme avulla pidennät kattosi elinkaarta.

Selviät työstä viikonlopussa, jos olet hankkinut oikeat materiaalit ja välineet jo etukäteen. Urakka ei siis vie paljon aikaa, kustannukset eivät ole suuret, ja kun työ on tehty, voit nukkua yösi paljon rauhallisemmin, vaikka ulkona riehuisi syksyinen rankkasade.

Kaunis kevätpäivä soveltuu hyvin tähän työhön. Lämpö pehmentää bitumikermiä, joten se ei halkea niin helposti katon päällä liikuttaessa. Myös bitumimassaa on helpompi käsitellä lämpimänä päivänä. Bitumituotteita on vesi- ja tärpättipohjaisia. Vesipohjaiset aineet ovat näistä ympäristöystävällisempiä ja riittoisampia.

Ohjeet

Sopiva aika ja hyvät välineet

Älä levitä kattomassaa liian myöhään syksyllä. Alle 10°C:n lämpötilassa kattomassaa on vaikea levittää. Lähellä seisova lehtipuu ei yhtään helpota urakkaa. Lehdet tarttuvat kattomassaan heti kun aine on levi -tet ty. Paras työskentelyläm-pötila on 15-20°C.

Työssä likastuu! Käytä vanhoja työvaatteita ja ken-kiä, jotka voit heittää pois urakan jälkeen. Vaatteita voi toki puhdistaa: liota tahroja mineraalitärpätillä ja pese koneessa. Konetta on ajetta va pari kertaa tyhjillään, jot ta haju kaikkoaa, mutta tulipahan vaatteista puhtaat. Osta halvat hansikkaat. Hansikkaat kestävät vain päivän, joten varustaudu useammalla parilla.

Korjaa vauriot

1

Tarkista, onko katteessa kuplia. Kuplat puhkeavat ennemmin tai myö­ hem min, joten ne on korjattava. Viillä kup­ laan varovasti risti. Leikkaa päälli ker min lä pi, älä aluskermiin. Suuriin kupliin voi käyttää metalliviivoitinta, niin viillosta tulee suora.

2

Taivuta neljää liparetta varovasti ylöspäin. Varo, että ne eivät murru. Jos kermi tuntuu jäykältä, voit lämmittää si­ tä varovasti kuumailmapistoolilla. Sivele bitumikattokittiä - tai lämmitä aluskermiä, ja lii maa kermit toisiinsa. Paina kermit yhteen.

Kun päällikermi on lämmitetty, lipareet painetaan takaisin yhteen. Leikkaa lipareista tarvit ­ taes sa ylimääräiset repaleet pois.

3

Korjauskohtaa vahvistetaan bitumiteipillä. Leikkaa sopiva määrä teippikaistaleita ja aseta ne ristiin korjaus­ kohdan päälle. Lopeta painamalla teippi tiiviisti alustaan kiinni, jotta korjatusta alueesta tulee täysin vesitiivis.

Käytä tarvittaes­ sa puupalaa tai vastaavaa apuna.

Kunnosta saumat

1

Tarkista kaikki kohdat, joista kermin läpi on tehty läpime noja. Jos edellisestä tarkastuksesta on jo kauan, voi olla, että saumat ovat kuivuneet. Käytä kattokittiä - ja esimerkiksi saumaus­ pis toolia - saumojen kunnostamiseen.

2

Työstä saumamassa kunnolla rakoihin. Jos kastelet sormeasi pesuvedessä ennen kuin käytät sitä saumaustikun lailla, massa ei takerru sormeesi aivan yhtä helposti. Muista siis ottaa saippuavettä mukaasi katolle.

Uusi bitumimassa

1

Tarkista bitumikermi kaistaleiden liitoskohdat ennen koko katon käsittelyä. Jos jotkut liitoksista näyttävät huonokuntoisilta, levitä lastalla koko liitoskohtaan bitumikittiä.

2

Seuraavaksi kattopintaan levitetään tartuntaaine. Tämä on välttä­ mä töntä, jotta massa kiinnitty y kunnolla. Tartunta­aine voidaan levittää jäykällä harjalla. Anna sen kuivua yön yli - tai ainakin niin kauan, että se on täysin kuivunut.

3

Kun tartuntaaine on kuivunut, levitetään bitumimassa. Levitä se jälleen koko kattoon. Älä säästele ainetta, vaan levitä sitä kunnon kerros katto pin taan. Kun massa on kuivunut, vesikattosi on kunnossa vuosikausiksi eteenpäin.

Materiaalit

• Bitumiteippiä
• Bitumimassaa
• Bitumin tartunta-aine
• Bitumikitti (tuubi/sanko)

Erikoistyökalut
• Kuumailmapistooli

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 65 € bitumimassaan ja tartunta-aineeseen/10 m2. Bitumikitti noin 25 €.

Vaikeusaste

Bitumikermistä huolenpito on helppoa, mutta likaista työtä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …