Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Huolehdi bitumikatosta

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Bitumikermikatto on helppo asentaa, ja se pysyy kunnossa vuosikausia, kunhan siitä pitää hyvää huolta. Annamme bitumikermikattoa koskevia huolto-ohjeita.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
2,5 €/m2
Huolehdi kattohuovasta

Johdanto

Poissa silmistä, poissa mielestä, sanoo sananlasku. Tämä koskee myös monia talonomistajia, kun puhe kääntyy talon kattoon. Katon pitäisi kestää vuosikausia, mutta jonakin päivänä se saattaa yllättäen päästää sadevedet lävitseen. Tämän vuoksi kattoa on huollettava säännöllisesti – ennen kuin on liian myöhäistä. Ohjeidemme avulla pidennät kattosi elinkaarta.

Selviät työstä viikonlopussa, jos olet hankkinut oikeat materiaalit ja välineet jo etukäteen. Urakka ei siis vie paljon aikaa, kustannukset eivät ole suuret, ja kun työ on tehty, voit nukkua yösi paljon rauhallisemmin, vaikka ulkona riehuisi syksyinen rankkasade.

Kaunis kevätpäivä soveltuu hyvin tähän työhön. Lämpö pehmentää bitumikermiä, joten se ei halkea niin helposti katon päällä liikuttaessa. Myös bitumimassaa on helpompi käsitellä lämpimänä päivänä. Bitumituotteita on vesi- ja tärpättipohjaisia. Vesipohjaiset aineet ovat näistä ympäristöystävällisempiä ja riittoisampia.

Ohjeet

Sopiva aika ja hyvät välineet

Älä levitä kattomassaa liian myöhään syksyllä. Alle 10°C:n lämpötilassa kattomassaa on vaikea levittää. Lähellä seisova lehtipuu ei yhtään helpota urakkaa. Lehdet tarttuvat kattomassaan heti kun aine on levi -tet ty. Paras työskentelyläm-pötila on 15-20°C.

Työssä likastuu! Käytä vanhoja työvaatteita ja ken-kiä, jotka voit heittää pois urakan jälkeen. Vaatteita voi toki puhdistaa: liota tahroja mineraalitärpätillä ja pese koneessa. Konetta on ajetta va pari kertaa tyhjillään, jot ta haju kaikkoaa, mutta tulipahan vaatteista puhtaat. Osta halvat hansikkaat. Hansikkaat kestävät vain päivän, joten varustaudu useammalla parilla.

Korjaa vauriot

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Tarkista, onko katteessa kuplia. Kuplat puhkeavat ennemmin tai myö­ hem min, joten ne on korjattava. Viillä kup­ laan varovasti risti. Leikkaa päälli ker min lä pi, älä aluskermiin. Suuriin kupliin voi käyttää metalliviivoitinta, niin viillosta tulee suora.

2

Taivuta neljää liparetta varovasti ylöspäin. Varo, että ne eivät murru. Jos kermi tuntuu jäykältä, voit lämmittää si­ tä varovasti kuumailmapistoolilla. Sivele bitumikattokittiä - tai lämmitä aluskermiä, ja lii maa kermit toisiinsa. Paina kermit yhteen.

Kun päällikermi on lämmitetty, lipareet painetaan takaisin yhteen. Leikkaa lipareista tarvit ­ taes sa ylimääräiset repaleet pois.

3

Korjauskohtaa vahvistetaan bitumiteipillä. Leikkaa sopiva määrä teippikaistaleita ja aseta ne ristiin korjaus­ kohdan päälle. Lopeta painamalla teippi tiiviisti alustaan kiinni, jotta korjatusta alueesta tulee täysin vesitiivis.

Käytä tarvittaes­ sa puupalaa tai vastaavaa apuna.

Kunnosta saumat

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Tarkista kaikki kohdat, joista kermin läpi on tehty läpime noja. Jos edellisestä tarkastuksesta on jo kauan, voi olla, että saumat ovat kuivuneet. Käytä kattokittiä - ja esimerkiksi saumaus­ pis toolia - saumojen kunnostamiseen.

2

Työstä saumamassa kunnolla rakoihin. Jos kastelet sormeasi pesuvedessä ennen kuin käytät sitä saumaustikun lailla, massa ei takerru sormeesi aivan yhtä helposti. Muista siis ottaa saippuavettä mukaasi katolle.

Uusi bitumimassa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Tarkista bitumikermi kaistaleiden liitoskohdat ennen koko katon käsittelyä. Jos jotkut liitoksista näyttävät huonokuntoisilta, levitä lastalla koko liitoskohtaan bitumikittiä.

2

Seuraavaksi kattopintaan levitetään tartuntaaine. Tämä on välttä­ mä töntä, jotta massa kiinnitty y kunnolla. Tartunta­aine voidaan levittää jäykällä harjalla. Anna sen kuivua yön yli - tai ainakin niin kauan, että se on täysin kuivunut.

3

Kun tartuntaaine on kuivunut, levitetään bitumimassa. Levitä se jälleen koko kattoon. Älä säästele ainetta, vaan levitä sitä kunnon kerros katto pin taan. Kun massa on kuivunut, vesikattosi on kunnossa vuosikausiksi eteenpäin.

Materiaalit

• Bitumiteippiä
• Bitumimassaa
• Bitumin tartunta-aine
• Bitumikitti (tuubi/sanko)

Erikoistyökalut
• Kuumailmapistooli

Vie aikaa

1-2 päivää

Hinta

Noin 65 € bitumimassaan ja tartunta-aineeseen/10 m2. Bitumikitti noin 25 €.

Vaikeusaste

Bitumikermistä huolenpito on helppoa, mutta likaista työtä.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Korjaukset: Huolehdi bitumikatosta
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin