Näin asennat huopapaanut

Palahuovasta tehty katto on erittäin näyttävä etenkin jyrkällä katolla. Monissa malleissa on paanuja muistuttavia kielekkeitä. Palahuovan asentaminen on vähintään yhtä helppoa kuin tavallisen rullahuovan.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
25 €/m2

Paanut ovat pieniksi paloiksi leikattua kattohuopaa, joita on helppo käsitellä. Niissä on liimatausta, ja ne on helppo naulata kiinni.

Johdanto

Palahuopa on fiksu materiaali. Sen asentaminen on helppoa, joten uuden katon tekeminen sujuu nopeasti. Palahuopakatto on myös suhteellisen edullinen.

Tässä jutussa näytetään, miten huopapaanut asennetaan vanerialuskatteen päälle. Katto ei ole oikea vaan juttua varten rakennettu malli, mutta periaatteet ovat samat oikealla katolla. Palahuopakaton rakentamisessa pitää ottaa huomioon, että katon kallistuskulman on oltava vähintään 1:5 eli noin 12 astetta.

LUE LISÄÄ: Huopapaanut

Palahuovan alle asennetaan oikealla katolla aina aluskate. Tämän jutun mallikatolle ei asennettu alushuopaa materiaalien säästämiseksi.

Siistin lopputuloksen kannalta on ratkaisevaa, että paanurivit ovat suoria ja että paanut ovat yhtä kaukana toisistaan. Paanurivit on helppo pitää suorassa, kun kattoon piirretään pari apuviivaa ja huovat ladotaan niiden mukaan.

Ohjeet

01
Räystäspelti ja mittaaminen 4 Vaihe

Ennen huopapaanujen asentamis-ta katon alareunaan pitää asentaa räystäs pelti, joka johtaa veden pois alus katteen reunalta. Asenna pääty-räystäille otsalaudat ja kolmiorimat, jotta katosta tulee tiivis ja siistin näköinen.

Jokainen paanurivi ladotaan limit-täin, jotta niistä muodostuu kuvio. Kuvion suoruus on helppo varmistaa piirtämällä kattoon kaksi vierekkäistä apuviivaa ja latomalla huovat niiden mukaan.

1

Asenna aluksi räystäspelti katon alareunaan. Työnnä pelti kiinni toiseen otsalautaan ja naulaa pelti kiinni kattoon noin 10 sentin välein.

2

Asenna kolmiorima otsalaudan viereen. Otsalauta yhdistää katon ja otsalaudan toisiinsa. Ruuvaa kolmiorima kiinni 4x35 millin ruuveilla valmiiksi porattuihin reikiin.

3

Leikkaa paanut pois ensimmäisen rivin palasista. Asenna palat vaakasuoraan räystäs pellin suuntaisesti. Myynnissä on myös valmiita reunapaloja, joissa ei ole paanuja.

4

Merkitse katon keskipiste ja piirrä sen molemmille puolille kaksi merkkiä. Kohdista ensimmäisen paanu rivin reuna toiseen merkkiin ja toisen rivin toiseen. Siten kuvio pysyy suorassa.

02
Asenna huopapaanut 8 Vaihe

Aloita asentaminen räystäältä huoval-la, jossa ei ole paanuja. Voit käyttää joko valmiita, paanuttomia reuna-paloja tai leikata paanut irti tavallisesta huopapalasta.

Lado paanut kahden apuviivan mukaan, jotta katolle muodostuu siisti kuvio. Kohdista joka toisen rivin paanut samaan merkkiin. Paanut kiinnitetään kumibitumiliimalla ja nauloilla ja leikataan poikki otsalauto-jen mukaan.

1

Asenna alin paanurivi. Alareuna saa työntyä pari milliä räystäspellin reunan yli, mutta sivu pitää kohdistaa tarkasti merkkiin. Naulaa palat kiinni yläreunoista huopanauloilla.

2

Purista kumibitumiliimaa räystäspellille, kun huovan yläreuna on kiinni oikeassa paikassa. Kaksi liimajuovaa riittää. Paina paanu liimaan ja naulaa alareuna kiinni.

3

Alin paanurivi on nyt paikallaan. Kuvassa näkyy, että suurin osa nauloista lyödään mustille alueille, jotka jäävät seuraavien paanujen alle. Varmista, että naulat eivät jää näkyviin.

4

Asenna ensimmäinen kokonainen paanurivi. Kohdista ensimmäisen paanun sivu toiseen pystyviivaan ja paanujen kärjet alimman paanurivin alareunaan.

5

Kohdista seuraava paanu edellisen paanun reunaan siten, että reunakieleke menee edellisen paanun sisään. Varmista, että paanut pysyvät samassa linjassa räystään alareunan kanssa.

6

Lado seuraava paanurivi limittäin edellisen kanssa siten, että paanun sivu osuu samaan merkkiviivaan kuin alimmalla rivillä. Kun sivut kohdistetaan vuorotellen eri merkkeihin, linjat pysyvät suorina.

7

Liimaa paanut kolmiorimojen kylkiin kumibitumiliimalla. Naulaa paanujen reunat kiinni rimaan limityksen kohdalta kahdella huopanaulalla.

8

Leikkaa huovat poikki otsalaudan reunasta terävällä mattopuukolla siten, että huovan yläreuna jää samaan linjaan otsalaudan kanssa.

03
Tee katon harja 7 Vaihe

Katon harjan tekemiseen tarvitaan siihen tarkoitettuja harjahuopapaloja. Harjapaloissa ei ole paanuja, ja niiden takapuolella on suojamuovi, joka pitää poistaa ennen asentamista.

Näiden paanujen takana ei ole suojamuovia, vaan bitumi tarttuu kiinni alempaan paanuun auringon lämmön vaikutuksesta tai kuumailmapuhaltimella lämmittämällä.

Kun harja on valmis, asenna alumiinilistat otsalautojen viereen.

1

Leikkaa ylin paanurivi poikki harjalta. Jätä paanut mieluummin pari milliä lyhyiksi kuin ylipitkiksi.

2

Leikkaa harjahuopalat. Harjahuovan pitää ulottua harjan yli ja ylimpien paanujen vaakasuoraan reunaan asti. Huomioi, että harjan ”pyöristys” lisää huopapalan pituutta.

3

Purista kumibitumiliimaa harjahuopaan muovilla suojattujen alueiden väliin. Levitä liima mahdollisimman tasaisesti.

4

Irrota suojamuovi ja kiinnitä harjahuopa-pala. Kun levy on oikeassa paikassa, paina sitä lujasti, jotta liima tarttuu kunnolla kiinni. Naulaa palat kiinni vain limityksen kohdalta, jotta naulat eivät jää näkyviin.

5

Leikkaa harjahuovat poikki otsalautojen reunasta siten, että ne yltävät kolmioriman yli. Jos rakennat katon kylmällä säällä, voit lämmittää palat notkeiksi kuumailmapuhal-timella, jotta paanuja on helpompi käsitellä.

6

Sahaa huovasta kolmion muotoinen pala. Levitä kolmion taakse kumibitumiliimaa ja peitä otsalautojen saumaan jäävä rako. Lämmitä palaa varovasti kuumailmapuhal-timella, jotta paikasta tulee varmasti tiivis.

7

Asenna lopuksi otsalaudan päälle päätyräystäspelti. Lyhennä pelti sopivaksi ja ruuvaa se kiinni 4x50 millin ruuveilla.

Materiaalit

• Huopapaanuja
• Räystäspelti
• Räystäs- ja harjahuopia
• Kumibitumiliimaa
• 2,5x25 mm huopanaulaa
• Alumiinilista
• Ruuveja, 4x35 mm ja 4x50 mm
• Tiivisteruuveja, 4x50 mm

ERIKOISTYÖKALUT

• Tarvittaessa kuumailmapuhallin

Vie aikaa

10–15 neliön katto vie noin päivän

Hinta

Noin 25 euroa / neliö

Piirustus

Näin pidät linjat suorina

Palahuopakaton rakentamisessa on tärkeää, että kuvion linjat pysyvät suorina. Nämä huovat asennetaan limittäin siten, että paanut limittyvät puolen paanun verran. Paanujen asen-taminen aloitetaan alaräystäältä katon keskikohdasta, johon piirretään kaksi samansuuntaista merkkiviivaa. Näiden paanujen leveys on 16,6 senttiä, joten viivat piirretään 8,3 millin päähän keskiviivan molemmille puolille. Alin paanurivi asennetaan kiinni ensim-mäiseen viivaan ja toinen toiseen. Samaa kuviota jatketaan harjalle asti.

Näin pidät linjat suorina

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.