Huopakaton asennus

Nykyaikaisen kattohuovan asentaminen on helppoa, ja jälki näyttää hyvältä. Huopa taipuu käytännössä kaikenlaisille katoille ja kestää yhtä pitkään kuin useimmat muutkin kattomateriaalit.

Huopakaton asennus

Nykyaikaínen kattohuopa sopii tee se itse -rakentajalle

Yksi tai kaksi kerrosta

Nykyaikainen kattohuopa on hyvin joustavaa, kestävää ja tiivistä. Huopa on myös kevyttä, joten talon rakenteita ei tarvitse vahvistaa, jos vanha katto vaihdetaan huopakattoon.

Kaksinkertainen huopakatto pitää vettä yksinkertaista paremmin, mutta yksikin kerros riittää mainiosti esimerkiksi vajan katolle. Sekä yksinkertaisen että kaksinkertaisen huopakaton voi tehdä itseliimautuvasta huovasta.

Itseliimautuvan huovan lisäksi kaksinkertaisen huopakaton voi tehdä kumibitumiliiman avulla.

Näytämme sekä yksinkertaisen että kaksinkertaisen huopakaton rakennusohjeet.

YKSINKERTAINEN HUOPA

1. Aloita naulaamalla räystäspelti kiinni huopanauloilla. Muista limittää pellit. Joissakin räystäspelleissä on valmis merkki, joka osoittaa, kuinka paljon peltejä pitää limittää.

2. Ruuvaa kolmiorimat päätyräystään otsalautojen takapuolelle. Levitä ensimmäinen huopa siten, että sen reuna nousee riman päälle ja sen yli. Suojamuovi poistetaan myöhemmin.

3. Purista räystäspellille kaksi juovaa kattokittiä tai sivele pellin päälle kumibitumiliimaa. Levitä liimaa myös kolmiorimaan. Aseta huopa räystäspellin ja riman päälle ja paina huopa kiinni.

4. Naulaa huopakaistale kiinni limityksen kohdalta. Upota naulat kunnolla mutta varo, etteivät ne painu huovan läpi. Lyö naulat siksakkuvioon kuvassa näkyvällä tavalla.

5. Asenna seuraava huopakaistale noin 10 senttiä edellisen päälle. Jos huovat eivät ole itseliimautuvia, niiden väliin pitää levittää bitumikumimassaa. Paina tai polje huovat kunnolla kiinni toisiinsa.

KAKSINKERTAINEN HUOPA

1. Kohdista alushuovan reuna sivuräystään linjaan. Vedä huopa kiinni päätyotsalautaan ja anna sen pään valua harjan yli katon toiselle lappeelle.

2. Naulaa huovan reuna kiinni limityksen kohdalta siksakkuviolla ennen seuraavan kaistaleen levittämistä. Levitä seuraava kaistale 10 senttiä edellisen päälle. Liimaa huovat kiinni toisiinsa.

3. Naulaa räystäspelti alushuovan päälle ja levitä bitumiliimaa ensimmäisen huopakaistaleen alle. Levitä bitumia joka paikkaan, jotta vesi ei keräänny lätäköiksi muita alempana oleviin kohtiin.

4. Asenna päällyshuovan reuna sentin päähän räystäspellin reunasta. Päädyissä huovan pitää yltää kolmioriman yläreunan tasalle. Paina huopa paikalleen ja leikkaa reuna suoraksi mattopuukolla.

5. Kiinnitä päällimmäisen huovan yläreuna huopanauloilla 10 sentin välein. Päällyshuovan voi asentaa joko pystyyn tai vaakaan katon kaltevuudesta riippuen. Tässä se asennetaan vaakaan.

6. Levitä bitumikumiliimaa huovan reunaan noin 10 sentin leveydelle. Levitä seuraavaksi liimaa seuraavan huopakaistaleen alle.

HARJA JA OTSALAUTA

Harjan päälle asennetaan halkaistu huopakaistale. Harjahuopa liimataan kiinni kauttaaltaan, eikä sitä saa naulata.

Päätyihin pitää tehdä pienet lovet, jotta huopa nousee siististi kolmiorimojen päälle. Lovet peitetään myöhemmin kolmion muotoisella paikalla.

Otsalaudat peitetään lopuksi päätyräystäspelleillä.

VINKKEJÄ HUOPAKATTOTÖIHIN

  • Lämmin sää on hyväksi. Lämpö notkistaa huovan, ja notkealla huovalla on helppo työskennellä. Liima tarttuu ja kovettuu paremmin kuin kylmällä ilmalla. Jos aurinko ei paista, liimapinnat voi lämmittää kuumailmapuhaltimella.
  • Varo vaatteita. Bitumi ei lähde pesussa, joten joudut luultavasti hävittämään urakan lopuksi sekä vaatteet, kengät että hanskat. Bitumi lähtee käsistä voilla tai oliiviöljyllä.
  • Levitä helposti. Bitumin voi levittää isolle alalle lattiaharjalla. Harja on paljon lastaa nopeampi työkalu.

    Muut lukevat juuri nyt …