Betoni

Betoni on loistava materiaali tee se itse -projekteihin. Betonista voi valaa erilaisia esineitä, ja sillä voi korjata sokkelin. Katso näistä jutuista, miten sekoitat betonia ja käytät sitä eri projekteissa.

  Betoni

  Betoni on yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista. Betoni koosuu sementistä, hiekasta, kivistä ja vedestä. Betoni on juoksevaa massaa, jota muotoillaan ja levitetään kovettumisen aikana. Betoni on vahvaa, kestää kovaa rasitusta ja kaikenlaista säätä. Betoni on suosittu materiaali, josta rakennetaan korkeita kerrostaloja mutta myös koristeellisia rakenteita kuten veistoksia ja leikkipaikkoja. Talonomistajat käyttävät betonia yleensä perustusten valamiseen. Betonia voi käyttää myös palkkien valamiseen. Silloin betoniin pitää valaa harjateräksiä, jotka estävät palkin murtumisen.

  Miten betonia tehdään?

  Betonia tehdään sekoittamalla sementtiä, hiekkaa ja kiviä. Sekoitussuhteet vaihtelevat sen mukaan, mihin betonia käytetään. Perustusten valamiseen käytetään betonia, jossa on 1 osa sementtiä, 3,5 osaa hiekkaa ja 5 osaa kiviä. Betonipöytälevyn valamiseen käytetään betonia, johon tulee 1 osa sementtiä, 2 osaa hiekkaa ja 3 osaa kiviä.

  Harkitse tarkkaan, milloin betoni kannattaa sekoittaa itse. Pieniin korjauksiin kannattaa käyttää valmiiksi sekoitettua kuivabetonia, johon lisätään vain vesi. Hieman isommissa projekteissa betoni kannattaa sekoittaa itse. Kaikkein laajimpiin projekteihin kuten perustusten tai lattian valamiseen kannattaa tilata valmista betonia ja pumppuauto.

  LUE LISÄÄ Betonin sekoitussuhteista

  Itsetehtyjä betoniesineitä

  Vain mielikuvitus rajoittaa betonin käyttöä erilaisten esineiden valamiseen. Esimerkiksi betonipöytälevyn valamiseen tarvitaan vain vähän materiaaleja. Betonista voi valaa myös penkin, tulisijan tai pihalaattoja. Itse valettua betonia voi myös värjätä. Voit lukea värijauheen käyttämisestä lisää tästä jutusta: Värjätty betoni – näin teet värillistä betonia

  Betonin valumuotti

  Betonin valamiseen tarvitaan yleensä muotti. Valumuotin voi tehdä monella eri tavalla. Se voi olla tavallinen muovipalju, jota käytetään pyöreän pöytälevyn valamiseen tai vanerimuotti, jossa on reiät tiskiallasta ja induktioliettä varten.

  TOIMITUS SUOSITTELEE: Betonilaattaopas