Kiillota betoni

Käsittelemätön betoni tuntuu hieman karhealta. Betonin voi kuitenkin hioa sileäksi ja kiiltäväksi. Käsittele hiottu pinta lakalla tai mehiläisvahalla, jotta betoni näyttää paremmalta ja hylkii likaa ja kosteutta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia/m2
Hinta
15 €/m2

Johdanto

Betoni on kovaa, sen pinta tuntuu karhealta ja näyttää harmaalta ja ikävältä. Betonin pinnan voi kuitenkin hioa siistiksi ja tasaiseksi. Työ vaatii hyviä hermoja, sillä betonin hiominen on raskasta. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen.

Tärkeintä on, että työhön käytetään oikeita työkaluja. Hiomiseen tarvitaan kulmahiomakone, jonka nopeutta voi säädellä, sekä karkeaan hiomiseen tarkoitettu kuppilaikka.

Kuppilaikka jättää betonin pinnan hieman rosoiseksi, sillä betonin seassa on aina pieniä ilmakuplia. Kolot pitää täyttää, jotta pinnasta tulee tasainen ja siisti. Kemiallinen metalli sopii tarkoitukseen erinomaisesti.

LUE LISÄÄ: Näin hiot betonia

Tasoittamisen jälkeen betoni pitää hioa uudelleen epäkeskohiomakoneella ja pienijyväisellä vesihiomapaperilla, jotta pinnasta tulee siisti ja täysin tasainen.

Pinta hylkii likaa tehokkaasti, kun se käsitellään lopuksi lakalla tai vahalla. Jälkikäsittely korostaa pinnan sileyttä ja betonin seassa olevia kiviä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Päästä luovuutesi valloilleen värikkäällä betonilla

Käytä näitä

Turvallisuus lasit ja suojain Betonipöly on sekä epämiellyttävää että epäterveellistä. Suojaa keuhkosi hengitys-suojaimella ja silmäsi laseilla kuivahionnan aikana. Kemiallisen metallin levittämisen aikana kannattaa käyttää suojahanskoja.

Materiaalit kemiallinen metalli Betonipinnassa on aina koloja. Niitä on vaikea täyttää hitaasti kuivuvilla sementtipohjaisilla tuotteilla. Onneksi kolot voi täyttää nopeasti kaksi-komponenttisella tasoitteella, jota sanotaan kemialliseksi metalliksi. Se sopii betonin väriin, on helppo painaa kolojen pohjaan asti, kovettuu parissa minuutissa ja helpottaa pinnan hiomista.

Työkalut kuppilaikka Ensimmäinen raakahionta kannattaa tehdä karkealla kuppilaikalla. Laikka kiinnitetään kulmahiomakoneeseen. Raakahionta on nopeaa vesihiomiseen verrattuna. On tärkeää, että koneen nopeutta voi säätää, jotta suhteellisen painavaa laikkaa on helppo liikutella.

Ohjeet

01
Raakahionta 5 Vaihe

Pinta pitää hioa moneen kertaan, jotta siitä tulee tasainen ja betonissa olevat kivet alkavat näkyä. Hiominen paljastaa kivien lisäksi pieniä ilmakuplia, jotka näkyvät koloina betonin pinnalla. Ilmakuplia on vaikea saada kokonaan pois betonista.

Reiät on helppo paikata kemiallisella metallilla, sillä se tekee pinnasta täysin tasaisen. Reiät pitää täyttää ja hioa useaan kertaan. Kemiallinen metalli tekee pinnan hiomisesta ja kiillottamisesta helppoa.

1

Hio pinta tasaiseksi ja yhtenäiseksi kulma-hiomakoneeseen kiinnitetyllä kuppilaikalla. Pidä kone aivan suorassa, jotta laikka ei tee lovia betonin pintaan.

2

Imuroi pinta useaan kertaan, jotta näet pinnan kunnolla. Kun olet saanut raaka-hionnan valmiiksi, harjaa, imuroi tai puhalla pinta huolellisesti puhtaaksi.

3

Sekoita erä kemiallista metallia ja painele sitä pinnan pieniin koloihin. Kaksiosainen tasoite kovettuu noin 10 minuutissa, joten työskentelyaikaa ei ole hukattavaksi.

4

Tasoita koko pinta kemiallisella metallilla. Paina kaikki reiät huolellisesti täyteen tasoitetta. Pyyhi ylimääräinen tasoite pois.

5

Tasoita pinta uudestaan, kun tasoite on ehtinyt kovettua noin 10 minuuttia. Tarkista pinta kolojen varalta ja jatka työtä, kunnes kaikki kolot ja lovet ovat täynnä tasoitetta.

02
Vesihionta 4 Vaihe

Kun betonin pinta on raakahiottu ja tasoitettu, se vesihiotaan. Vesihionta tehdään epäkeskohioma koneella ja eri jyväkoon vesihioma papereilla. Eri jyväkokoja tarvitaan vähintään kolme. Hiominen aloitetaan karkeimmalla ja viimeistellään hienoimmalla paperilla. Vesihionta tekee pinnasta sileän ja tasaisen.

Betonia ei voi hioa tavallisella hiomapaperilla. Vesihiomapaperi ei ole välttämättä hyllytavaraa, mutta useimmat rautakaupat voivat hankkia sitä tilauksesta. Vesihiomapaperia voi ostaa myös verkkokaupoista.

1

Kastele hiottu betonipinta. Sumuta vettä niin paljon, että pinnalle muodostuu pieni lammikko.

2

Vesihio pinta. Aloita jyväkoon 60-80 hiomapaperilla. Ole kärsivällinen. Ensimmäinen vesihionta on täydellisen lopputuloksen perusta.

3

Vaihda seuraavaksi jyväkokoon 240-320 ja jatka vesihiontaa. Viimeistele pinta erittäin hienolla vesihiomapaperilla, jonka jyväkoko on 800 tai hienompi. Puhdista pinta ja anna sen kuivua.

4

Tunnustele pintaa sormilla, sillä kuivasta pinnasta on vaikea nähdä, onko se tasainen. Sormilla epätasaisuudet on helppo huomata.

03
Jälkikäsittely 2 Vaihe

Vesihiottua pintaa ei ole pakko jälkikäsitellä, sillä sileä betoni hylkii likaa varsin hyvin. Pinnasta tulee kuitenkin entistä kestävämpi, jos käsittelet sen vahalla tai lakalla.

Lakka on nopea ja kestävä valinta, joka sopii sisäkäyttöön. Vahapintaa ei tarvitse huoltaa käytännössä lainkaan.

Voit käyttää lakkaa myös ulkona, mutta se ei kestä kosteutta yhtä hyvin kuin vaha. Vaha on parempi vaihtoehto varsinkin taivasalla.

1

Levitä lakkaa pensselillä pitkillä, samansuuntaisilla vedoilla. Anna lakan kuivua ja lakkaa pinta toiseen kertaan.

2

Levitä mehiläisvahaa kuivalla puuvilla-kankaalla. Pinta pitää yleensä käsitellä kahteen kertaan, ennen kuin se on kyllästetty. Voit viimeistellä vahauksen kiillottamalla.

Materiaalit

Vie aikaa

Betoni on kovaa, ja sen hiominen vaatii hyviä hermoja. Yhden neliön hiominen vie noin 2-3 tuntia.

Hinta

Noin 15 euroa/neliö.

Vaikeusaste

Yksinkertaista hiomista. Varmista, ettet pidä kulmahiomakonetta vinossa, jotta kuppilaikka ei hakkaa pintaan koloja.

Vinkit & niksit

Kiillotettavaksi sopivia esineitä:

Betoniruukkua ei ole pakko käsitellä, mutta vahattu ruukku on helpompi pitää puhtaana.

Vaha suojaa myös betonista valettua kesä-keittiötasoa.

Betoninen lintuallas ei ”ime” vettä, kun se vahataan tai lakataan kertaalleen.

Betonipenkki hylkii likaa paremmin, jos sen pinta käsitellään.

Huonekalut voi joko vahata, lakata tai jättää käsittelemättä.

Betoninen keittiötaso pitää vahata tai lakata. Muuten siihen tulee nopeasti läiskiä.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …