Mitä betoni on ja miten sitä käytetään?

Betoni on sementtiä, hiekkaa ja kiviä. Ne sekoitetaan toisiinsa sopivassa suhteessa. Betonilla on monta erilaista nimeä käyttötarkoituksen mukaan. Betoniin käytettävän hiekan raekoko on yleensä 0-4 milliä.

Betoni sekoitetaan koneella

Pienen määrän betonia voi sekoittaa kottikärryssä esimerkiksi silloin, jos maahan halutaan valaa tolppia. Oikeisiin rakennuksiin betoni kannattaa kuitenkin sekoittaa betonimyllyllä tai tilata valmiina betoniasemalta.

Betonimyllyn vuokraaminen on kohtuullisen edullista. Myllyn vuokra on noin 35 euroa vuorokaudessa.

Isot määrät betoniautolla

Jos betonia tarvitaan 2,5 kuutiota esimerkiksi kellarin lattian valamiseen, itse sekoitetun betonin hinnaksi tulee noin 200 euroa.

Jos saman verran betonia toimitetaan työmaalle pumppuautolla, hinta on matkasta riippuen yleensä 300-500 euroa. Pumppuauton etu on, että betonin voi pumpata suoraan oikeaan paikkaan kellarin ikkunasta vedetyllä letkulla.

Jos tilaat pumppuauton, suunnittele valmiiksi, mihin ylimääräinen betoni pumpataan.

Betoni kutistuu

Kun betoni kovettuu, tapahtuu kemiallinen reaktio, joka tuottaa lämpöä.

Betoni myös kutistuu hieman, kun vesi haihtuu, ja betoniin tulee pieniä halkeamia. Valuun upotettu rautoitusverkko vähentää halkeilua.

Raudoitus ei tee betonista lujempaa, mutta pitää halkeamat pienempinä ja jakaa ne tasaisesti joka puolelle.

Isot pinnat pitää jakaa osiin

Betonia ei pidä valaa liian isoina kokonaisuuksina. Betonin pitää saada elää eli kutistua ja laajeta jonkin verran.

Esimerkiksi pitkä betonikäytävä kannattaa jakaa liikuntasaumalla kahteen osaan. Upota valuun kapea puukuitulevyn kaistale. Poista palanen valun jälkeen ja täytä sauma elastisella massalla.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Betoni