Vala itse keittiön työtaso betonista

Rohkea kokeilija voi hämmästyttää tuttaviaan valamalla keittiön tai minkä tahansa muun pöydän kannen betonista. Se on taatusti toista maata kuin laminaattipöydät, puulevyt tai kivipöydät. Eikä valaminen ole vaikeaa.

Keittiön betonityötaso

Katso tästä, miten valat betonipöytälevyn

Johdanto

Betoni on tavallisimpia rakennusaineita sokkeleiden, seinien ja välipohjien valmistuksessa. Mutta betonista valettu pöydän kansi aiheuttaa varmasti hämmästystä ellei aivan ansaittua kunnioitustakin vieraiden keskuudessa. Betonin valaminen on periaatteessa helppoa, ja sen pinnan sävykuvio sopii vallan hyvin keittiöön.

Pöytälevy pitää valaa vahvasta betonista, sementin ja kiviaineksen suhde noin 1:3. Vakiobetonin kiviaineksen raekoon pitää olla noin kolmasosa laatan paksuudesta, mutta ei paljon yli. 30 mm laatan valuun sopii siis S100-kuivabetoni. 50–60 mm paksun laatan valuun pitäisi käyttää jonkin verran jo noin Ø 15 mm kiviainesta. Vakiobetonista valettava laatta pitää aina raudoittaa.

Nykyisin saatava kuitulujitteinen betoni sopii mainiosti pöydänkannen kaltaisten ohuiden laattojen valuun. Sellaisesta voi valaa kestäviä, jopa vain 15–20 mm paksuja laattoja. Tällainen laatta ei ole enää järin painavakaan.

LUE LISÄÄ: Mihin mikrosementtiä voi käyttää?

Lataa ohjeet ja katso, miten valat itse keittiön työtason betonista

Näissä tee se itse -ohjeissa näytetään, miten valat keittiön työtason betonista. Näytämme, miten:

  • rakennat betonipöytälevyn valumuotin
  • sekoitat betonin ja valat betonipöytälevyn

Ohjeet

01
Ensin tehdään valumuotti 5 Vaihe

Betonilaatan valupinnan sileyteen voi vaikuttaa paljonkin valumuotin mate-riaa lilla. Jos karkea sokkeli valetaan sa-halautalaudoitukseen, seuraava vaihe on vanerimuotti, sitten filmivaneri ja jopa lasia vasten tehdään erikoisvaluja.

Valumuotin levy valitaan siis halutun sileyden mukaan. Levylle kiinnitetään kehys, joka määrää betonikannen koon ja muodot. Reunat tehdään esim. 27 mm paksusta listasta, joka määrää myös be-tonivalun paksuuden. Suorakulmaisen kehyksen teko on helppoa, mutta kaare-viakin muotoja saa aikaan tukipalikoilla ja niitä vasten taivutetulla vaneri-, kova-levy- tai muoviliuskalla. Ne voi kiinnit-tää pikku nauloilla tai liimamassalla.

1

Valualustana toimivaan levyyn liimapuristimilla kiinnitetty suora teräs- tai alu-miinikisko muodostaa vankan tukilinjan reunalistojen kiinnitykselle. Tueksi sopii myös suora, höylätty lankku.

2

Valualustaksi otettu levy on sahattu puu-tavaraliikkeessä suorakulmaiseksi, joten sitä voi käyttää kulmien määrittelyyn ja mittojen ottamiseen. Ensin kiinnitetään pitkät listat, sitten lyhyet muotin päihin.

3

Betonilaatan yksi kulma oli päätetty pyöristää. Mallityössä reuna taivutettiin akryylilevystä ja se tuettiin puupalikoilla, jotka kiinnitettiin valulevyyn. Muoviliuskan päille veistettiin lovet kehyslistoihin.

4

Muovilevy on taivutettu kaarelle ja sen päät ovat kehyslistoihin tehdyissä lovissa. Levy kiinnitettiin tukipalikoihin silikonimassalla. Vaneri- tai kovalevyliuskan voisi naulata niihin kiinni.

5

Valumuotti käsiteltiin kauttaaltaan muottiöljyllä, mikä helpottaa lopussa muotin ja betonin irrottamista toisistaan. Muotti irrotetaan noin viikon kuluttua betonin valamisesta.

02
Betonin teko ja valu muottiin 7 Vaihe

Laatta valettiin kuitulujitteista betonista, kiviaineksen suurin raekoko 4 mm (3 mm yleinen koko). Ohuita valuja ei pi-dä tehdä yhtä hienosta kiviaineksesta, jos betonissa ei ole lujitetta. Normaalibe-tonin kiviaineksen suurimman koon pi-tää olla noin kolmasosa laatan paksuu-desta ja se pitää myös raudoittaa.

Normaalibetonista tehdään kuivakka massa, kuitulujitteisen pitää olla not-keaa, jotta se tiivistyy. Muotti täytetään tarkasti kulmia myöten ja betoni sullo-taan tiiviisti muottiin. Betoni tärytetään hyvin, jotta ilmakuplat poistuvat siitä.

Muotti ja laatta erotetaan toisistaan varovasti aikaisintaan viiden vuorokau-den kuluttua valamisesta.

1

Mallilaatan valuun tarvittiin 40 kg säkki kuitulujitteista kuivabetonia, nelisen litraa vettä ja porakone sekä laastivispilä, jolla betoni sekoitettiin ämpärissä. Tarkat ja ensisijaisesti noudatettavat sekoitusohjeet on painettu säkkiin.

2

Betonin alkulevittelyyn sopii muurauskau-ha, isomman alan tasoittamiseen käytetään laudanpätkää. Betonia pitää painella tiukasti kaikkiin kulmiin.

Tärkeää! Liian jäykkä betoni ei tiivisty täryttämällä. Liian notkeasta taas ei tule kestävää laattaa.

3

Betonia levitellään kaikkiin kulmiin ja reunavalleja vasten niin, että sitä painuu myös reunojen alakulmiin. Liika betoni on kätevin vetää pois laudalla reunavalleja pitkin.

4

Täryttäminen ja muu koputtelu vasaralla tai puukalikalla saa ilmakuplat nousemaan pois betonista. Valulevyn koputtelu vasaralla toteuttaa hyvin tätä tarkoitusta.

5

Mielellään vasta noin viikon kuluttua muotin kehys rimat naputellaan varovasti irti, samoin kaarevan kulman kaarilevy ja tukipalikat.

6

Laatta ja valulevy irtoavat helposti toisis-taan, kun levyt ja kehysrimat on voideltu muottiöljyllä. Jos valulevynä on muottivaneri, se irtoaa helposti ilman muottiöljyäkin.

7

Betonilaatan pitää saada kovettua muutama päivä lisää ennen kuin sitä ruvetaan siirtelemään. Laatta voi näyttää pinnasta jo kuivalta, mutta sisältä se on vielä aika kosteaa.

Materiaalit

MUOTTI

• 18 mm muottivaneria
• 12 x 27 mm listaa, 270 cm
• 27 x 600 mm muoviliuska

Lisäksi
• 40 mm yleisruuveja

BETONI

• 40 kg kuituvahvisteita kuiva- betonia, suurin raekoko 4 mm

Hinta

Noin 50 euroa

Video

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

VINKIT: Voitele valumuotti öljyllä

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Keittiön pöydät