Betonin raudoitus

Betoni on vahva materiaali, mutta se särkyy ilman raudoitusta. Siksi betoni pitää raudoittaa, jos rakenteen pitää kestää painetta ja vetoa.

Selvom beton umiddelbart virker stærkt, har det brug for armering. Ellers risikerer det at knække, når det udsættes for tryk og stød.

Selvom beton umiddelbart virker stærkt, har det brug for armering. Ellers risikerer det at knække, når det udsættes for tryk og stød.

Betoni on periaatteessa luja rakennusmateriaali, mutta vahvistamaton betoni halkeaa helposti. Raudoittaminen on tärkeää etenkin rakenteissa, joiden pitää kestää kovaa vääntöä ja painetta.

Betonin voi raudoittaa joko valuverkolla tai harjateräksillä. Betonia voi vahvistaa myös massaan sekoitettavilla kuiduilla. Rautoja käytetään paksuissa rakenteissa kuten perustuksissa ja lattioissa, kuidut sopivat keveisiin rakenteisiin kuten pöytälevyihin.

Tässä jutussa käydään läpi:

Betonilattia, jossa on lattialämmitys

1

Pura pois vanha lattia ja levitä maan päälle mursketta tai soraa, jotta kosteus ei nouse kapillaarisesti maasta rakenteisiin. Tarkista murskeen koko ja kerrospaksuus rakennesuunnittelijalta.

2

Levitä murskeen päälle 2-3 kerrosta styroksia. Limitä styroksit, jotta ilma ei liiku saumoja pitkin.

3

Asenna raudoitusverkot styroksien päälle. Verkot on tehty toisiinsa hitsatuista harjateräksistä. Asenna verkko pienten muovijalkojen varaan, jotta betoni muovi menee verkkojen alle.

4

Jos lattiaan tulee vesikiertoinen lattialämmitys, sido vesiletku kiinni verkkoihin ennen betonin levittämistä. Paina betoni verkon ja letkun alle esimerkiksi harjalla.

5

Tasoita betonin pinta suoralla laudalla tai pitkällä alumiinilinjarilla. Työssä kannattaa käyttää apuna levyä, jotta jalat eivät uppoa betoniin.

Raudoitettu pöytälevy

1

Pöytälevy valetaan muottiin. Tee aluksi kehys lankuista ja muottivanerista, jotta pöytälevyn pinnasta tulee siisti ja tasainen.

2

Asenna valuverkko ja tue se pohjan yläpuolelle, jotta verkko jää betonin keskelle. Kapulat tukevat verkkoa sen aikaa, että pienet pistevalut kovettuvat.

3

Kaada betoni muottiin ja painele sitä kunnolla, jotta ilmakuplat poistuvat. Voit irrottaa rimat ja pohjan, kun betoni on kovettunut.

Peiliallas kuitubetonista

1

Betonin voi vahvistaa rautojen lisäksi kuiduilla. Se on paras vaihtoehto, kun levyn pitää olla ohut. Tässä valetaan viisi senttiä paksu peilialtaan pohja.

2

Markkinoilla on sekä betoniin lisättäviä kuituja että valmista kuitu-betonia. Levitä betoni asfalttikolalla tai harjanvarteen ruuvatulla laudalla.

3

Asenna valun päälle muottivaneri, jotta pinnasta tulee tasainen. Irrota reunalaudat seuraavana päivänä ja vala altaan reunat, ennen kuin pohja kovettuu.

Helppo ratkaisu: poimulevyt

Vanhan puurakenteen päälle voi valaa uuden betonilaatan poimulevyjen avulla. Metalliset poimilevyt asennetaan valun pohjalle, ja betoni levitetään niiden päälle. Levyt yhdistävät puu- ja betonirakenteen toisiinsa ja toimivat betonin raudoituksena. Tarkista ennen valamista rakennesuun-nittelijalta, että alla oleva rakenne kestää betonilaatan painon.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Betoni