Karhean tyylikästä betonia

Levyjen ja laattojen valu on hauskaa ja työn tulokset hivelevät silmää. Näiden ohjeiden avulla valat betonisen ikkunalaudan, joka tuo sisustukseen coolia karheutta.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
15 euroa

Johdanto

Puisen ikkunalaudan asennus sujuu helposti, mutta ikkunalaudan valaminen betonista on paljon hauskempaa! Betoninen ikkunalauta näyttää tyylikkään karhealta eikä kaipaa vuosittain uutta maalipintaa. Se myös kestää raskaidenkin esineiden painon eikä pahastu edes kasvien kasteluvedestä – kunhan muistat käsitellä betonipinnan lakalla tai silikoniöljyllä ennen käyttöönottoa.

Näytämme, kuinka helposti ikkunalaudan valaminen käy. Noudata ohjeita – ja muista suojata seinäpinta tukevalla muovilla, ennen kuin kaadat betonin ikkunalaudan muottiin!

LUE LISÄÄ: Mihin mikrosementtiä voi käyttää?

LISÄÄ MAINIOITA BETONITYÖOHJEITA:

Ohjeet

01
Rakenna muotti ja vala paikalla 7 Vaihe

Nyt valamme yksinkertaisen betonilevyn, joka myötäilee seinää. Jos talosi ikkunalauta työntyy hieman seinästä ulos, voit käyttää kolmesta laudasta tehtävää muottia. Se kootaan nauloilla, ennen kuin se ruuvataan seinään.

1

Poista ensin vanha ikkunalauta ja sen alta mahdollisesti löytyvä aines. Tähän kohtaan nimittäin tarvitaan tilaa betonia varten.

2

Asenna reunalauta tai reunuksellinen valu muotti. Sen yläreunan on myötäil-tävä valmiin betonilevyn ylä-reunaa. Vuoraa muotti vahvalla muovikalvolla.

3

Täytä tila betonilla. Osta valmisseos ja varaudu sii-hen, että 25 kg:n säkistä saa noin 17 l betonia. Kerro kor keus x leveys x syvyys senttimet reissä ja jaa luku 1000:lla, niin saat selville tarvitsemasi litramäärän.

4

Levitä betoni ja hakkaa sitä kauhalla, jotta saat seoksesta kaiken ilman pois. Iske myös etureunaa vasaralla, jotta ilmakuplat hajoavat.

5

Asenna betoniin pari raudoitustankoa levyn vahvistamiseksi. Näin vältät sen, että levy halkeaa seinän eläessä hieman. Paina rau doi-tus keskelle betonikerrosta.

6

Silota pinta oikolaudalla kuten kuvassa tai kauhalla. Muista poistaa ylimääräinen betoni kulmista ja reunoista.

7

Hio reunat hioma-paperilla, kun betoni on kuivunut ja olet poistanut etureunan laudan. Viimeistele pintakäsittelemällä levy lakalla tai silikoniöljyllä.

Materiaalit

• 1 säkki valmista hienobetoniseosta, 25 kg
• 1,5 m tukevaa muovia
• 1,5 metrin lauta, 28 x 70 mm
• 2 raudoitustankoa, á 100 cm
• Väripigmenttejä, lakkaa tai silikoniöljyä

Erikoistyökalut

• Muurauskauha, oikaisulauta

Vie aikaa

Pari tuntia työstöön ja va-luun, viikko kovettumiseen.

Hinta

10-15 € / kuvan kaltainen ikkunalauta.

Vaikeusaste

Kunhan alustan täyttää huolel la ja hyvin, niin loput työvaiheet sujuvat leikiten.

Video

VINKIT: Betonia ilman ilmakuplia

Video

VINKIT: Paikkaa betonipinnan kolot

Video

Vinkit & niksit

Suojaa pintaa

Karheasta betonilevystä ei voi poistaa läiskiä ja tahroja, joten pintakäsittele betonin pinta.

Jos ikkunalaudalle on joskus laskettu omenankota tai voileipä, sen jäljet näkyvät siinä aina, ellet sitten kyllästä betonipintaa etukäteen. Voit käyttää lattialakkaa ja telata levyn pariin kertaan tai hieroa levyyn liinalla silikoniöljyä. Molemmat aineet tummentavat betonipintaa hieman (kuten yläpuolella olevista väriraidoista näkyy), mutta toisaalta ikkunalautaan ei tämän jälkeen jää enää tahroja, joita ei saisi pesemällä pois.

Lakka sivellään telalla.

Öljy hierotaan liinalla.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …