Betonilaatta: Kaikki betonilaatoista

Betonilaattoja käytetään usein joko pelkkänä laattapintana tai yhdessä graniitin ja soran kanssa. Tasakokoiset laatat on helppo latoa ja pitää puhtaana lumesta. Niillä on myös hyvä kävellä. Laatat ovat usein vaaleanharmaita, mutta ne voivat olla myös värjättyjä.

Betonilaatta: ominaisuudet

Betonilaattojen yhtenäinen koko sekä tasainen pinta muodostavat sileän ja tiiviin alustan, joka on helppo pitää puhtaana roskista ja lumesta. Valitse kova betonilaatu, joka ei ime vettä. Levä ei tartu helposti kuiviin laattoihin, eikä routiminen halkaise niitä yhtä helposti.

Betonilaatta: käyttö

Betonilaatat sopivat todella moneen käyttöön aina pihaliittymistä kukkapenkkien reunuksiin. Terasseihin, polkuihin ja kukkapenkkeihin voi käyttää 5 sentin paksuisia laattoja, mutta jos laattojen päältä on tarkoitus ajaa autolla, on käytettävä vähintään 6 cm:n paksuja laattoja.

Betonilaatta: asennus

Laatat on helppo ja nopea latoa tasaiselle pohjalle, joskin isot laatat ovat raskaita. Työ on kovaa, mutta sujuu nopeasti. Yläpuoli on usein alapuolta tasaisempi.

LUE LISÄÄ: Tyhjiönostin on nerokas työkalu

Betonilaatta: kestävyys

Betonilaatat kestävät todella pitkään. Niiden suurin uhka on vesi. Jos laatat ovat kehnoa betonia tai täynnä koloja ja naarmuja, ne voivat haljeta pakkasessa.

Betonilaatta: huolto

Harjaa kiveys tasaisin väliajoin puhtaaksi liasta ja lehdistä. Puhdistus pitää kasvustot kurissa ja päästää laatat kuivumaan. Älä pese painepesurilla etenkään vanhoja laattoja, sillä voimakas suihku voi tehdä pintaan koloja ja altistaa laatat kosteudelle. Se taas lisää leväkasvustoa ja tekee puhdistamisesta entistä vaikeampaa.

Reunakiveyksen rakentaminen

Mukulakivistä rakennettu reunakiveys tuo uutta ilmettä pihaan. Varsinkin vanhojen talojen edustalla se näyttää kauniilta.

Video

Tässä rakennetaan terassin viereen 30 cm levyinen reunakiveys. Aluksi asetetaan tolppa 30 senttimetrin päähän terassin reunasta. Sama tehdään toisessa päässä. Kaato määritetään vesivaa'an avulla.

Jos reunakiveys tulee talon viereen, sen pitää kallistua talosta poispäin. Koska käytettävät mukulakivet ovat hyvin epätasaisia, ne tulevat 2 cm koholle terassiin nähden.

Kun korkeus on merkitty kumpaankiin tolppaan, niiden väliin pingotetaan lanka, joka merkitsee korkeuden lisäksi myös reunakiveyksen ulkoreunaa.Mukulakiviä varten maata tai soraa kaivetaan noin 5 cm:n syvyydeltä.Nupukivien tapaan mukulakivet ladotaan niin, että suurin osa kivestä tulee soran alle.

Niitä ei saa asetella vaakasuoraan niin, että kivet kallistuvat, kun niillä esimerkiksi kävellään. Reunakiveyksen latominen voi olla melkoinen palapeli, jos se tehdään kunnolla.

Kivien välille ei saa tulla jatkuvia saumoja. Toisaalta kivien kokoa on vaihdeltava. Ja kaikkein paras tulos syntyy käytettäessä erivärisiä kiviä. Jos alusta on liian kova, sitä on pehmennettävä niin, että kivet voi naputella soraan. iviä on varattava aina riittävästi, jotta on varaa valita.

Varsinkin rivin lopussa on tärkeää, että kivet sopivat toisiinsa. Reunakiveys on nyt ladottu, ja kuten muissa päällysteissä, tässäkin saumat täytetään soralla. Jotta kivet pysyvät tukevasti paikoillaan, ne on juntattava käsijuntalla.

Kuten näkyy, kivet painuvat jonkin verran soran sisään. Reunakiveykselle levitetään taas soraa, joka lakaistaan saumoihin.Luonnonkivi näyttää aina parhaalta märkänä. Tässä kivet kastellaan vedellä, jolloin niiden värit pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

    Lisää samasta aiheesta Pihakivet