Näin työskentelet betonin kanssa

Tee se itse -rakentaja tarvitsee betonia tuon tuostakin. Betonia käytetään monenlaisiin töihin pienistä korjauksista suuriin valuprojekteihin. Oikein sekoitettu betoni on uskomattoman kova materiaali. Voit säästää paljon rahaa sekoittamalla betonisi itse.

Betonin sekoitus

Betonin sekoitus: Isoissa projekteissa voi säästää reilusti rahaa sekoittamalla betonin itse.

MIHIN BETONIA KÄYTETÄÄN?

TOLPPIEN VALAMISEEN
Kuivabetoni on loistava materiaali tolppien valamiseen maahan. Betoni lapioidaan kuoppaan kuivana, päälle kaadetaan vettä ja sekoitetaan.

LATTIAT JA PERUSTUKSET
Isot, valetut betonipinnat kuten lattiat ja perustukset pitää vahvistaa. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi 6-millinen harjateräsverkko.

VALAMINEN JA PIKKUKORJAUKSET
Kuivabetoni sopii hyvin pieniin valutöihin ja korjauksiin kuten portaiden ja sokkelin paikkaamiseen. Jauheeseen tarvitsee lisätä vain vesi.

MITEN BETONIN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Betoni koostuu vedestä, sementistä, hiekasta ja kivistä, jotka sekoitetaan toisiinsa tietyssä suhteessa sen mukaan, mihin betonia käytetään. Pikkuhommiin voi ostaa valmisbetonia. Joihinkin jauheisiin pitää lisätä vain vesi, toisiin vettä ja sementtiä. Molempien lisääminen on helppoa. Jos betonia tarvitaan paljon, voit säästää reilusti rahaa sekoittamalla betonin itse. Kuivat osat sekoitetaan aina aluksi toisiinsa ja vesi lisätään vasta sen jälkeen.

Betonin voi sekoittaa paljussa, myllyssä ja tasosekoittimessa. Käsin sekoittaminen on raskasta. Pieniä korjauksia varten ei kannata vuokrata isoa konetta. Noudata pakkauksessa kerrottua sekoitusaikaa tavasta riippumatta.

TÄRKEÄÄ BETONISTA!

Betoni syövyttää voimakkaasti. Muista käyttää vesitiiviitä hanskoja ja suojalaseja työskentelyn aikana.

LUE MYÖS: Näin valaat maailman helpoimman pilariperustuksen

ERITYISTÄ BETONISTA

Ilmakuplat heikentävät betonia, joten muottiin valettava betoni pitää tiivistää, kun se on vielä märkää. Kiinnitä iskuporakoneen istukkaan kuusikulmainen pultti ja liikuttele sitä muotin pintaa vasten iskutoiminto päällä. Lopputuloksesta tulee täydellinen, kun lisäät muottiin betonia vähitellen ja tiivistät betonin esimerkiksi parinkymmenen sentin kerroksissa.

ERILAISIA BETONEJA

KUIVABETONI/VALMISBETONI
Valmis sekoite, johon lisätään vain vesi. Myös jauheita, joihin lisätään lisäksi sementtiä. Raekoko 0–4 millä ja 0–8 milliä. Myydään 25 kilon säkeissä tai suursäkeissä.

SUURSÄKKI
Isoon projektiin tarvittavan betonin voi tilata työmaalle suursäkissä. Suursäkit painavat tavallisesti 500 kiloa tai tonnin. Sekä valmisbetonia että sementtiä myydään suursäkeissä.

ITSE SEKOITETTU BETONI
Voit hakea materiaalit työmaalle itse ja sekoittaa betonin esimerkiksi myllyssä alusta asti. Varmista, että käyttämäsi hiekka ja kivet ovat sopivan kokoisia tarkoitukseen.

PUMPPUAUTO
Esimerkiksi lattian valamiseen tarvittavat isot betonierät voidaan toimittaa työmaalle pumppuautolla. Betonin voi puhaltaa suoraan kohteeseen, kottikärryyn tai liukuhihnalle.

VÄRIT JA KUIDUT

Betoni kutistuu hieman kuivuessaan, joten sitä pitää vahvistaa. Pienet valut kuten penkit tai kukkaruukut voi vahvistaa kuiduilla. Kuitubetonia myydään valmiina sekoituksina, joihin lisätään vain vesi. Kuituja voi ostaa myös erikseen, jolloin ne sekoitetaan betoniin ennen veden lisäämistä.

Sama pätee betonin värjäämiseen. Väri sekoitetaan ensin kunnolla betoniin, ja vesi lisätään sen jälkeen.

SEKOITUSSUHTEET

Betoni sekoitetaan sementistä, hiekasta ja kivistä, ja sekoitussuhde ilmoitetaan siinä järjestyksessä. 1:2:3 tarkoittaa siis 1 osaa sementtiä, 2 osaa hiekkaa ja 3 osaa kiviä. Kivien koko vaihtelee valun paksuuden mukaan. Nyrkkisääntö sanoo, että kivet saavat olla kooltaan vain kolmasosan betonin paksuudesta. Sileiden pintojen kuten pihalaattojen valamiseen ei käytetä lainkaan kiviä. Silloin ilmoitetaan vain kaksi lukua, esimerkiksi 1:3.

    Muut lukevat juuri nyt …