Näin suojaat betonipinnan

Kestävät betonipinnat: Näin suojaat betonin tehokkaasti.

Betoni hylkii paremmin vettä ja likaa, kun pinta käsitellään esimerkiksi öljyllä.

Betoni on kovaa ja kestävää, mutta se imee likaa. Betonia pitää huoltaa, jotta sen pinta pysyy kunnossa ja hyvän näköisenä.

Betonin arvostus on nousussa. Aiemmin betonia käytettiin lähinnä perustuksiin ja muihin kantaviin rakenteisiin, mutta nyt siitä on tullut osa sisustusta. Betonista voi valaa esimerkiksi ikkunalautoja, pöytälevyjä ja sohvapöytiä sekä keittiö- ja wc-kalusteita. Itse valettujen betoniesineiden pinta on kuitenkin huokoinen, joten se imee vettä ja likaa.

Haluatko lukea lisää betonilla työskentelystä? Täältä voit lukea lisää betonin valamisesta

Tässä jutussa esitellään neljä perinteistä pintakäsittelytapaa, jotka sopivat sisä- ja ulkokäyttöön.

Klikkaa linkkiä ja pääset suoraan myöhemmin jutussa olevaan kappaleeseen.

Käsittele pinta ennen käyttöä

Betonin pinta pitää käsitellä ennen esineen käyttöönottoa, sillä betoniin tulleita tahroja on vaikea poistaa. Betonia käsittelyyn voi käyttää öljyä, vahaa tai saippuaa, sillä ne kaikki tekevät pinnasta likaa ja vettä hylkivän. Pinnan voi käsitellä myös lakalla. Valitse pintakäsittelytapa sen mukaan, missä esinettä käytetään, mitä kaikkea sen pitää kestää ja miltä sen on tarkoitus näyttää. Mieti myös, kuinka paljon aikaa haluat käyttää pinnan huoltamiseen.

LUE LISÄÄ: Näin hiot betonia

Kaupasta ostettujen betoniesineiden pinta voi olla valmiiksi käsitelty. Siinä tapauksessa kannattaa selvittää, millä ainetta pinnassa on ja uusia suojaus samalla aineella valmistajan ohjeiden mukaan. Älä käsittele betonia, jos se on kielletty käyttöohjeissa. Yleensä betoni pitää käsitellä jollakin tavalla, jotta se hylkii likaa ja vettä.

LUE LISÄÄ: Betonin sekoitus

Ulkona

Ulkona olevat betoni esineet on yleensä valettu itse. Ne pitää hioa ennen pintakäsittelyä. Hio pinta moneen kertaan. Käytä aluksi karkeaa paperia ja sen jälkeen hienoa vesihiomapaperia.

1

Hio betoni aluksi kulmahioma-koneen harjalla, kunnes pinta on tasainen ja yhtenäinen. Pidä kone niin suorassa, ettei se rouhi betoniin koloja. Liikuttele konetta koko ajan, jotta et hio liikaa yhdestä paikasta ja tee pintaan kuoppia. Pinta pitää harjata tai puhaltaa pölyttömäksi hiomisen jälkeen.

2

Tasoita pienimmätkin kolot huolellisesti kemiallisella metallilla. Hio ylimääräinen tasoite pois. Tarkista pinta, kun tasoite on kovettunut noin 10 minuuttia. Tasoita pinta toiseen kertaan, kunnes kaikki pienet reiät ja kolot ovat peittyneet.

3

Kostuta betonia, jotta voit hioa pinnan vesihiomapaperilla. Käytä sumutinpulloa ja sumuta vettä niin pal jon, että pintaan muodostuu vesikalvo.

4

Vesihio pinta. Aloita jyväkoolla 60-80. Työssä kannattaa olla kärsiväl linen ja huolellinen. Ensimmäinen vesi hionta ratkaisee, näyttääkö lopputulos täydelliseltä ja yhtenäiseltä. Vaihda sen jälkeen jyväkokoon 240-320 ja vii meistele pinta jyväkoolla 800. Puhdista betoni ja anna sen kuivua kokonaan.

5

Käsittele pinta mehiläisvahalla. Levitä vahaa kuivalla puuvillapyyhkeellä. Vaha kyllästää pinnan vesitiiviiksi ja tekee siitä paremmin likaa hylkivän. Pinta pitää vahata pariin kertaan, jotta siitä tulee tiivis. Voit viimeistellä tuloksen kiillottamalla pinnan.

Sisällä

Sisällä olevat betonipinnat pitää hioa ja puhdistaa ennen pintakäsittelyä. Puhdista pinta liasta, pölystä ja rasvasta pesuaineella ja vedellä.

1. Saippua

Saippua on hyvä ja perinteinen tuote, jota voi käyttää hyvin erilaisten pintojen suojaamiseen. Saippua sopii myös betoni­ esineille. Betonin saippuakäsittely vaatii monta levityskertaa, mutta ohut kalvo suojaa betonia tehokkaasti lialta. Betonin ulko­ näkö säilyy suunnilleen ennallaan, vaikka sen päälle levitetään suojaava saippuakalvo.

KERROKSIA:
Enemmän kuin kahdeksan. Mitä enemmän, sitä parempi.

AIKA:
Pari päivää kuivumisaikoineen.

OMINAISUUDET:
Suojaa jonkin verran kulumiselta ja säilyttää betonin luonnollisen ja himmeän ulkonäön.

KÄYTTÖKOHTEET:
Kaikki suhteellisen kuivat ja vähän kuluvat pinnat.

KUNNOSSAPITO:
Usein saippualastuilla.

Hiero saippuavettä kunnolla koko pinnalle. Sekoita noin puoli desilitraa saippualastuja litraan vettä. Anna seok sen vetäytyä, kunnes se on kädenlämpöistä ja hyytelömäistä. Levitä seosta tasainen kerros nukkaamattomalla kankaalla ja anna pinnan kuivua.

Toista käsittely 8-10 kertaa, jotta pintaan tulee kunnolla suojaava kerros. Kiillota pinta pyyhkeellä.

2. Vaha

Kaupoissa on erilaisia mehiläis vahoja. Vaha voi olla käyttö­ valmista voidetta tai puhdasta mehiläis vahaa, jota laimen­ netaan vedellä tai tärpätillä. Yleensä vaha on liuotteetonta, ja sitä käytetään sisällä olevien puukalusteiden käsittelyyn. Puhdasta mehiläisvahaa voi käyttää myös betonipintojen käsittelyyn. Vaha ei imeydy betoniin vaan muodostaa suojaavan kerroksen sen pinnalle. Vahan levittäminen on helppoa ja nopeaa, ja se tekee betonin pinnasta silkinkiiltoisen ja pehmeän.

KERROKSIA:
1-2 kerrosta vahaa plus kiillotus.

AIKA:
Parin tunnin työ. Heti käyttövalmis.

OMINAISUUDET:
Vaha korostaa betonin pintaa ja tekee siitä silkinhimmeän. Pinnan voi kiillottaa enemmän tai vähemmän kiiltäväksi. Suojaa pintaa hyvin vedeltä ja lialta.

KÄYTTÖKOHTEET:
Kaikki betonipinnat.

KUNNOSSAPITO:
Puhdistetaan miedolla saippualla, jossa ei ole ammoniakkia. Uudelleenkäsittely vahalla tarpeen mukaan.

Hiero vaha kunnolla betoniin. Käytä nuk kaamatonta puuvilla pyyhettä. Valmista mehiläisvahaa on helppo käyttää, ja sitä voi levittää nopeasti suoraan purkista. Levitä vahaa koko pinnalle ja odota 30-40 minuuttia.

Kiillota pinta pe-rusteellisesti puhtailla ja kuivilla pyyhkeillä. Pienen pinnan voi kiillottaa ilman konetta, isolla pinnalla kannattaa käyttää kiillotuskonetta.

3. Öljy

Betonipinnan voi käsitellä myös öljyllä. Betoniin ei kuitenkaan voi käyttää mitä tahansa öljyä, vaan työhön pitää hankkia kivi pinnoille tarkoitettua erikois öljyä. Purkissa ei aina lue, että öljy sopii betonille, mutta kivipinnoille tarkoitetut tuotteet sopivat myös betonin hoitamiseen. Markkinoilla on paljon erilaisia kiviöljyjä, mutta niitä käytetään käytännössä samalla tavalla. Öljyissä voi olla pieniä eroja, joten lue käyttö ohjeet huolellisesti ennen öljyn levittämistä.

KERROKSIA:
2-3 kertaa riittää betonin käsittelyyn.

AIKA:
Pari tuntia. Pinta on käyttövalmis muutaman tunnin kuluttua.

OMINAISUUDET:
Öljy tekee pinnasta tummemman sekä suojaa sitä vedeltä ja lialta.

KÄYTTÖKOHTEET:
Kaikki betonipinnat.

KUNNOSSAPITO:
Puhdistetaan suovalla tai saippua lastuilla. Käsitellään 1-3 kertaa vuodessa tarpeen mukaan.

Hiero öljy kunnolla pinnan sisään. Voit käyttää levittämiseen pensseliä, telaa tai nuk-kaamatonta kangasta. Anna betonin imeä öljyä muutaman minuutin ajan. Lisää öljyä, jos pintaan jää kuivia laikkuja.

Pyyhi ylimää-räinen öljy pois nukkaamattomalla puuvillapyyhkeellä. Pinta on käyttövalmis jo muutaman tunnin kuluttua.

4. Lakka

Lakka toimii eri tavalla kuin muut pintakäsittelytuotteet. Lakka tekee betonin pinnasta kovan ja kiiltävän. Tiiviistä lakkakerroksesta on sekä hyötyä että haittaa. Lakka on helppo pitää kunnossa, sillä sitä pitää vain pyyhkiä. Jos lakkaan tulee reikä, sen voi paikata helposti. Lakassa on kui­ tenkin se huono puoli, ettei sen alle päässyttä vettä saa pois muuten kuin hiomalla lakan pois kokonaan. Siinä tapauksessa lakkaus pitää uusia kokonaan levittämällä pintaan 2-3 lakkakerrosta.

KERROKSIA:
2-3.

AIKA:
Riippuu tuotteesta. Yleensä 2-3 vuorokautta.

OMINAISUUDET:
Kestävä pinta, joka säilyttää betonin ulko­ näön kutakuinkin samanlaisena lakan kiiltoasteesta riippuen.

KÄYTTÖKOHTEET:
Riippuu lakan tyypistä. Vahva kaksikom­ ponenttinen lakka sopii kaikille betonipinnoille. Tavallinen sisustuslakka sopii vain kuiviin tiloihin.

KUNNOSSAPITO:
Tavallinen puhtaanapito.

Lakkaa hyvässä järjestyksessä. Aloita toisesta päästä ja levitä lakkaa samassa suun-nassa koko pinnalle. Voit käyttää pensseliä tai telaa. Anna lakan kuivua.

Levitä uusi lakka-kerros poikkisuuntaan edelliseen kerrokseen nähden. Eri suuntiin levitetyt kerrokset te-kevät pinnasta vahvan. Muista, että monta ohutta lakkakerrosta on parempi kuin yksi paksu.

    Muut lukevat juuri nyt …