Kestävät betonipinnat: Näin suojaat betonin tehokkaasti.

Betoni hylkii paremmin vettä ja likaa, kun pinta käsitellään esimerkiksi öljyllä.

Betonin arvostus on nousussa. Aiemmin betonia käytettiin lähinnä perustuksiin ja muihin kantaviin rakenteisiin, mutta nyt siitä on tullut osa sisustusta. Betonista voi valaa esimerkiksi ikkunalautoja, pöytälevyjä ja sohvapöytiä sekä keittiö- ja wc-kalusteita. Itse valettujen betoniesineiden pinta on kuitenkin huokoinen, joten se imee vettä ja likaa.

Haluatko lukea lisää betonilla työskentelystä? Täältä voit lukea lisää betonin valamisesta

Käsittele pinta ennen käyttöä

Betonin pinta pitää käsitellä ennen esineen käyttöönottoa, sillä betoniin tulleita tahroja on vaikea poistaa. Betonia käsittelyyn voi käyttää öljyä, vahaa tai saippuaa, sillä ne kaikki tekevät pinnasta likaa ja vettä hylkivän. Pinnan voi käsitellä myös lakalla. Valitse pintakäsittelytapa sen mukaan, missä esinettä käytetään, mitä kaikkea sen pitää kestää ja miltä sen on tarkoitus näyttää. Mieti myös, kuinka paljon aikaa haluat käyttää pinnan huoltamiseen.

LUE LISÄÄ: Näin hiot betonia

Kaupasta ostettujen betoniesineiden pinta voi olla valmiiksi käsitelty. Siinä tapauksessa kannattaa selvittää, millä ainetta pinnassa on ja uusia suojaus samalla aineella valmistajan ohjeiden mukaan. Älä käsittele betonia, jos se on kielletty käyttöohjeissa. Yleensä betoni pitää käsitellä jollakin tavalla, jotta se hylkii likaa ja vettä.

LUE LISÄÄ: Betonin sekoitus

Lataa tee se itse -ohjeet ja katso, miten pidät betonipinnat kunnossa

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten käsittelet betonin (hionta, tasoitus, kostutus ja vesihionta) ennen kuin valitse pintakäsittelytavan:

  • saippua
  • mehiläisvaha
  • öljy
  • lakka

Työn iloa!