Valaistus

Suunnittele kotiisi toimiva valaistus tai vaihda lamppusi taloudellisempiin. Löydät näiltä sivuilta ideoita ja ohjeita kodin valaistukseen.

  Valaistus - kodin valot

  Sisävalaistus vaikuttaa ratkaisevasti siihen, miten huoneen toimivat ja kuinka viihtyisää niissä on oleskella. Oikeaan valaistukseen tarvitaan muutakin kuin pari kattoon ripustettua lamppua. Kodin valaistuksen suunnittelussa pitää ottaa huomioon paljon erilaisia asioita.

  Sisävalaistus

  Sisävalaistus vaikuttaa oleellisesti siihen, millainen tunnelma kotona on. Sisävalaistusta kannattaa miettiä jo siinä vaiheessa, kun muutakin huoneen sisustusta suunnitellaan.

  Energiaa säästävät ledit

  Uusien valojen ostamisessa kannattaa suosia ledejä. Nykyaikaisten ledien valo on miellyttävää, ledit pienentävät sähkölaskua ja säästävät luontoa. Ledien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota valon Ra-arvoon, joka kertoo, kuinka hyvin lampun valo toistaa värejä. Sen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota värilämpötilaan, joka ilmoitetaan Kelvin-asteikolla.

  LUE LISÄÄ: Näin vaihdat ledin halogeenin tilalle

  Kylpyhuoneen valaistus

  Kylpyhuoneeseen tarvitaan hyvä perusvalaistus. Siihen riittävät kattoon kiinnitetyt spotit. Peilin ympärille tarvitaan epäsuoraa valoa, jotta kasvot eivät jää spottien aiheuttamiin varjoihin. Pelkät kattoon kiinnitetyt spotit heijastavat kasvoille varjoja, mutta ne häviävät parilla valkoisella valolla.

  Keittiön valaistus

  Keittiö on monen kodin keskipiste, johon koko perhe kokoontuu. Keittiössä laitetaan ruokaa monta kertaa päivässä, tehdään läksyjä, surffataan netissä, pelataan pelejä ja jutellaan. Eri tarkoituksiin tarvitaan erilaista valoa. Huoneessa pitää olla hyvä perusvalaistus, jonka voi toteuttaa esimerkiksi asentamalla kattoon spotteja. Spotteja ei tarvitse kiinnittää suoraan linjaan tai yhtä kauas toisistaan, joten ne voi asentaa paikkoihin, joissa valoa tarvitaan eniten. Ruuan laittamiseen tarvitaan hyvä työvalo. Sen voi tehdä asentamalla valot keittiön yläkaappien alle.

  Olohuoneen valaistus

  Olohuoneessa syödään, luetaan, katsotaan TV:tä, rentoudutaan ja tehdään läksyjä. Sen vuoksi huoneeseen tarvitaan tunnelmavalaistusta, työvaloa, säädettäviä valoja, joita voi himmentää sekä epäsuoraa valoa, joka toimii perusvalaistuksena. Olohuoneen valaisimet kannattaa valita ennen kaikkea valon tarpeen mukaan, ei valaisimien ulkonäön perusteella. Erilaiset ja eri korkeudelle asennetut valot luovat huoneeseen tunnelman, jossa on hyvä olla.

  Ulkovalaistus

  Talon ulkovalaistus on tärkeää pimeinä kuukausina. Kulkuteiden valaistus on tärkeää, jotta tontilla on turvallista liikkua. Matalan jännitteen aurinkokennovaloja ja -järjestelmiä voi asentaa itse. Toinen mielenkiintoinen tapa pihan valaisemiseen ovat kuituvalot, jotka voi asentaa esimerkiksi pihalaattojen väliin.

  LUE LISÄÄ: Asenna ulkovalot itse