Onko kodissasi hyvä valo?

Onko kylpyhuoneesi peilin ympärillä tarpeeksi valoa parran ajamista varten? Näetkö pilkkoa vihanneksia keittiössä? Neuvomme, miten asennat valot oikeisiin paikkoihin ja saat kotiisi mahdollisimman hyvän valaistuksen.

Valo: Hyvä valaistus koko taloon

Lue neuvot, joilla vältät virheet ja hyvän valaistuksen koko taloon.

Hyvin valaistussa huoneessa on mukava tunnelma ja helppo olla. Kodin kaikkien huoneiden pitäisi tuntua yhtä mukavilta, mutta tosiasiassa moni oleskelee aina samoissa paikoissa. Toiset huoneet jäävät usein huomaamatta vähemmälle käytölle.

Vajaakäytön syy voi johtua huonosta valaistuksesta tai siitä, ettei valo sovi huoneen käyttötarkoitukseen. Oikea valaistus tekee koko talosta mukavamman ja paremman paikan asua ja lisää päivittäin käytettyjä asuinneliöitä.

Talon valaistuksen suunnittelu pitää aloittaa ajattelemalla sitä, millaista valoa eri huoneissa tarvitaan. Esimerkiksi koko keittiössä tarvitaan hyvää työvaloa, mutta sängyn viereen riittää lukemiseen sopiva kohdevalo. Talossa saatetaan tarvita myös valoja, joita voi himmentää tarpeen mukaan sekä valoja, joita käytetään vain tunnelman luomiseen. Tärkeintä on suunnitella valaistus asukkaiden tarpeiden mukaan.

LUE MYÖS: Parhaat vinkit johtojen ja kaapeleitten piilottamiseen

Valitse sopivat valaisimet

Markkinoilla on lukematon määrä erilaisia lamppuja, spotteja ja valopaneeleja. Valaisimia ei kannata mis-sään nimessä valita pelkän ulkonäön perusteella.

Valitse valot sen mukaan, kuinka hyvin ne valaisevat ja sopivat huo-neeseen sekä siihen tarkoitukseen, johon tilaa käytetään.

Erilaisia valaisimia

Kodin valaisimet pitää valita käyttö tarkoituksen, ei pelkän ulkonäön perusteella. Esittelemme seuraavilla sivuilla erilaisia valon­ lähteitä, miten ne valaisevat ja miten niitä kannattaa käyttää.

VARJOSTINLAMPUT sopivat moneen eri paikkaan. Ne toimivat hyvinä perusvaloina ja luovat tunnelmaa.

KOHDEVALOT sopivat etenkin keittiöön ja kylpy huoneeseen. Valitse valot, joita voi kääntää ja himmentää.

VALKOINEN LASIKUPU loistaa epäsuoraa valoa. ja sopii esimerkiksi peilin ympärille sekä himmennet-täväksi tunnelma valoksi.

KOHDISTETTAVA VALAISIN suuntaa valon tiettyyn paikkaan ja sopii esimerkiksi lukulampuksi tai keittiön työvaloksi.

Olohuone

Monessa kodissa on tupakeittiö eli suuri avoin tila, jossa vietetään todella paljon aikaa. Tupakeittiössä syödään, luetaan, katsotaan televisota, rentoudu-taan ja tehdään läksyjä. Sen vuoksi huoneeseen tarvitaan sekä tunnelmavalaistusta, työvaloja, säädettäviä valoja, himmennettäviä valoja että yleisvalaistusta.

Olohuoneen valaisinten pitää ennen kaikkea vastata asukkaiden tarpeisiin. Erityyppiset ja eri korkeudelle asennetut valaisimet luovat huonee-seen toimivan valaistuksen ja viihtyisän tunnelman. Valoa voi käyttää myös esineiden korostamiseen ja tilan rajaamiseen esimerkiksi asettamalla lukulam-pun nojatuolin viereen.

Olohuoneeseen kannattaa asentaa vähintään kaksi valokatkaisijaa, jotta valoja voi käyttää mahdollisimman monipuolisesti ja valaistusta muuttaa tilanteen mukaan.

YLEISET VIRHEET
Valaisin hankitaan pelkän ulkonäön perusteella ajatte-lematta, valaiseeko lamppu kunnolla huoneen, johon se on tarkoitettu.

Olohuone

Kylpyhuone

Kylpyhuone on talon käytetyimpiä paikkoja ja huone, jossa suurin osa ihmisistä aloittaa päivänsä. Kylpyhuoneeseen tarvitaan hyvä perusvalaistus, jonka voi luoda esimerkiksi kattoon asennettavilla kohdevaloilla eli spo-teilla. Lisäksi on tärkeää, että peilin vieressä on epäsuoraa valoa, jotta kasvot eivät jää pään varjoon.

Spottien aiheuttamat varjot häviävät esimerkiksi valkoisten lasikupujen epäsuorassa valossa. Valkoinen, epäsuora valo sopii erin­ omaisesti sekä parran ajamiseen että meikkaa­ miseen.

Peilin ympäristön valaiseminen on vaikeaa. Teatterin maski huoneista tuttu peiliä kiertävä lamppurivistö on itse asiassa paras vaihtoehto. Markkinoilla on myös peilin ympärille tarkoitet­ tuja valopaneeleja.

Suihkunurkkauksen valaistus kannattaa suun­ nitella tarkasti, jotta se ei aiheuta turhia varjoja. Spotit kannattaa asentaa suihkun eteen ja taakse, sillä muuten ne jäävät suihkun käyttäjän taakse.

YLEISET VIRHEET
Peilin vieressä ei ole epäsuoraa valoa, joten kasvot jäävät varjoon.

Kylpyhuone

Makuuhuone

Nukkumiseen ei tarvita valoa, mutta makuuhuonetta käytetään myös mui­ hin tarkoituksiin. Sängyssä lukemiseen tarvitaan lukulamppu. Hyvässä luku-lampussa on yhtenäinen kupu, joka kohdistaa valon oikeaan paikkaan eikä häiritse muita. Kaupoissa on sängyn viereen tarkoitettuja valaisimia, jotka voi himmentää.

Makuuhuoneessa on yleensä vaate­ kaappi. Pukeutumista varten tarvitaan hyvä yleisvalaistus, jonka voi toteuttaa kattoon asennettavilla spoteilla tai voimak­ kaalla lampulla. Pukeutumisvalot voi asentaa myös vaatekaa­ pin sisään.

YLEISET VIRHEET
Huoneen keskellä on yksi valaisin, jonka himmeä energiansäästölamppu ei valaise koko huonetta.

Makuuhuone

Eteinen

Kotiin tullaan monta kertaa päivässä sekä päivänvalossa että pimeässä. Eteisessä pitää nähdä kunnolla kaikkina vuorokauden-aikoina. Vaatteiden, avainten ja laukkujen pitää löytyä kiireessä, ja kengän nauhat pitää voida solmia kirkkaassa valossa. Hyvä valaistus toivottaa talon asukkaat ja vieraat tervetulleiksi sekä auttaa pitämään tavarat hyväs sä järjesteyksessä.

YLEISET VIRHEET

Spotit asennetaan kulkulinjan keskelle, jolloin valot jäävät ihmisten taakse.

Eteinen

Keittiö

Keittiön on monen kodin sydän ja luonteva kokoontumispaikka. Keittiössä laitetaan ruokaa monta kertaa päivässä, tehdään läksyjä, käyte­ tään tietokonetta, leikitään ja rupatellaan. Eri käyttötarkoituksiin tarvitaan erilaisia valoja.

Keittiössä pitää olla hyvä perusvalaistus. Kohde valot eli spotit sopivat myös keittiöön. Muista, että spotteja ei ole pakko asentaa tasaisin välein, vaan valot kannattaa asentaa sinne, missä niitä tarvitaan eniten.

Keittiössä pitää olla hyvät työvalot, jotta ruuan­ laitto sujuu mukavasti. Esimerkiksi yläkaappien alle asennetut valopaneelit toimivat hyvinä työvaloina. Työvalot voivat olla myös pieniä riippu­ valaisimia, jotka suuntaavat valon tiskipöydälle tai pöytälevylle.

YLEISET VIRHEET
Keittiössä on huono työskennellä, jos ainoa valo on katosta roikkuva riippu­ valaisin. Valo jää ruuanlait­ tajan selän taakse ja luo ylimääräisen varjon.

Keittiö