Miten tuoteselostetta luetaan:
Energiankulutus
Näin paljon valonlähde kuluttaa.
Moniin nykyaikaisiin valonlähteisiin on painettu ylimääräinen wattimäärä. Se kertoo suuntaa antavan valotehon, jos kyseessä olisi vanhanaikainen hehkulamppu.
Lumen – valoteho (eli kirkkaus)
Valoteho (eli kirkkaus) mitataan lumeneina ja se kertoo, kuinka paljon lamppu tuottaa valoa ympäristöönsä, lampun tyypistä riippumatta. Tästä näet, kuinka monta lumenia vanhanaikainen hehkulamppu suunnilleen tuottaa, jotta sinulla olisi jotain mihin verrata.
Hehkulamppu ≈ Valoteho
15 wattia ≈ 140 lumenia
25 wattia ≈ 250 lumenia
40 wattia ≈ 470 lumenia
60 wattia ≈ 800 lumenia
75 wattia ≈ 1.050 lumenia
100wattia ≈ 1.520 lumenia
Kanta ja himmennettävyys
Valonlähteen kannan on sovittava valaisimeen. Yleisimmät 230 voltin lampun kannat ovat E14 ja E27, kun taas GU10 soveltuu 230 voltin kohdevaloille. GU5.3 on suosituin 12 voltin kohdevaloissa.
Jos valoa ohjataan valon himmentimellä, valitse himmennettävä valonlähde. Vanhemmat himmentimet eivät kuitenkaan useinkaan pysty himmentämään energiansäästölamppuja ja LED-lamppuja. Siksi himmennin on ehkä vaihdettava uudempaan malliin.
Kelvin – värilämpötila
Värilämpötila mitataan kelvineissä, ja se ilmaisee, tuottaako valonlähde lämmintä vai kylmää valoa. Mitä suurempi luku, sitä kylmempi valo. Päivänvalo on 6 000 kelviniä, auringonnousu ja -lasku 2 000–3 000 kelviniä ja steariinikynttilät noin 2 000 kelviniä. Useimmat kodin valonlähteet ovat 2 500–3 200 kelviniä, joista 2 700 kelviniä on varma valinta useimpiin paikkoihin. Joidenkin älylamppujen, kuten Philips Huen ja Ikea Trådfrin, värilämpötila on säädettävissä.
Energiamerkintä
Kaikissa valonlähteissä on energiamerkintä, joka on nykyään aiempaa parempi. Vanha merkintä oli ajalta, jolloin valonlähteet olivat nykyistä heikompia. A+- ja A++-asteikko lisättiin tehokkuuden parantuessa. Uusi asteikko A:sta G:hen asettaa suurempia vaatimuksia, ja aiemmin A++-luokan LED-lampussa voi nykyään olla merkintä F.
Vuosittainen kulutus
Tämä arvo ilmaisee, kuinka monta kilowattituntia valonlähde kuluttaa 1 000 tunnissa. Se vastaa kahta tuntia ja 42 minuuttia päivässä yhden vuoden ajan.
Ra – värintoisto, käyttöikä tunteina ja sytytysten määrä
Valonlähteen kyky toistaa värejä mitataan Ra- tai CRI-arvoina. Matala Ra-arvo saa valon värit tuntumaan tylsiltä ja himmeiltä.
Vain auringonvalon värintoisto on enintään 100. Vanhanaikaisissa hehkulampuissa arvo on 99, kun taas monissa energiansäästölampuissa se on 80–90.
Kaikki arvoltaan yli 80 valonlähteet ovat lähtökohtaisesti hyväksyttäviä kotona, mutta on myös paikkoja, joissa voi olla järkevää käyttää korkeampaa arvoa. Esimerkiksi keittiössä ja ruokapöydän yläpuolella korkea Ra-arvo voi saada ruoan näyttämään houkuttelevammalta.
Tämä luku osoittaa, kuinka monta tuntia valmistaja lupaa valonlähteen palavan. Kokemuksemme mukaan jotkut valmistajat arvioivat luvatun käyttöiän yläkanttiin.
Näin monta kertaa valmistaja lupaa, että valonlähde kestää sytyttämistä ja sammuttamista.