Voitko vaihtaa halogeeneista ledeihin?

LED-valoihin vaihtaminen ei ole mahdollista ilman vanhan muuntajan vaihtamista – edes silloin, kun kohdevalot palavat ja näyttävät toimivan vaihtamisen jälkeen.

Vaihda halogeenit ledeiksi

Nykyaikaiset LED-lamput ovat samanmuotoisia kuin vanhat halogeenilamput. Siksi ne sopivat samoihin kohdevaloihin. Ne vaativat kuitenkin muutakin toimiakseen kunnolla.

Kun vanhat halogeenikohdevalot lakkaavat toimimasta, niiden tilalle kannattaa vaihtaa modernit ja energiatehokkaat LED-kohdevalot, joiden käyttöikä on huomattavasti pidempi. Valitettavasti LED-valojen eduista nauttimiseksi on tiedettävä paljon.

LED-ohjaimen toimiakseen kunnolla

Vaikka uudet LED-kohdelamput voikin saada syttymään vanhalla muuntajalla, ne vaativat nykyaikaisen LED-ohjaimen toimiakseen kunnolla. LED kohdevalot ovat nimittäin ”nirsoja”. Jos ne liitetään väärään virtalähteeseen, niiden käyttöikä ja valon laatu heikentyvät huomattavasti, jolloin ne eivät ole enää niin ”älykkäitä”.

Neljä syytä, miksi kohdevalot eivät toimi kunnolla

  1. Led-kohdevaloilla on pitkä käyttöikä – mutta vain, jos ne saavat oikean jännitteen. Muussa tapauksessa ne lakkaavat pian toimimasta.
  2. Ledit toimivat vain tasaisella jännitteellä
  3. Ledien vähimmäiskuormitus on liian pieni
  4. Ledit vaativat pehmeän ja hallitun käynnistyksen

Artikkelissa käydään läpi, miksi neljä yllä mainittua syytä ovat ongelma. Lisäksi se auttaa valitsemaan oikeat laitteet, jos haluat vaihtaa halogeeneista ledeihin.

Tämän vuoksi ne näyttävät toimivan vaikka eivät niin tee

Joskus vanha rautasydänmuuntaja tai uudempi elektroninen muuntaja voi antaa valoa uusiin LED-kohdevaloihin. Ne eivät kuitenkaan toimi oikein, ja kohdevalot lakkaavat toimimasta kauan ennen ilmoitettua käyttöikää, joka on yleensä 15 000–25 000 tuntia.

Vaihtojännite:

Vanhanaikaiset rautasydänmuuntajat tuottavat vaihtovirtajännitettä, joka kulkee vuorottain johdon toisesta päästä toiseen. Jos muuntajan tehollinen jännite on 12 V, maksimijännite on 17 V. Jos yhdistät rautasydänmuuntajaan tasaisen jännitteen LED-spotin, spottivalo valaisee ainoastaan (jos se ylipäätään toimii) silloin, kun jännite kulkee jompaankumpaan suuntaan.

Kohdevalo vilkkuu tällöin 25 kertaa sekunnissa. Se ei aina näy paljaalla silmällä, mutta se heikentää valon laatua ja käyttöikää. Myös 17 voltin maksimijännite lyhentää merkittävästi käyttöikää.

Vähimmäiskuormitus:

Elektroniset muuntajat tarvitsevat toimiakseen vähimmäiskuormituksen. LED-lamppuihin verrattuna halogeenikohdelamppujen kulutus on huomattavasti suurempi. Siksi huomaat, että vähimmäiskuormitus säilyy, jos vaihdat testausmielessä yksittäisen kohdevalon LED-valoon.

Jos sen jälkeen vaihdat kaikki lamput, kokonaiskuormitus laskee tasolle, jota muuntaja ei pysty käsittelemään, eivätkä kohdevalot syty.

Kova käynnistys:

LED-kohdevalot tarvitsevat rauhallisen käynnistyksen, jossa jännite kasvaa tasaisesti ja hallitusti lyhyessä ajassa. Jotkin elektroniset muuntajat nostavat jännitteen välittömästi, ja toistuva kova käynnistys voi lyhentää LED-kohdevalon käyttöikää.

Epätasainen jännite:

LED-kohdevalojen jännitteen tulee olla tasainen, ja vaikka elektroninen muuntaja tuottaa tasaista jännitettä, se voi joissakin tapauksissa olla hieman epätasainen. Tämä voi lyhentää LED-kohdevalojen käyttöikää.

Näin valitset oikein

Jos haluat vaihtaa LED-kohdevaloihin, ota lähtökohdaksi halogeenikohdevalot, jotka olet korvaamassa. Yksityishenkilöt saavat kuitenkin asentaa vain LED-kohdevalon ja LED-ohjaimen sisältäviä sarjoja, eivätkä he saa katkaista tai pidentää niiden johtoja. Jos kokoat sarjan itse, sähköasentajan on suoritettava sen asennus.

  • Koska ledit ovat energiatehokkaampia, sinun ei kannata valita LED-spottia, joka on yhtä tehokas kuin halogeenispotti. Esimerkiksi laadukas 12 voltin LED-kohdevalo 3,5 watin teholla voi korvata 35 watin halogeenikohdevalon. Halogeenikohdevalaisimen teho on merkitty sivulle. LED-kohdevaloja koskevat tiedot löytyvät pakkauksesta ja internetistä.
  • Laske kokonaiskulutus. Jos esimerkiksi vaihdat kuusi kohdevaloa, energiankulutus on silloin 21 wattia (6 x 3,5 W).
  • Valitse 12 voltin LED-ohjain, joka pystyy käsittelemään 21 watin kokonaiskuormitusta – esimerkiksi sellainen, jonka kuormitusalue on 5–30 wattia.

Muut lukevat juuri nyt …