11 ulkovalon kuvagalleria

Ulkovalot – tee se itse?

Ulkovalot ovat käteviä talon seinustoilla, pihapolkujen varsilla ja ulkorakennuksissa. Markkinoilla on lukemattomia ulkovaloja, joista osan voi asentaa itse.

Itse asennettavat ulkovalot ovat matalavirtavaloja, joihin kuuluu muuntaja ja pistotulppa. Pistotulppa painetaan pistorasiaan, ja muuntaja muuntaa 230 voltin virran esimerkiksi 16 voltin virraksi. Valot voi asentaa itse, mutta johtojen pituutta ei saa muutella eikä valoja saa muokata itse.

Paristoilla toimivat ulkovalot

Markkinoilla on myös paristoilla toimivia toimivia ulkovaloja. Jotkut niistä säästävät energiaa, joten niiden paristot tarvitsee vaihtaa vain kerran vuodessa.

Ulkovat: Paristoilla toimivat ulkovalot

Monen ulkovalon paristot tarvitsee vaihtaa vain kerran vuodessa.

Verkkovirralla toimivia ulkovaloja ei saa asentaa itse, vaan niiden asentamiseen tarvitaan sähköasentaja.

Liiketunnistinvalot

Automaattisesti toimivat ulkovalot ovat käteviä, sillä niitä ei tarvitse sytyttää ja sammuttaa itse. Liiketunnistimella toimivat valot syttyvät vain, kun niiden edessä liikutaan.

Liiketunnistimella toimivat valot syttyvät lyhyeksi ajaksi ja sammuvat automaattisesti. Liiketunnistinvaloja voi yleensä säädellä. Voit säätää itse, kuinka pimeää pitää olla, ennen kuin valo syttyy ja kuinka kauan valo palaa.

Joissakin valoissa on kiinteä liiketunnistin, ja muihin ulkovaloihin voi yhdistää ulkoisen liiketunnistimen. Verkkovirtaan kytketyn valon liiketunnistimen asentaminen kuuluu sähköasentajalle.

Galleria: Ulkovaloideoita

Ulkovalot: Atria nelikulmainen upotettava led-kohdevalo

1. Atria nelikulmainen upotettava led-kohdevalo

Techmarin Garden Light-sarjan valo, joka on helppo asentaa itse. Toimii myös veden alla. Korkeus 4,2 cm, leveys 4 cm.

Ulkovalot: Cool led-spot

2. Arigo. Cool led-spot

Techmar Garden Light sarjaa, jonka lamput, muuntajan, pistotulpan ja jatkojohdot valitaan itse. Valo on 10 cm korkea ja 9 cm leveä.

Ulkovalot: X solar. Anna auringon valaista yöllä

3. X solar. Anna auringon valaista yöllä

Laadukkaat Solar-valot toimivat aurinkokennoilla, jotka on tehty pohjoisiin olosuhteisiin. Se tarkoittaa, että kennot toimivat rajallisella määrällä auringonvaloa. Valoon voi lisätä talon numeron.

Ulkovalot: Vitex. Pehmeää led-valoa pihapolulle ja pihatielle

4. Vitex. Pehmeää led-valoa pihapolulle ja pihatielle

Sopii pihatien ja terassin reunaan sekä paikkoihin, joihin tarvitaan spotteja laajemmalle alueelle leviävää valoa. Korkeus 36,5 cm, leveys 10 cm.

Ulkovalot: Cube led. Design-seinävalo

5. Cube led. Design-seinävalo

Kahdella 3 watin lampulla toimiva valo loistaa edullisesti koko yön. Muuntaja pitää kytkeä verkkoon, mutta muun asennustyön voi tehdä itse. Koko 10x10x10 cm.

Ulkovalot: Andros. Led-valot ruostumattomasta teräksestä

6. Andros. Led-valot ruostumattomasta teräksestä

IP-luokitus 67, joten lampun voi asentaa pihapolulle tai räystäälle. Halkaisija 9,6 cm, korkeus 6,5 cm.

Ulkovalot: Paros. Valopisteitä terassille tai räystäälle

7. Paros. Valopisteitä terassille tai räystäälle

Tyylikkäät pikkuvalot sopivat terassin reunalle tai räystäälle. Valon halkaisija on 2,6 cm ja korkeus 2,4 cm.

Ulkovalot: Astrum. Miniled-valot

8. Astrum. Miniled-valot

Pienet, neljän sentin kokoiset valot sopivat myös paikkoihin ja veden alle. Valot kuuluvat Techmarin Garden Light -sarjaan, jonka valot, muutajat, johdot ja jatkojohdot tilataan tarpeen mukaan ja kootaan yhteen ilman työkaluja. Valon korkeus on 2,8 cm ja leveys 4 cm.

Ulkovalot: Mr Beams, LED Security Light Dual Head

9. Mr Beams, LED Security Light Dual Head

Kaksi voimakasta 500 lumenin lamppua, jotka voi kääntää haluttuun suuntaan. Murtovaras ei voi piiloutua varjoihin, sillä liiketunnistin havaitsee liikkeen 10 metrin päästä. Toimii neljällä D-paristolla, jotka kestävät vähintään vuoden normaalikäytössä.

Ulkovalot: Nordlux Scorpius

10. Nordlux Scorpius

Perinteinen ja edullinen ulkovalo, joka sopii esimerkiksi seinään ja aitaan.

Ulkovalot: Perinteinen ulkovalo

11. Perinteinen ulkovalo

Paljon vaihtoehtoja. Valaisee hyvin esimerkiksi ulko-oven vieressä.

Millainen valo sopii ulkovaloksi?

Ulkona voi käyttää vain valoja, jotka ovat niin tiiviitä, ettei vesi pääse niiden sisälle. Lampun tiiviys ilmoitetaan IP-asteikolla, joka ulottuu nollasta kuuteen. Räystään alle asennettavan ulkovalon pitää olla suojausluokaltaan vähintään IPX1.

Jos valo on sään armoilla esimerkiksi seinällä, sen luokituksen pitää olla vähintään IPX3. Jos valo on keskellä pihaa ja alle puolen metrin korkeudella maasta, sen luokituksen pitää olla vähintään IPX.

Ulkovalojen asentaminen – helpoin tapa

Kerran vuodessa vaihdettavilla paristoilla toimivat ulkovalot ovat ylivoimaisesti helpoimpia asentaa. Valon mukana tulee yleensä seinään kiinnitettävä teline, johon valo napsautetaan kiinni. Paristojen vaihto onnistuu helposti irrottamalla valo, ruuvaamalla paristokotelon kansi auki ja vaihtamalla paristot uusiin.

Paristoilla toimivan ulkovalon huono puoli on, että valo loistaa yleensä vain 10-30 sekuntia kerrallaan.

Led-ulkovalot

Monet ulkovalot toimivat energiaa säästävillä led-valoilla. Led-valot käyttävät niin vähän virtaa, ettei niiden asentaminen näy sähkölaskussa juuri lainkaan. Liiketunnistimella toimivat valot ovat erityisen energiatehokkaita.

Paristoilla toimivat valot ovat led-valoja.

Ulkovalot lisäävät talon turvallisuutta

Murtovarkaat työskentelevät mieluiten pimeässä, joten ulkovalot voivat ehkäistä murtoja. Etenkin liiketunnistimella toimivat valot ovat tehokkaita, sillä ne syttyvät, kun varas lähestyy taloa. Se vaikeuttaa pimeässä häärimistä.

Ulkovalot: Ulkovalot lisäävät talon turvallisuutta.

Voimakas liiketunnistimella toimiva ulkovalo voi pitää pitkäkyntiset loitolla.