Ulkovalot – tee se itse?
Ulkovalot ovat käteviä talon seinustoilla, pihapolkujen varsilla ja ulkorakennuksissa. Markkinoilla on lukemattomia ulkovaloja, joista osan voi asentaa itse.
Itse asennettavat ulkovalot ovat matalavirtavaloja, joihin kuuluu muuntaja ja pistotulppa. Pistotulppa painetaan pistorasiaan, ja muuntaja muuntaa 230 voltin virran esimerkiksi 16 voltin virraksi. Valot voi asentaa itse, mutta johtojen pituutta ei saa muutella eikä valoja saa muokata itse.
Paristoilla toimivat ulkovalot
Markkinoilla on myös paristoilla toimivia toimivia ulkovaloja. Jotkut niistä säästävät energiaa, joten niiden paristot tarvitsee vaihtaa vain kerran vuodessa.
Verkkovirralla toimivia ulkovaloja ei saa asentaa itse, vaan niiden asentamiseen tarvitaan sähköasentaja.
Liiketunnistinvalot
Automaattisesti toimivat ulkovalot ovat käteviä, sillä niitä ei tarvitse sytyttää ja sammuttaa itse. Liiketunnistimella toimivat valot syttyvät vain, kun niiden edessä liikutaan.
Liiketunnistimella toimivat valot syttyvät lyhyeksi ajaksi ja sammuvat automaattisesti. Liiketunnistinvaloja voi yleensä säädellä. Voit säätää itse, kuinka pimeää pitää olla, ennen kuin valo syttyy ja kuinka kauan valo palaa.
Joissakin valoissa on kiinteä liiketunnistin, ja muihin ulkovaloihin voi yhdistää ulkoisen liiketunnistimen. Verkkovirtaan kytketyn valon liiketunnistimen asentaminen kuuluu sähköasentajalle.
Galleria: Ulkovaloideoita
Millainen valo sopii ulkovaloksi?
Ulkona voi käyttää vain valoja, jotka ovat niin tiiviitä, ettei vesi pääse niiden sisälle. Lampun tiiviys ilmoitetaan IP-asteikolla, joka ulottuu nollasta kuuteen. Räystään alle asennettavan ulkovalon pitää olla suojausluokaltaan vähintään IPX1.
Jos valo on sään armoilla esimerkiksi seinällä, sen luokituksen pitää olla vähintään IPX3. Jos valo on keskellä pihaa ja alle puolen metrin korkeudella maasta, sen luokituksen pitää olla vähintään IPX.
Ulkovalojen asentaminen – helpoin tapa
Kerran vuodessa vaihdettavilla paristoilla toimivat ulkovalot ovat ylivoimaisesti helpoimpia asentaa. Valon mukana tulee yleensä seinään kiinnitettävä teline, johon valo napsautetaan kiinni. Paristojen vaihto onnistuu helposti irrottamalla valo, ruuvaamalla paristokotelon kansi auki ja vaihtamalla paristot uusiin.
Paristoilla toimivan ulkovalon huono puoli on, että valo loistaa yleensä vain 10-30 sekuntia kerrallaan.
Led-ulkovalot
Monet ulkovalot toimivat energiaa säästävillä led-valoilla. Led-valot käyttävät niin vähän virtaa, ettei niiden asentaminen näy sähkölaskussa juuri lainkaan. Liiketunnistimella toimivat valot ovat erityisen energiatehokkaita.
Paristoilla toimivat valot ovat led-valoja.
Ulkovalot lisäävät talon turvallisuutta
Murtovarkaat työskentelevät mieluiten pimeässä, joten ulkovalot voivat ehkäistä murtoja. Etenkin liiketunnistimella toimivat valot ovat tehokkaita, sillä ne syttyvät, kun varas lähestyy taloa. Se vaikeuttaa pimeässä häärimistä.