Älyvalot: Itsesäätyvät valot

Lumen, kelvin, watti... jos et jaksa perehtyä termiviidakkoon saadaksesi kotiisi riittävästi valoa, voit ostaa älyvalojärjestelmän. Näin jokainen lamppu voidaan säätää haluttuun väriin ja kirkkauteen.

Onko paras valo sohvan viereen kenties Classic E27, 806 lumenia? Vai pitäisikö valita E27 2700K Opal? Huomaako kukaan näiden välillä edes mitään eroa?

Jos olet valmis heittämään pyyhkeen kehään, et ole ainoa. Hyvä vinkki on harkita yhtä yksinkertaista vaihtoehtoa: älyvaloa eli valaisinjärjestelmää, jossa lamppujen kirkkautta ja värejä voi säätää huonekohtaisten tarpeiden mukaan. Usein esiasetuksia on niin paljon, että täydellisen valon valitsemiseen riittää esimerkiksi asetus "Lukuvalo" tai "Rentoutuminen".

Lisäksi tarjolla on runsaasti lisävalintoja ja -varusteita, joten sinun ei tarvitse edes sytyttää ja sammuttaa valoa, vaan voit antaa ajastimien ja liiketunnistimien hoitaa homman.

Ei hyvää ilman huonoa

Älyvaloihin kuuluu monien etujen lisäksi myös huonoja puolia, joista suurin on fyysisten katkaisinten puute. Joiltakin valmistajilta voi ostaa erillisiä valokatkaisimia, mutta vielä edelleenkin on vaikeaa löytää älyvaloja, jotka sopisivat yhteen nykyisten katkaisimien kanssa. Siksi valot on sytytettävä ja sammutettava puhelimella tai tabletilla.

Näin pääset helposti alkuun

Jotkin järjestelmät voivat toimia ilman Wi-Fi-yhteyttä, mutta tämä rajoittaa huomattavasti säätömahdollisuuksia: lamppua voi siis yleensä ohjata kaukosäätimellä, mutta sitä ei voi yhdistää ajastimeen tai tunnistimiin.

Siksi määrittelemme tässä perussarjan, joka sisältää kaksi lamppua ja Wi-Fi-yhdyskäytävän (bridgen). Tätä sarjaa on mahdollista laajentaa valmistajan kehittämillä tai tulevaisuudessa kehittämillä lisävarusteilla.

Lisämahdollisuuksia – ja lisää tulossa

Valitsemastasi merkistä riippuen voit laajentaa järjestelmääsi monin eri tavoin, ja uusia mahdollisuuksia tulee jatkuvasti. Katkaisimia kannattaa ostaa, koska älyvalojärjestelmät eivät toimi nykyisten katkaisinten kanssa.

Liiketunnistimia käytettäessä ei tarvita katkaisimia. Valo syttyy huoneeseen tultaessa ja sammuu sieltä lähdettäessä.

Käynnistys- ja sammutuspistorasioita voidaan käyttää esimerkiksi kahvinkeittimen käynnistämiseen aamulla, ulkovalaistuksen sytyttämiseen ja sammuttamiseen tai lasten PlayStationin käytön rajoittamiseen.

Ikea tarjoaa myös rullaverhoja, joita voidaan ohjata yhdessä valon kanssa tai ilman.

Valitse kolmesta hintaluokasta

Edullinen

Nordlux tarjoaa älyvalojen halpisversion. Jos haluat ohjata vain yhtä lamppua kerrallaan, pääset alkuun 12 eurolla. Jos haluat enemmän mahdollisuuksia, sinun kannattaa hankkia yhdyskäytävä (bridge), jotta voit laajentaa sitä (vielä nykyisin) rajoitetulla laajennusvalikoimalla.

 • Joitakin lamppuja voidaan ohjata sovelluksella, mutta Wi-Fi-yhteydellä toimiva yhdyskäytävä tarjoaa enemmän mahdollisuuksia.
 • Ohjataan sovelluksella tai erillisillä katkaisimilla.
 • Mahdollista ostaa myös käynnistys-/sammutuspistorasioita ja liiketunnistimia.
 • Valkoiset ja värilliset lamput.
 • E14-, E27- ja GU10-kantaiset ja ulkokäyttöön soveltuvat lamput.

Kahden valkoisen lampun ja Wi-Fi-yhdyskäytävän hinta: noin 45 euroa.
Yksi valkoinen lamppu: noin 18 euroa.

Keskihintainen

Ikea Trådfri on keskihintainen järjestelmä, jota laajennetaan jatkuvasti esimerkiksi kauko-ohjattavilla rullaverhoilla. Säätöjen tekeminen on hieman hankalaa, eikä se ole yhtä tyylikäs kuin Phillips Hue, mutta ehdottomasti käyttökelpoinen.

 • Joitakin lamppuja voidaan ohjata ilman Wi-Fi-yhteyttä, mutta Wi-Fi-yhdyskäytävä parantaa mahdollisuuksia huomattavasti.
 • Ohjataan sovelluksella tai erillisillä katkaisimilla.
 • Mahdollista ostaa myös katkaisimia, liiketunnistimia, rullaverhoja jne.
 • Valkoiset ja värilliset lamput.
 • E14-, E27- ja GU10-kantaiset lamput sekä valokiskot.

Kahden valkoisen lampun, kauko-ohjaimen ja Wi-FI-yhdyskäytävän hinta: noin 80 euroa.
Yksi valkoinen lamppu: alkaen noin 10 euroa.

Kallis

Philips Hue on edelleen suosituin älyvalojärjestelmä, jossa on laajin valikoima sensoreita, katkaisimia, valonauhoja jne.

 • Vaatii Wi-Fi-yhteyden.
 • Ohjataan sovelluksella tai erillisillä katkaisimilla.
 • Paljon esimääritettyjä asetuksia.
 • Paljon mahdollisuuksia ajastamiseen, suojavalaistuksen luomiseen jne.
 • Paljon mahdollisuuksia hauskoihin väriasetuksiin.
 • E14-, E27- ja GU10-kantaiset lamput, valonauhat, ulkolamput jne.

Kahden valkoisen lampun ja Wi-Fi-yhdyskäytävän hinta: noin 90 euroa.
Yksi valkoinen lamppu: alkaen noin 20 euroa.